Συγκεντρώνει στοιχεία και επαναξιολογεί την επιδοματική πολιτική αρχές του νέου έτους η Κυβέρνηση

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη που διενεργεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναφορικά με την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί, με κύριο στόχο να καταγραφούν τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, ώστε αρχές του νέου έτους να είναι σε θέση να αξιολογήσει την κατάσταση και να προβεί σε αλλαγές.

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονα τα παράπονα που έχει δεχθεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναφορικά με το ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι πολίτες, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές οικογένειες που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα καθώς πρόκειται για ένα μικρό ποσό. Σημειώνεται πως πριν από ένα χρόνο, ενώπιον της Βουλής αποκαλύφθηκε ότι το ύψος του ΕΕΕ για δέκα χρόνια παρέμεινε το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 2025 αποφάσεις για αλλαγές στο ύψος των επιδομάτων-Μελετά τα δεδομένα το Υφ. Πρόνοιας

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το προηγούμενο διάστημα είχε ανακοινώσει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία για εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής της Κυβέρνησης, καθώς στόχος είναι, όπως διαμηνύεται από αρμόδιες πηγές, τα κοινωνικά επιδόματα να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, με τρόπο ώστε οι παροχές να απαντούν πράγματι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία. Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει, αρχές του νέου έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα.

Πέραν τούτου, αρμόδιες πηγές τονίζουν πως το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει προβεί και σε άλλες ενέργειες που αφορούν στη διαδικασία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των επιδομάτων, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα για τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριου του 2024 έχει επιτευχθεί μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων για το ΕΕΕ, με μέσο χρόνο εξέτασης πλέον τις 90 μέρες, ενώ στόχος είναι ο μέσος χρόνος εξέτασης να μειωθεί περαιτέρω μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου.

Παράλληλα, έχουν εισαχθεί απλοποιημένες διαδικασίες εξέτασης με τη χρήση της τεχνολογίας και συγκεκριμένα τεχνολογικών εργαλείων ανάλυσης ρίσκου, ενώ έχει ενισχυθεί η Ομάδα Ελέγχου στο ΕΕΕ για αποτελεσματικότερο έλεγχο και εξοικονόμηση πόρων έτσι ώστε να εξυπηρετούνται αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη και να επιτυγχάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη. Απλοποιημένες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων εφαρμόζονται σε όλα τα επιδόματα, ενώ η εξέλιξη είναι συνεχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέκα χρόνια παρέμεινε στα... 480 ευρώ το επίδομα του ΕΕΕ-Ζητά αναθεώρηση η Βουλή

Σε επαφή με τις οργανώσεις για άτομα με αναπηρία

Στο μεταξύ, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και επαφή με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαβούλευση για τη δημιουργία νέας, σύγχρονης Νομοθεσίας η οποία θα διέπει όλα όσα αφορούν τα άτομα με αναπηρίες σε σχέση με το Υφυπουργείο. Η εν λόγω νομοθεσία θα αφορά σε ένα συνδυασμό παροχών και υπηρεσιών με στόχο την μεγαλύτερη κάλυψη των αναγκών των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Πάντως, αυτό που τονίζεται από πλευράς Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, είναι πως στόχος του δεν είναι να παρέχεται επιδοματική πολιτική, αλλά κοινωνική, που να είναι στο ίδιο επίπεδο με την ευρωπαϊκή και να είναι συνδυαστική με την παροχή υπηρεσιών. Προς αυτό το σκοπό, τρέχουν ήδη αρκετά σχέδια και προγράμματα υπηρεσιών, που καλύπτουν μια σειρά από κοινωνικές ανάγκες, ενώ προγραμματίζονται και άλλα.

Ένα από αυτά είναι η Εθνική Στρατηγική για τον Αυτισμό, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024 και βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών, το οποίο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2023 έχει διευρύνει τους δικαιούχους στη βάση των εισοδηματικών κριτηρίων έτσι ώστε να καθίστανται δικαιούχοι όλοι όσοι είναι λήπτες Επιδόματος Τέκνου και μόλις πρόσφατα με απόφαση επίσης του Υπουργικού Συμβουλίου διευρύνθηκε το ηλικιακό κριτήριο των παιδιών μέχρι 4,5 χρόνων, το Σχέδιο Παροχής Φροντίδας Αιχμαλώτων και Παθόντων, στο οποίο προστέθηκαν οι σύζυγοι των αγνοουμένων και οι χήρες των πεσόντων του 1974, η παγκύπρια επέκταση του προγράμματος Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς μεταξύ πολλών άλλων. Ταυτόχρονα, στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατίθενται πολύ σύντομα η Εθνική Στρατηγική για την Τρίτη Ηλικία, καθώς και το Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής σε Στέγες Ηλικιωμένων.

Ενίσχυση των οικογενειών και των παιδιών

Την ίδια ώρα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας φαίνεται ότι δίνει έμφαση και στις πολιτικές που αφορούν στην ενίσχυση των οικογενειών και των παιδιών και προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται σε εξέλιξη επεξεργασία και μελέτη προτάσεων και σεναρίων.

Όπως τονίζεται, ήδη πολιτικές του Υφυπουργείου κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για παράδειγμα η αύξηση 5% στο Επίδομα Τέκνου, το οποίο επιδέχεται και της αύξησης στην ΑΤΑ, η ένταξη στο Επίδομα Τέκνου των φοιτητών των πολύτεκνων οικογενειών με την καταβολή του 50% του επιδόματος, η οριζόντια αύξηση σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες του Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, το Υφυπουργείο επιχορηγεί τη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Ημερήσιας Απασχόλησης Παιδιών με διευρυμένα ωράρια έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς, ενώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι δομές αυτές θα αυξηθούν.

Δειτε Επισης

«Προτεραιότητα μας να μην επέλθει η λήθη του «Δεν ξεχνώ»- Παρουσίαση του βιβλίου για την Κυρά της Λαπήθου
Πληροφορίες για κάθοδο Αμερικανικών στρατευμάτων στην Κύπρο, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή
Έβαλε στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το θέμα παύσης Ελεγκτή ο Φειδίας-Υπέβαλε σχετικό ερώτημα
Τερματισμό σφετερισμού ε/κ περιουσιών ως ΜΟΕ συζήτησαν ε/κ και τ/κ κόμματα
Σύντομα εξελίξεις για αξιολόγηση και διορισμούς εκπαιδευτικών προανήγγειλε η ΥΠΑΝ
Τέλος από την 1η Οκτωβρίου ο μηδενικός συντελεστής Φ.Π.Α σε βασικά είδη-Τα προϊόντα που συγκαταλέγονται
Ζουν περισσότερο οι γυναίκες στην Κύπρο σε σχέση με τους άντρες-Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Eurostat
Ιδρύεται έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε η εκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Κύπρο
Ανενεργός ο νόμος για Πόθεν Έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, μη ξεκάθαρη η λύση-Χωρίς διόδους οι whistleblowers