Εργοτάξια χωρίς πινακίδες, με εργολάβους… φαντάσματα-Κόκκινο καμπανάκι, εν αναμονή του safe pass

Μπορεί να έχει περάσει ένας μήνας και κάτι από την ημέρα από τότε όπου το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τη νέα πολιτική με τίτλο «όραμα μηδέν ατυχήματα-κάρτα ασφαλείας safe pass», εντούτοις, φαίνεται ότι ο δρόμος είναι αρκετά μακρής ακόμη ως προς την υλοποίηση του στόχου που έχει τεθεί, αφού ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων παραμένει εκτεθειμένος, μέσα σε οικοδομές που εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Το γεγονός ότι έχει υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας για τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας και υγείας στην οικοδομική βιομηχανία, αναμφισβήτητα, αποτελεί το πρώτο βήμα για να βελτιωθεί η κατάσταση, ωστόσο, για να ελαχιστοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα ατυχήματα, επιβάλλεται να τεθεί όσο πιο άμεσα από ποτέ το safe pass στις οικοδομές, ώστε, όσοι εργάζονται να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πάντως, ο Υπουργός Εργασίας, είχε ανακοινώσει ότι η περίοδος των επόμενων δύο χρόνων θα είναι μεταβατική, ώστε να δοθεί σταδιακά η δυνατότητα της συμμόρφωσης με την υποχρέωση της εκπαίδευσης των εργαζομένων. Κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους εμπλεκόμενους φορείς, αφού όπως έχει διαφανεί από τους ελέγχους, αρκετά εργοτάξια δεν πληρούν τις υποχρεώσεις τους και αποτελούν κίνδυνο-θάνατο, για τους εργαζόμενους τους.

Με αφορμή του περιστατικό όπου εργαζόμενος κατέπεσε από οροφή κτηρίου, ύψος 12 μέτρων στη Λάρνακα, επανήλθε στην επιφάνεια το ζήτημα της ασφάλειας των υπαλλήλων που δουλεύουν στον κατασκευαστικό κλάδο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ), Κυριάκος Τσιουπανής, «είναι τρομακτική η κατάσταση η οποία υπάρχει, αφού καθημερινώς βλέπουμε εργοτάξια να μην έχουν πινακίδες, να μην γνωρίζουμε ποιος είναι ο εργολάβος, να μην λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας και φαίνονται σαν εγκαταλελειμμένα εργοτάξια. Δυστυχώς, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών είναι υποστελεχωμένα και πρέπει να εφαρμοστεί από το κράτος μια πολιτική ελέγχου, ώστε όλα τα εργοτάξια να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα ότι ακολουθούν τις ελάχιστες υποχρεώσεις της Νομοθεσίας και σε αυτά να εισέρχονται εργαζόμενοι με ασφάλεια και να μην μπορούν να εισέλθουν σε αυτά άτομα που δεν έχουν εργασία».

Οι πολιτικοί μηχανικοί, εκτιμούν ότι χρειάζεται άμεση ενεργοποιήση των μηχανισμών του κράτους και ότι επιβάλλεται να γίνονται αυστηρότεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι, τόσο στα μεγάλα όσο και στα πιο μικρά εργοτάξια. Τα περισσότερα ατυχήματα, εξήγησε ο κ. Τσιουπανής, συμβαίνουν σε μικρά εργοτάξια, που δεν υπάρχουν τόσοι έλεγχοι. «Επιβάλλεται να μπει στη νοοτροπία των εργαζομένων του κατασκευαστικού κλάδου, ότι τα θέματα ασφάλειας και υγείας, δεν είναι θέματα που αφορούν πολυτέλεια, αλλά είναι ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας και την επιβίωσή μας, γιατί ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να επιστρέφει σπίτι του αρτιμελής και πλήρης σε υγεία. Κανένα επάγγελμα δεν πρέπει να είναι ρίσκο και ιδιαίτερα στο θέμα των κατασκευών, θεωρούμε ότι υπάρχουν σχεδόν όλα τα εχέγγυα και όλα τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία μπορούν να ληφθούν. Έχουμε δει κατά επανάληψη ότι όπου έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, έχουν αποφευχθεί ατυχήματα, πτώσεις, τραυματισμοί ακόμη και θάνατοι».

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, εκφράζει τη λύπη του για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στον τομέα του. «Διεξάγονται συνεχώς ενημερωτικές ημερίδες και σεμινάρια, ώστε να δίνονται οδηγίες προς τους μελετητές και τους εργολάβους, για το τι πρέπει να ακολουθούν, για να είμαστε έτοιμοι για την εξασφάλιση του safe pass. Εμείς από την πλευρά μας, προσφέρουμε όλες τις απαραίτητες γνώσεις στα μέλη μας που οφείλουν να έχουν για την ασφάλειά τους. Από εκεί και πέρα, είναι θέμα της πολιτείας να λάβει δραστικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο κ. Τσιουπανής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εργαζόμενος κατέπεσε από ύψος 12 μέτρων σε μεταλλικό σκέπαστρο

Φωνάζει το ΕΤΕΚ, απαιτεί τήρηση των μέτρων

Την ίδια ώρα, από την πλευρά του το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, θεωρεί ότι οι έλεγχοι που γίνονται πρέπει να είναι πιο αυστηροί και αποτελεσματικοί για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ, Πλάτωνας Στυλιανού, «εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, αλλά δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί και θα απαιτεί πλέον την ασφάλειά του. Ταυτόχρονα, διεξάγουμε σεμινάριο σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για περιπτωσιακές μελέτες ατυχημάτων στον κατασκευαστικό τομέα, για λάθη, παραλείψεις και προτεινόμενες λύσεις».

Από την πλευρά του το ΕΤΕΚ, προχωρεί στην παρουσίαση ασφαλών μεθόδων εργασίας και καλών πρακτικών εργασίας για αποφυγή ατυχημάτων και κυρίως στην ανάδειξη της σημασίας της εφαρμογής των αρχών της πρόληψης και εγκαίρου προγραμματισμού των εργασιών, της εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά και της χρήσης του κατάλληλου εξοπλισμού εργασίας. «Αν δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένος ο εργαζόμενος και δεν έχει τον ασφαλή εξοπλισμό, κράνος, ζώνη, εξάρτιση, τότε προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με την ασφάλεια τους», ανέφερε ο κ. Στυλιανού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο του ΕΤΕΚ, επιβάλλεται να γίνεται ειδική μελέτη πρόβλεψης κινδύνων για να εφαρμόζονται οι ασφαλείς μέθοδοι εργασίας. «Δεν γίνεται για παράδειγμα να δουλεύει ο γερανός και οι εργαζόμενοι να περνούν από κάτω του. Πρέπει να εκπαιδεύεται επίσης το προσωπικό από τον εργολάβο του έργου και πρέπει να γίνεται ορθός προγραμματισμός για να αποφεύγονται τα ρίσκα ατυχημάτων», κατέληξε ο κ. Στυλιανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει safe pass στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου-Υποχρεωτική η εκπαίδευση για ασφάλεια και υγεία

Δειτε Επισης

Έμεινε στάσιμο το «κτίΖΩ», έδωσαν έμφαση στην προεκλογική οι δήμαρχοι-Αλυσιδωτές οι συνέπειες
Πατούν το κουμπί «διαφάνειας» για 3,500 νεοσυλλέκτους-Τατουάζ και βάρος στα κριτήρια για Ειδικές Δυνάμεις
Ανοίγει το θέμα των ανάδοχων οικογενειών η Βουλή-Φωνές για χρόνιες διαδικασίες για ένα αίτημα
Θολό το τοπίο στο Κυπριακό-Αρνητικές αναφορές από το ΣΑ και αντιπαραγωγική στάση Τατάρ
Δυσοίωνες προβλέψεις από τον Πρόεδρο του ΣΑ-«Τα μέρη απέχουν πολύ, η τελευταία ευκαιρία ήταν στο Κραν Μοντανά»
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες τραυματίες από σφοδρές αναταράξεις σε πτήση στη Βραζιλία
Μάχη με τις φλόγες στη Χίο, δύσκολη η κατάσταση και στην Κω-Πέντε τραυματίες (pics)
Οργή και ανησυχία για τον Δήμο Μόρφου για το ξεπούλημα Ελληνοκυπριακών ακινήτων
Εκνευρισμένος με Στιούαρτ ο ΠτΔ-«Δεν είναι στους όρους εντολής η μετανάστευση, όλοι γνωρίζουν ποιος παραβιάζει τη Νεκρή Ζώνη»
Μη παραδοχή απάντησαν οι δύο για τον οπλισμό σε τάφο-Υπόδικοι στις Κεντρικές