Φουλάρει μηχανές το ΥΠΑΝ, στελεχώνει τα νηπιαγωγεία για την επέκταση της Προδημοτικής

Καυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι για το Υπουργείο Παιδείας, για διάφορους λόγους, αφού εκτός από τα διαχρονικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο που προνοεί την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τους αρμόδιους στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς πρέπει να βρει όλους τους τρόπους, που θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στα σχολεία.

Το Υπουργείο Παιδείας, όταν κατέθεσε ενώπιον της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο, βάσει του οποίου η υποχρεωτική προς τα κάτω εκπαίδευση πρέπει να εφαρμοστεί από την τρέχουσα σχολική χρόνια, χαρακτηρίζοντας μάλιστα το θέμα ως κατ’ επείγον και έπρεπε να ψηφιστεί πριν κλείσει η Βουλή για το Πάσχα, δεδομένου ότι μετά ο χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος, είχε αναφέρει πως αν έπρεπε να χτίσει καινούργιες αίθουσες θα το κάνει, προκειμένου να υπάρξει μία ομαλή εφαρμογή της νομοθεσίας, τόσο το Σεπτέμβριο όσο και τα επόμενα χρόνια.

Προς αυτό το σκοπό, από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονται σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δημοτικής και γενικά την ηγεσία του Υπουργείου, ώστε να υπάρχει κοινή γραμμή στις αποφάσεις που παίρνονται. Αυτό που έχει τεθεί ως προτεραιότητα είναι να καταγραφούν οι ανάγκες, ώστε τα σχολεία, εκεί και όπου χρειάζεται, να ενισχυθούν για να είναι σε θέση να υποδεχτούν περισσότερους μαθητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τον αντισυνταγματικό νόμο και τις παρεξηγήσεις στην «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση» για την παιδεία

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας έχουν αναλάβει την ευθύνη της επικοινωνίας και συνεννόησης με τις Διευθύνσεις των σχολείων, για να τους στείλουν τις ανάγκες τους. Μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενες εβδομάδες, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί. Μετά την καταγραφή των αναγκών, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να στελεχώσει τα σχολεία, είτε υλικοτεχνικά, είτε με προσωπικό.

Όσον αφορά στις υλικοτεχνικές υποδομές, η λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή ενώπιον των αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας είναι να παραχωρήσουν στα σχολεία λυόμενες αίθουσες, οι οποίες θα είναι πλήρως εξοπλισμένες, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν, κάτι που σημαίνει πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες, αφού καταγράψουν τις ανάγκες που υπάρχουν, θα αρχίσουν την έρευνα για να παράσχουν ό,τι καλύτερο μπορούν στα σχολεία για να δεχθούν τους μαθητές.

Πάντως, αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Υπουργείου Παιδείας είναι ότι οι αιτήσεις που δέχονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες αξιολογούνται, για να διαφανεί κατά πόσο τα σχολεία ανήκουν στις κατηγορίες που προνοούνται βάσει νόμου, καθώς μπορεί να προκύψουν αιτήματα και από μονάδες που δέχονται πιο μικρούς μαθητές. Αν και για εκείνα τα σχολεία δεν υπάρχει πρόνοια για να τους παρασχεθούν λυόμενες αίθουσες, το Υπουργείο Παιδείας παρέχει στήριξη με άλλες αποφάσεις, όπως είναι η επιχορηγήσεις, ενώ υπάρχει και το πρόγραμμα επιχορήγησης σίτισης και διδάκτρων από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Την ίδια ώρα, πέραν από τις ανάγκες για την παροχή των λυόμενων αιθουσών, το Υπουργείο Παιδείας καταγράφει και τα σχολεία που στο μέλλον ενδεχομένως να χρειαστούν καινούργιες αίθουσες, κάτι που σημαίνει ότι στα πλάνα του βρίσκεται και το ενδεχόμενο ανέγερσης. Κάτι που επίσης είχε αναφερθεί εντός της Βουλής, ωστόσο πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη λύση και μέχρι την υλοποίησή της, θα πρέπει να βρεθούν οι βραχυπρόθεσμες, ανάμεσα στις οποίες και οι λυόμενες αίθουσες. Σημειώνεται πως έχει αρχίσει μία μελέτη για καταγραφή του κόστους που θα προκύψει για τις ανάγκες ανέγερσης νέων αιθουσών, ώστε να μπορούν να καταρτιστούν προϋπολογισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζουν συμπληρωματικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία μετά την ψήφιση του νόμου για Προδημοτική

Τι προνοεί η νομοθεσία για Προδημοτική

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της νομοθεσίας που πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 21 Μαρτίου 2024, στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι όπως μέχρι το 2031 εφαρμοστούν όλες οι πρόνοιες και η υποχρεωτική φοίτηση στην Προδημοτική, αρχίζει από τα 4 έτη.

Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο η υποχρεωτική φοίτηση στην Προδημοτική επεκτείνεται στα παιδιά από 4,5 ετών, ενώ μέχρι πρότινος ήταν μέχρι 4,8 ετών και κάθε χρόνο θα υπάρχει μείωση του ηλικιακού ορίου, ώστε μέχρι τη σχολική χρονιά 2031-2032 να εφαρμοστεί και το τελικό στάδιο.

«Υπάρχουν παιδαγωγικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς όσο πιο νωρίς μπαίνουν τα παιδιά στην εκπαίδευση είναι το καλύτερο για εκείνα, για να μπορούν να αναπτύσσουν δεξιότητες. Επίσης, υπάρχει και κοινωνικό όφελος, επειδή βοηθά τους γονείς και λύνονται προβλήματα στην οικογένεια, που είναι συνέπεια για την αγορά εργασίας», είχε αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, όταν παρουσίασε το νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας.

Στο μεταξύ, εκτός από τα παιδαγωγικά οφέλη που έχουν οι μαθητές με την επέκταση προς τα κάτω της Προδημοτικής, το Υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο και για αύξηση του διδακτικού προσωπικού στα νηπιαγωγεία, αφού αναμένονται να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας για νηπιαγωγούς, κάτι που παράλληλα σημαίνει ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί το εργοδοτικό καθεστώς των υφιστάμενων εκπαιδευτικών.

«Δεν επηρεάζεται το καθεστώς εργασίας κανενός. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα δημιουργηθούν γύρω στα 210 νέα τμήματα, άρα άλλες τόσες προσλήψεις. Τονίζω ότι όλα τα χρήματα του προγράμματος πηγαίνουν στα δημόσια και κοινοτικά σχολεία», ήταν η αναφορά της κας. Μιχαηλίδου στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό της Κυβέρνησης για επέκταση της Προδημοτικής και τα πυρά κατά Προδρόμου για εκβιασμό

Δειτε Επισης

Αρχίζει το κτίσιμο των νέων προσφυγικών πολυκατοικιών-Αγκάθι οι πέντε που αρνούνται να φύγουν
Κάποιοι ζώνονται απ' τα Φ(ε)ιδία, άλλοι τον αποθεώνουν κι άλλοι πρέπει να ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον
Οι διώξεις και το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων από τους σφετερισμούς-Ξανά ενώπιον Κακουργιοδικείου ο Αϊκούτ
Διέταξε έρευνα το ΥΠΑΝ μετά τις καταγγελίες παιδιών με ΔΕΠΥ-Στα σκαριά τροποποίηση της νομοθεσίας
Ο Τατάρ ως «δικηγόρος» των σφετεριστών, οι εσωτερικές πιέσεις και η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα
Ικανοποίηση ΥΠΑΝ για απαγόρευση χρήσης κινητών-Προχωρεί στον εξωραϊσμό του σχολικού περιβάλλοντος
Έκκληση Ομάδα Πρωτοβουλίας για μη αδειοδότηση νέας βιομηχανικής μονάδας σε Δάλι-Λατσιά
Απαγόρευσε τη χρήση των κινητών στα σχολεία Μέσης η Βουλή-Πράσινο στις αλλαγές ΥΠΑΝ
Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός Πανεπιστημίου Κύπρου
Αυξημένες δυνατότητες για πολιτική επιστράτευση δίνει νομοσχέδιο στην ΚΥΠΣΕΑ