Ένα βήμα πριν την επιβολή ποινής στους δυο Σύριους για τον εκρηκτικό μηχανισμό στην Πρεσβεία του Ισραήλ

Ένα βήμα πριν την επιβολή της ποινής στους δυο νεαρούς Συριακής καταγωγής, οι οποίοι κατηγορούνται για τη ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού πλησίον της Ισραηλινής Πρεσβείας, που σημειώθηκε το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου του 2023, βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό σημειώθηκε εν μέσω αυξημένων μέτρων που λαμβάνονταν ένεκα και της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ οι δύο νεαροί είχαν συλληφθεί την ίδια ώρα από μέλη της Αστυνομίας που διενήργησαν έρευνες στην περιοχή μετά την έκρηξη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία το πρωί της Τρίτης, οι δύο πλευρές προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις επί των γεγονότων, τα οποία ναι μεν παραδέχθηκαν οι κατηγορούμενοι, εντούτοις η βασική διαφωνία μεταξύ του συνηγόρου υπεράσπισης και της Κατηγορούσας Αρχής, ήταν ως προς την επικινδυνότητα του αντικειμένου. Και αυτό διότι, η πλευρά των κατηγορουμένων υποστηρίζει πως πρόκειται για ρίψη κροτίδας, ενώ η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, πως πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, εντός του οποίου υπήρχαν βίδες.

Η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Μαρίνα Μασούρα, αναφέρθηκε στα γεγονότα, όπως αυτά προκύπτουν από το μαρτυρικό υλικό, λέγοντας πως «δυο μέλη της Αστυνομίας που βρίσκονταν στην περιοχή, είδαν μια λάμψη και έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα, άκουσαν δυνατό κρότο». Ακολούθως, τα δύο μέλη της Δύναμης, αφού ενημέρωσαν για τον κρότο, ξεκινήσαν μαζί με μέλη της ΜΜΑΔ να κατευθύνονται στο σημείο της έκρηξης, όπου καθοδόν προς το σημείο, είδαν δυο πρόσωπα να κινούνται ύποπτα. Αφού τα πλησίασαν τους ρώτησαν αν άκουσαν την έκρηξη, με τον ένα εκ των δυο νεαρών που μιλούσε ελληνικά, να απαντά πως «δεν ακούσαμε κάτι».

Η αναφορά αυτή, όπως ανέφερε η κ. Μασούρα, «προκάλεσε υποψίες στους αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε σωματικό έλεγχο των δυο προσώπων, χωρίς να εντοπίσουν κάτι», ενώ στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα λέχθηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, οι αστυνομικοί ρώτησαν τους δυο πως έφθασαν στο σημείο, με τον ένα εκ των δυο να τους αναφέρει ότι ήρθαν με το αυτοκίνητο του, το οποίο υπέδειξε στα μέλη της Δύναμης.

Στο όχημα των νεαρών διενεργήθηκε έρευνα, έπειτα από την οποία εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν ως τεκμήρια ένα σφυρί και δυο μαχαίρια, καθώς επίσης και πασχαλινά αστεράκια. Στα δυο πρόσωπα, αφού τους επιστήθηκε η προσοχή στο νόμο συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα της μεταφοράς επιθετικών οργάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβλήθηκε μετά από αίτημα Κατηγορούσας Αρχής η δίκη για Καλογερόπουλο-Περιμένουν Ανώτατο για τηλεπικοινωνιακά

Επιπρόσθετα, τα μέλη της Αστυνομίας, διαπίστωσαν ότι η έκρηξη οφειλόταν πιθανόν σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος, ο οποίος εξερράγη περίπου 30 μέτρα μακριά από την Πρεσβεία. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις εκθέσεις των μελών της Δύναμης που κατατέθηκαν ως τεκμήρια στο Δικαστήριο, τα μέλη του ΤΑΕ προχώρησαν σε έλεγχο κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, τόσο στο εξωτερικό της Πρεσβείας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Στα βίντεο καταγράφηκαν δυο πρόσωπα, τα οποία διαπιστώθηκε ότι ήταν τα ίδια που εντοπίστηκαν λίγο μετά την έκρηξη να κινούνται πεζά στην περιοχή. Τα δυο πρόσωπα ηλικίας 22 ετών, επανασυνελήφθησαν και ανακρινόμενοι ανέφεραν ότι δεν έχουν σχέση με την έκρηξη. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αστυνομία, «από περεταίρω αξιολόγηση του οπτικού υλικού διαπιστώθηκε ότι ο αυτοσχέδιο εκρηκτικός μηχανισμός ρίχθηκε από το σημείο που φαίνονται να στέκονταν τα δυο πρόσωπά».

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Εισαγγελέας, ανέφερε ότι στο σημείο της έκρηξης εντοπίστηκαν βίδες, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι ήταν μέρος τους εκρηκτικού μηχανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δωδεκαετής ποινή στον 28χρονο για το φορτίο ναρκωτικών στο αεροδρόμιο Πάφου, αναστολή δίωξης στη σύντροφο του

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης των δυο κατηγορουμένων, Μιχάλης Κιτρομηλίδης, ο οποίος αφού πρώτα ξεκαθάρισε πως δεν αμφισβητεί τα λεγόμενα της Κατηγορούσας Αρχής, ωστόσο σημείωσε πως επρόκειτο για κροτίδα και όχι εκρηκτικό μηχανισμό.

«Στην έκθεση του ο αστυφύλακας ανέφερε πως θεωρεί ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό, εγώ σας λέω ότι ήταν κροτίδα. Τέτοιες ρίχνονται καθημερινά,. Ο λόγος που βρίσκονται οι δυο εδώ σήμερα είναι γιατί έριξαν την κροτίδα 30 μέτρα από την Πρεσβεία του Ισραήλ», είπε ο κ. Κιτρομιλίδης, σημειώνοντας παράλληλα πως «δεν είναι κανείς σίγουρος ότι οι βίδες που εντοπίστηκαν ήταν από την κροτίδα».

Στην αναφορά του δικηγόρου απάντησε η Κατηγορούσα Αρχή, λέγοντας πως «υπάρχει έκθεση εμπειρογνώμονα πυροτεχνουργού, θα αμφισβητήσουμε και τους εμπειρογνώμονες;».

Παράλληλα, το Δικαστήριο υπέδειξε στον συνήγορο υπεράσπισης, ότι σε προηγούμενη διαδικασία οι πελάτες του παραδέχθηκαν την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού και δεν έγινε αναφορά σε κροτίδα και έθεσε το ερώτημα στον κ. Κιτρομιλίδη αν το αποδέχεται, με τον δικηγόρο να απαντά καταφατικά.

Ακολούθως, ο κ. Κιτρομιλίδης αναφέρθηκε στους μετριαστικούς παράγοντες και σημείωσε το νεαρό της ηλικίας τους και πως η πράξη τους «ήταν μια απερίσκεπτη ενέργεια, λόγω ηλικίας και δεν είχαν πρόθεση να προκαλέσουν ζημιές και δεν προκλήθηκαν ζημιές, ούτε τραυματισμοί». Επεσήμανε επίσης ότι ο ένας εκ των δυο κατηγορουμένων, πρόσφατα έγινε πατέρας, ενώ και ο δεύτερος είναι επίσης νυμφευμένος, με τον συνήγορο υπεράσπισης να ζητά από το Δικαστήριο όπως δείξει επιείκεια.

Το Δικαστήριο, αφού άκουσε τις δυο πλευρές επεφύλαξε να ανακοινώσει την ποινή που θα επιβληθεί στους δυο, σε μεταγενέστερο στάδιο.

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λεμεσό (pics)