Δέκα χρόνια παρέμεινε στα... 480 ευρώ το επίδομα του ΕΕΕ-Ζητά αναθεώρηση η Βουλή

Ξεκρέμαστοι μένουν οι πολίτες, που έχουν ανάγκη τη στήριξη της Πολιτείας και εγγράφονται στους καταλόγους, για να λαμβάνουν επιδόματα, αφού εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει αναθεωρηθεί το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο βρίσκεται στα 480 ευρώ, με την Κυβέρνηση να αναφέρει πως το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη.

Η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες, τόσο στην Κύπρο όσο και γενικά στην Ευρώπη, με τις τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, των καυσίμων, των ενοικίων και του ρεύματος να έχουν πάρει την ανιούσα, χωρίς ενδείξεις ότι αναμένεται να πέσουν σε κάποια φάση, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα σε μεγάλη μερίδα των πολιτών, που μετρούν μέχρι και το τελευταίο σεντ, για να μπορούν να διαβιώνουν με αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά τους.

Στην εξίσωση, ως αρνητικός παράγοντας που προκαλεί περισσότερα προβλήματα είναι και οι δείκτες της ανεργίας, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες και κυρίως νέοι ή άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν, είτε για λόγους υγείας, είτε για άλλους λόγους, να στρέφονται προς την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, για να λάβουν επιδόματα και στήριξη.

Ωστόσο, η βοήθεια που λαμβάνουν ενδεχομένως να μην είναι εκείνη που αναμένουν, αφού ένα άτομο που εγγράφεται στον κατάλογο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αφού πληροί τα κριτήρια, λαμβάνει 480 ευρώ. Όσα δηλαδή λάμβανε και ένα άτομο που εγγράφηκε στον κατάλογο του ΕΕΕ πριν μία δεκαετία, αφού εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει αναθεωρηθεί καθόλου το ύψος του ποσού που δίνεται στους λήπτες, παρά το γεγονός ότι όλοι οι δείκτες στους τομείς που επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων, έχουν μεταβληθεί.

Ο λειτουργός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, Χρίστος Διομήδους, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, την Δευτέρα όταν προς συζήτηση είχε τεθεί το θέμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, κληθείς να σχολιάσει πότε αποφασίστηκε το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ανέφερε πως ήταν το 2014 και από τότε δεν έχει αναθεωρηθεί. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ζητά γραπτή ενημέρωση για τις ενέργειες του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και πότε υπολογίζεται να προβεί σε αναθεώρηση.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχε αναφερθεί πως από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, το ελάχιστο κόστος διαβίωσης, κατά το οποίο θεωρείται ένα πολίτης ότι είναι στο όριο της φτώχειας, βρίσκεται στα 733 ευρώ.

Τα επιδόματα που λαμβάνει ένας λήπτης ΕΕΕ

Ο κ. Διομήδους, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή είχε προβεί σε μία ανάλυση των επιδομάτων που λαμβάνει ένα άτομο που είναι λήπτης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και όπως ανέφερε, αυτά τα ύψη έχουν καθοριστεί βάσει μελετών. Συγκεκριμένα, ένας γονιός λαμβάνει 480 ευρώ ως ΕΕΕ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα τέκνου. Επιπρόσθετα, ο λήπτης λαμβάνει:

-240 ευρώ ως επίδομα για το σύζυγό του,

-240 ευρώ ως επίδομα για κάθε παιδί από 14-24 ετών

-144 ευρώ για κάθε παιδί κάτω των 14 ετών

-Επίδομα ενοικίου από 300-600 ευρώ, αναλόγως της επαρχίας που διαμένουν και της δομής της οικογένειας

-368 ευρώ σε περίπτωση που κριθεί ανάγκη για αναπηρικό επίδομα

-Λαμβάνει 20% έκπτωση στο λογαριασμό στο ρεύμα

-Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας πληρώνει όλο το ποσό για σκύβαλα, αποχετευτικό και δημοτικά τέλη.

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα