Από τον αντισυνταγματικό νόμο και τις παρεξηγήσεις στην «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση» για την παιδεία

Ως η «μεγαλύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» έχει χαρακτηριστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου την περασμένη Πέμπτη, που είχε καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας και αφορά την υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής, ώστε τα παιδιά να φοιτούν από την ηλικία των τεσσάρων ετών στα δημόσια νηπιαγωγεία. Μία μεταρρύθμιση που έχει περάσει από χίλια μύρια κύματα, δεδομένου ότι το πρώτος νόμος για το συγκεκριμένο θέμα έχει κριθεί αντισυνταγματικός όπως τελικά ψηφίστηκε, ενώ υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες πριν την κατάληξη.

Το θέμα «υποχρεωτική προς τα κάτω επέκταση της Προδημοτικής» είχε ανοίξει από το 2022, όταν ο Πρόδρομος Προδρόμου ως υπουργός Παιδείας είχε καταθέσει στο νομοθετικό σώμα το αρχικό νομοσχέδιο, στο οποίο αναφερόταν ότι το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά μέχρι το 2027 και ταυτόχρονα προνοείτο ότι θα υπήρχε επιδότηση και προς τους γονείς που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση, αν δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις στα δημόσια νηπιαγωγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίφθηκε η αναπομπή για την επέκταση προδημοτικής-Η αντίδραση Προδρόμου

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του θέματος, η Επιτροπή Παιδείας προχώρησε σε κάποιες τροποποιήσεις, βάσει των οποίων προνοείτο ότι τις πρώτες δύο χρονιές τα παιδιά θα φοιτούσαν σε δημόσια ή κοινοτικά νηπιαγωγεία, την επόμενη χρονιά θα φοιτούσαν σε δημόσια ή κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, αν υπήρχε ανάγκη, ενώ από το 2026-2027 θα φοιτούσαν σε δημόσιο νηπιαγωγείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας.

Η τελευταία αλλαγή ήταν και το σημείο που κρίθηκε αντισυνταγματικό, καθώς προνοούσε αύξηση των δαπανών για την Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο να αναπέμπει το νόμο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την Βουλή, παρά το γεγονός ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου τους είχε ενημερώσει. Έτσι, το μπαλάκι ρίχθηκε στο Ανώτατο, για να αποφασίσει, κάτι που είχε προκαλέσει και κόντρα ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Παιδείας με τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό, ανταλλάζοντας πυρά και να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Πρόδρομος για προδημοτική-«Αντισυνταγματικό να μην επιλέγει ο γονιός»

Οι αλλαγές της Μιχαηλίδου που προκάλεσαν αντιδράσεις

Το θέμα της υποχρεωτικής προς τα κάτω επέκτασης της Προδημοτικής είχε τεθεί στις προτεραιότητες της νυν υπουργού Παιδείας, η οποία μετά την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και την αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των μαθητών έδωσε έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα, με το νομοσχέδιο να ετοιμάζεται και να κατατίθεται μετά την αλλαγή του χρόνου, αφού πρώτα έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μία πρόταση που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την πρόταση του Πρόδρομου Προδρόμου, καθώς όπως αναφέρεται στο νόμο που ψηφίστηκε, η μεταρρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2032, όταν και θα γίνει κατορθωτό τα παιδιά να φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ενώ το κοινό είναι ότι και σε αυτή την περίπτωση, θα εφαρμοστεί σταδιακά η μεταρρύθμιση. Σημειώνεται πως η υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή ότι για να γίνει κατορθωτό να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση χωρίς πρόβλημα, θα υπάρχει ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ θα γίνουν και περισσότερες προσλήψεις. Αυτό που αφαιρέθηκε από το εν λόγω κείμενο του Υπουργείου Παιδείας ήταν η πρόνοια για επιχορήγηση των γονιών που θα επιλέξουν την ιδιωτική εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό της Κυβέρνησης για επέκταση της Προδημοτικής και τα πυρά κατά Προδρόμου για εκβιασμό

Οι «παρεξηγήσεις» που προκάλεσα τριγμούς

Πάντως, το γεγονός ότι στο νέο νομοσχέδιο υπήρχε η πρόνοια ότι η ιδιωτική εκπαίδευση θα επιχορηγείτο από το 2025-2026 και όχι από την επόμενη σχολική χρονιά, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, από τους ιδιοκτήτες των νηπιαγωγείων, οι οποίοι έκαναν λόγο για άνιση μεταχείριση, με τις προβλέψεις τους να είναι ότι οδηγούνταν σταδιακά για κλείσιμο. Μάλιστα, ο σύνδεσμος των ιδιωτικών νηπιαγωγείων είχε αφήσει αιχμές και προς την ΠΟΕΔ, αναφέροντας πως ικανοποιήθηκαν οι δικές της θέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν οι ίδιοι.

Οι ιδιοκτήτες των νηπιαγωγείων είχαν βγει και στους δρόμους και συγκεκριμένα έξω από τη Βουλή, την ώρα που εντός θα συζητείτο το θέμα, σε μία εκδήλωση διαμαρτυρίας για να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα αποδεχτούν το νομοσχέδιο που προωθείται, χωρίς να υπάρξουν οι αλλαγές που θα τους διασφαλίζουν.

Ωστόσο, από τη συζήτηση που έγινε εντός της Επιτροπής Παιδείας διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για «παρεξήγηση», όπως την χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, καθώς για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία την ευθύνη έχει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο τρέχει ήδη πρόγραμμα και η επιδότηση θα γίνεται σε συνάρτηση με εκείνη των δημόσιων νηπιαγωγείων.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια την περασμένη Πέμπτη, η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ από τη νέα σχολική χρόνια, όταν τα δημόσια νηπιαγωγεία θα δέχονται παιδιά από τα 4 και 6 μηνών και κάθε χρόνο, το όριο θα μειώνεται, για να φτάσουν στην ηλικία των 4 ετών μέχρι το 2032.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με όχι από ΔΗΣΥ εγκρίθηκε το Νομοσχέδιο για υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη

Δειτε Επισης

Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους