Βάζει safe pass στην οικοδομική βιομηχανία ο Παναγιώτου-Υποχρεωτική η εκπαίδευση για ασφάλεια και υγεία

Υπογράφηκε σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου 2024 η Κοινή Δήλωση Πολιτικής με τίτλο «Όραμα «Μηδέν Ατυχήματα» - Κάρτα Ασφάλειας «safe pass» - Εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών σε θέματα ασφάλειας και υγείας», από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τις Εργοδοτικές Οργανώσεις (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΟΣΕΟΚ) τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ), το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ), το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών (ΣΕΕΕ) και την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, δήλωσε μετά από την υπογραφή της συμφωνίας ότι, «η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην χώρα μας επειδή έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της πολιτείας για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για θέματα ασφάλειας και υγείας στην οικοδομική βιομηχανία».

Όπως είπε ο Γιάννης Παναγιώτου, «έχει συμφωνηθεί ότι η περίοδος των επόμενων δύο χρόνων θα είναι μεταβατική ώστε να δοθεί σταδιακά η δυνατότητα της συμμόρφωσης με την υποχρέωση της εκπαίδευσης των εργαζομένων, μετά από την παρέλευση της οποίας θα προωθηθεί η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας και υγείας για όλους τους εργαζόμενους στις κατασκευές ως προϋπόθεσης για την πρόσβαση στα εργοτάξια για την τέλεση της εργασίας τους».

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον προγραμματισμό της παροχής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία ξεκινούν να υλοποιούνται άμεσα και θα ακολουθήσουν σχετικές ανακοινώσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα δήλωσε ότι, «επιθυμώ να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους, τις εργοδοτικές και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την εποικοδομητική διάθεση που επέδειξαν κατά τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη της συμφωνίας ανταποκρινόμενοι στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων».

Καταλήγοντας ο κ. Παναγιώτου υπέδειξε πως, «η εφαρμογή της ανθρωποκεντρικής κυβερνητικής πολιτικής και η υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν στο επίκεντρο τους πολίτες που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία συναποτελώντας το ανθρώπινο δυναμικό της κυπριακής οικονομίας και την ραχοκοκαλιά της κυπριακής κοινωνίας. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτες και η σημερινή υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Πολιτικής για την εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στον τομέα των κατασκευών σε θέματα ασφάλειας και υγείας αποτελεί μια συλλογική επιτυχία της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας για την οποία όλοι δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι.»

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ
Σε Ε/κ ανήκει γη «πανεπιστημίου» που προορίζεται για ξενοδοχείο με καζίνο
Παραδοχή Χριστοδουλίδη-«Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»
Έλιωσε τα θερμόμετρα ο Ιούνιος-Κατέγραψε ρεκόρ με έως και 5,7 βαθμούς ψηλότερη μέση θερμοκρασία
Με στόχο να ακούσει τους νέους, η Κυβέρνηση εγκαινιάζει την πλατφόρμα ΕΚΦΡΑCY
Χάλασε ο… θερμοστάτης του καιρού-Από τις καταιγίδες στον καύσωνα, κίτρινη προειδοποίηση από Μετεωρολογική
Αναμένουν γραπτώς τις θέσεις ΟΚΥπΥ για ωρομίσθιο προσωπικό οι συντεχνίες και αποφασίζουν για απεργία
Έντονη δυσαρέσκεια Επ. Εμπορίου-Κάνει λόγο για παραποίηση αλήθειας για το πλαφόν στο νερό
Υπ. Γεωργίας: Η ΚΑΠ πρέπει να έχει στόχο δίκαιο εισόδημα για παραγωγούς
Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή η πρώτη γενιά του προσφυγικού πληθυσμού έχει σχεδόν εξαλειφθεί