Το 2025 αποφάσεις για αλλαγές στο ύψος των επιδομάτων-Μελετά τα δεδομένα το Υφ. Πρόνοιας

Δεν αναμένονται άμεσα οποιεσδήποτε αποφάσεις, αναφορικά με το ύψος των επιδομάτων που δίνει η Κυβέρνηση στους δικαιούχους, ωστόσο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να καταγράψει τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες.

Η αποκάλυψη ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, από το 2014 που θεσπίστηκε μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει, ούτε αναθεωρήθηκε, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές δυσκολίες, λόγω της ακρίβειας, της ανεργίας, του πληθωρισμού και των διαδοχικών πολέμων, έχουν αλλάξει άρδην και πολλαπλασιάστηκαν από τότε, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τη Βουλή μάλιστα να καλεί την εκτελεστική εξουσία να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τις διαδικασίες που ακολουθεί, αναφορικά με τα επιδόματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δέκα χρόνια παρέμεινε στα... 480 ευρώ το επίδομα του ΕΕΕ-Ζητά αναθεώρηση η Βουλή

Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας έχει αρχίσει τις διαδικασίες, ώστε να γίνει μία καταγραφή των δεδομένων που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, ώστε να γίνει μία χαρτογράφηση, όπως δήλωσε και η ίδια η υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, της επιδοματικής πολιτικής, εντός των επόμενων μηνών, με σκοπό η Κυβέρνηση να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για το συγκεκριμένο θέμα. Μία διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς αυτό που διαμηνύεται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι ότι δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Κάτι που συνεπάγεται ότι πριν το 2025 δεν αναμένεται οποιαδήποτε αξιόλογη μεταβολή, αναφορικά με το ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, καθώς μετά την χαρτογράφηση της επιδοματικής πολιτικής και την καταγραφή των δεδομένων που υπάρχουν, μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει όλο το 2024, θα ξεκινήσει η μελέτη για τον εξορθολογισμό των επιδομάτων που παρέχει η Κυβέρνηση, ανάμεσα σε αυτά είναι και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και άλλα όπως το ανεργιακό, το επίδομα τέκνου, το επίδομα αναπηρίας κλπ.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι ότι εξορθολογισμός των επιδομάτων σημαίνει ότι επιθυμούν σε σωστή βάση, χωρίς να συνεπάγεται κατ’ ανάγκη αύξηση ή μείωση του ύψους, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια από τα επιδόματα να καταργηθούν ή να συμπτυχθούν με κάποια άλλα. Ωστόσο, αυτό θα διαφανεί από τη μεγάλη που θα διεξαχθεί τους επόμενους μήνες από τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης.

Στον καθορισμό των τελικών αποφάσεων του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για τα επιδόματα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, όπως διαμορφώνονται με γνώμονα την αυξανόμενη ανεργία που επικρατεί, τον πληθωρισμό που συνεχώς αυξάνεται και δεν μειώνεται, καθώς και τις προκλήσεις που υπάρχουν με τους πολέμους σε Ισραήλ και Ουκρανία.

Το δεύτερο πιο επαρκές στην Ευρώπη το ΕΕΕ

Στο μεταξύ, όσον αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παραμείνει στα 480 ευρώ, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο και κατά πόσο αυτό προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία προς το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αυτό που διαμηνύεται είναι ότι το ύψος του ΕΕΕ στην Κύπρο είναι το δεύτερο πιο επαρκές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τους μισθούς κλπ. Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδέχεται να υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή, όταν ληφθούν αποφάσεις, απλά για να γίνει αυτό, πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη και να υπάρχουν λόγοι που να αιτιολογούν την αλλαγή.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης από τους αρμόδιους, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αφού αξιολογήσει τα αποτελέσματα, θα καταλήξει στις τελικές αποφάσεις του και αφού αυτές περάσουν από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, δεδομένου ότι οποιαδήποτε πολιτική πρέπει να λάβει την έγκριση του Μάκη Κεραυνού, που θα την καταστήσει οικονομικά βιώσιμη, στη συνέχεια θα καταθέσει τις αποφάσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Δειτε Επισης

Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας