Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την απόδραση του Σύρου κρατούμενου από τις Φυλακές-Εν αναμονή αποφάσεων

Μετά από σχεδόν τρείς μήνες, ολοκληρώθηκε η έρευνα που διατάχθηκε αναφορικά με την απόδραση του Σύρου κρατούμενου από τις Κεντρικές Φυλακές, ο οποίος έφυγε κύριος από την πύλη του Σωφρονιστικού Ιδρύματος στις 19 Απριλίου, λίγα λεπτά αφότου επέστρεψε από το Κακουργιοδικείο.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η έρευνα έχει ολοκληρωθεί προ ημερών, ενώ ο ερευνών λειτουργός συνέταξε ήδη το πόρισμα του, το οποίο διαβιβάστηκε τόσο στον Αρχηγό της Αστυνομίας, όσο και στον αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών.

Στο πόρισμα του καταγράφονται καταθέσεις από αστυνομικούς που είχαν την ευθύνη για την μεταφορά του κρατούμενου από και προς τις Φυλακές, καθώς και από μέλη των Κεντρικών Φυλακών που ήταν επιφορτισμένοι με την φύλαξη των κρατουμένων, όταν αυτοί επέστρεφαν από το Δικαστήριο.

Στο επίκεντρο της διερεύνησης πέραν από τις καταθέσεις, βρέθηκαν και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που είναι εγκατεστημένα στο χώρο των Φυλακών, τα οποία κατέγραψαν τις κινήσεις του Σύρου κρατούμενου, δίνοντας σαφή κατεύθυνση για το πώς κατάφερε να διαφύγει.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για το αν προκύπτουν ευθύνες θα αποφασιστεί αφότου μελετηθεί η έκθεση, εντούτοις, λίγες ώρες μετά την απόδραση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις του έδωσε το στίγμα, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κάποιες ευθύνες, που σίγουρα θα αποδοθούν».

Ως εκ τούτου, αυτό που αναμένεται να διαφανεί, είναι κατά πόσο θα ασκηθούν πειθαρχικές ή ποινικές διώξεις και σε ποιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο

Μπορεί η απόδραση του Σύρου να ήταν ολιγόωρη, ωστόσο, έφερε στο φως κενά και παραλήψεις, καθώς κατάφερε να φύγει περπατητός να βγει από την πύλη χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς.

Υπενθυμίζεται πως ο Σύρος επέστρεψε από το Κακουργιοδικείο και μαζί με άλλους κρατούμενους βρισκόταν στον προθάλαμο της εισόδου των Φυλακών, χωρίς να φέρει χειροπέδες.

Ακολούθως, διέλαθε της προσοχής τόσο των μελών της Αστυνομίας που τον συνόδευαν, όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αφού ανακατεύτηκε με επισκέπτες που αποχωρούσαν από τις Φυλακές κατάφερε να φύγει από το σωφρονιστικό ίδρυμα. Μάλιστα, η απουσία του έγινε αντιληπτή αργότερα, όταν οι δεσμοφύλακες προχώρησαν στην καταμέτρηση των κρατουμένων.

Τελικά, αφού κινητοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική δύναμη, ο Σύρος εντοπίστηκε κρυμμένος σε κοντινή απόσταση από τις Φυλακές, ωστόσο, είχε προλάβει να εκθέσει τόσο τα μέλη της Αστυνομίας και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αφού κατάφερε να αποδράσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και χωρίς προηγουμένως να είχε οργανώσει κάποιο σχέδιο, απλά εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες της στιγμής.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Σύρος είχε συλληφθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 φτάνοντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας από τον Λίβανο, καθώς σε έρευνα στις αποσκευές του, εντοπίστηκαν οι εννέα συσκευασίες μεθαμφεταμίνης. Κατά τη σύλληψη του, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι είναι έμπορος ο οποίος ταξιδεύει δις ή και τρις εβδομαδιαίως στον Λίβανο από όπου και μεταφέρει κατ' εντολήν πελατών του διάφορα αντικείμενα, για τα οποία χρεώνει €8 ανά κιλό και ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα ανευρεθέντα στις αποσκευές του.

Στις καταγγελίες που του είχαν απαγγελθεί, αρνήθηκε ενοχή, ενώ είχε διαταχθεί η κράτηση του, ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές. παρά το γεγονός πως η υπεράσπιση του, ζήτησε όπως αφεθεί ελεύθερος υπό όρους.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες είχαν λεχθεί σε δικαστική διαδικασία, ο Σύρος έφτασε στην Κύπρο κατά το 2020, ως αιτητής ασύλου, με την οικογένεια του. Ωστόσο, στη συνέχεια απέσυρε το δικό του αίτημα για πολιτικό άσυλο και εξασφάλισε άδεια εργασίας, δηλαδή τις εισαγωγές από τον Λίβανο, ενώ διαμένει στην Πάφο. Κατά το χρόνο απόδρασης βρισκόταν στις φυλακές, ως υπόδικος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει ο Χαρτσιώτης-«Καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι οι μεταθέσεις στην Αστυνομία»
Σε κατάσταση πλήρους εγρήγορσης η Κύπρος λόγω Μέσης Ανατολής-«Εργάζονται όλοι οι μηχανισμοί»
Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου Φιλίππου
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στο Παραλίμνι 16χρονος (pic)
Στο κελί ο 23χρονος που συνελήφθη για κλοπή-Προέκυψαν στοιχεία που τον συνδέουν με εφτά υποθέσεις
Τα έκαναν γης μαδιάμ στις Φυλακές, ξεσηκωμός για την σίτιση-Ένταση, συμπλοκές και τραυματίες
Θέλει πειθαρχία και αναδιοργάνωση εντός του Σώματος ο Αρναούτης-Το όραμά του μέσα από τρεις πυλώνες
Χειροπέδες σε 47χρονη για τη βόμβα στο όχημα 78χρονου-Την έκαψε μαρτυρία
Παραπέμφθηκαν σε δίκη ο «Κομμωτής» και ο 26χρονος συνεργός του για την απόδραση
Ήρθε στην Κύπρο με κοκαΐνη στην τσάντα της-Χειροπέδες σε 58χρονη (pics)