Καταχωρήθηκαν τρεις εφέσεις από τους υπόπτους για «Δημητρούι»-Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η υπεράσπιση

Καταχωρήθηκαν τρεις εφέσεις σε σχέση με την απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, το οποίο ενέκρινε τα διατάγματα της Αστυνομίας για την κράτηση των εννέα υπόπτων για την υπόθεση της απόπειρας φόνου εναντίον του Δημήτρη Ανδρονίκου, γνωστού ως «Δημητρούι», που διαπράχθηκε το μεσημέρι της 23ης Απριλίου στην Ανθούπολη, με τον 34χρονο να εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χωρίς μέχρι στιγμής να έγινε κατορθωτό να του αφαιρεθούν από το σώμα του όλες οι σφαίρες που δέχθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη για «Δημητρούι» πιθανόν ξανά στο Εφετείο-Υπό κράτηση και οι εννέα

Το πρωί της Πέμπτης, οι δικηγόροι του πρώτου και δεύτερου υπόπτου, Βίκτωρας Ακάμας και Αγαθοκλής Κορέλλης, καθώς και ο συνήγορος υπεράσπισης του ένατου υπόπτου, Αλέξανδρος Σαουρής, καταχώρησαν τις σχετικές εφέσεις, οι οποίες, δεδομένου πως οι ύποπτοι τελούν υπό κράτηση και το διάταγμα εκπνέει την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να εξεταστούν τις επόμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά τους πρώτους δύο υπόπτους, Ακάμας και Κορέλλης εγείρουν στο Εφετείο διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το λεκτικό που χρησιμοποίησε στην απόφαση του το πρωτόδικο Δικαστήριο, το οποίο προχώρησε στην αξιολόγηση της μαρτυρίας του ανακριτή, κάτι, που κατή τη θέση τους, δεν επιτρέπεται σε τέτοια διαδικασία. Το πρωτόδικο Δικαστήριο, απορρίπτοντας όλους τους λόγους ενστάσεων που έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόπτων, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως ο μάρτυρας της Αστυνομίας έκανε θετική εντύπωση στο Δικαστήριο, ήταν σαφής στις τοποθετήσεις του και η μαρτυρία του, παρά τις πιέσεις, δεν κλονίστηκε, ενώ χαρακτήρισε τις προθέσεις της Αστυνομίας «γνήσιες και ειλικρινές», απορρίπτοντας τα περί αλλότριων κινήτρων που υποστήριξαν οι δικηγόροι των υπόπτων.

Περαιτέρω, στους λόγους έφεσης θα βρίσκεται και το θέμα που τέθηκε από τους συνηγόρους και ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, που είχε να κάνει με το γεγονός πως οι ανακριτές, παρά το γεγονός ότι παρήλθαν δέκα ημέρες από την ημέρα σύλληψης του πρώτου υπόπτου, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα του να καταθέσει στους ανακριτές, εντούτοις δεν του λήφθηκε οποιαδήποτε κατάθεση. Σημειώνεται πως κατάθεση, σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία της προσαγωγής των υπόπτων στο Δικαστήριο, την Δευτέρα του Πάσχα, είχαν ληφθεί καταθέσεις μόνο από τους τρεις εκ των εννέα υπόπτων.

Κληθείς να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης ο ανακριτής της υπόθεσης, είχε αναφέρει πως ο λόγος μη ανάκρισης του πρώτου υπόπτου, ήταν επειδή «η υπόθεση έχει καθημερινά εξελίξεις και προσφέρει καθημερινά μαρτυρίες, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί για να μπορούν να υποβληθούν στους υπόπτους. Έχω αναφέρει πως ανακρίθηκαν οι τρεις οι οποίοι θα επανακληθούν για ανάκριση, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία και μαρτυρίες».

Με την θέση του ανακριτή ταυτίστηκε στην απόφαση της η δικαστής, η οποία υιοθέτησε τους λόγους μη ανάκρισης του υπόπτου, απορρίπτοντας επίσης τις οποιεσδήποτε ενστάσεις και σκιές που αφέθηκαν προς την Αστυνομία, στην οποία καταλογίστηκαν μεθοδεύσεις.

Πέραν των πιο πάνω δύο ζητημάτων, οι δικηγόροι των δύο πρώτων υπόπτων, αναμένεται να θέσουν ενώπιον του Εφετείο και το θέμα της μεταβολής της εκδοχής του πληροφοριοδότη της Αστυνομίας, η οποία τον χαρακτήρισε αξιόπιστο, λέγοντας περαιτέρω πως συνεργάστηκε ξανά στο παρελθόν με τις Αρχές, συνδράμοντας στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων.

Οι συνήγοροι των υπόπτων, όπως υποστήριξαν και ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, υπήρχαν ουσιώδεις και ουσιαστικές αλλαγές στην εκδοχή του πληροφοριοδότη, αφού μεταξύ άλλων, διαφοροποιήθηκαν οι ρόλοι κάποιων υπόπτων.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, στον πρώτο ύποπτο, για τον οποίον υπάρχει μαρτυρία πως ήρθε σε ρήξη με το θύμα, κατά την προηγούμενη διαδικασία ο πληροφοριοδότης ανέφερε πως είπε στον δεύτερο και τρίτο ύποπτο που είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι την πρόθεση να σκοτώσει τον 34χρονο, ενώ στη νέα διαδικασία αναφέρθηκε πως οι οδηγίες δόθηκαν στους νέους υπόπτους δύο και τρία.

Επίσης, μεταξύ άλλων, στον ύποπτο που αποδιδόταν κατά την προηγούμενη διαδικασία ρόλο οδηγού της μοτοσικλέτας, στην νέα αποδόθηκε ρόλος τσιλιαδόρου. Όπως ανέφερε ο ανακριτής, αρχικά η πληροφορία ανέφερε πως επρόκειτο για τον οδηγό της μοτοσυκλέτας, ωστόσο «εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι αρχικά του ανατέθηκε από τον 7ο ύποπτο να είναι ο εκτελεστής αλλά ενώ παρακολουθούσε τον παραπονούμενο φοβήθηκε να προβεί στη δολοφονία του και έτσι δόθηκαν οδηγίες από τον 3ο ύποπτο στον 6ο ύποπτο να τον δολοφονήσει. Κατά την απόπειρα σύμφωνα με μαρτυρία ήταν το πρόσωπο που εκτελούσε χρέη τσιλιαδόρου».

Επιπρόσθετα, στην δεύτερη διαδικασία, στην εξίσωση προστέθηκε και ο κατάδικος, στον οποίο καταλογίστηκε πως είναι το πρόσωπο που ανέθεσε σε άλλους υπόπτους την δολοφονία, ρόλος όμως που αποδόθηκε και στον πρώτο ύποπτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ όσα έγιναν κατά την μαραθώνια διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου

Η τρίτη έφεση

Πέραν των πιο πάνω θεμάτων που θα εγείρουν οι συνήγοροι των δύο πρώτων υπόπτων, ο δικηγόρος του τρίτου που προσφεύγει στο Εφετείο, Αλέξανδρος Σαουρής, θα εγείρει ζητήματα που άπτονται των συνταγματικών δικαιωμάτων του πελάτη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαουρής, δικηγόρος του ένατου υπόπτου, ο οποίος παρουσιάστηκε στη διαδικασία με τους δύο νέους συλληφθέντες, θα σταθεί μεταξύ άλλων στο γεγονός, ότι παραλήφθηκαν προσωπικά δεδομένα από το κινητό του πελάτη του, χωρίς σχετικό διάταγμα.

Ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου, ο ανακριτής της υπόθεσης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «από τα δεδομένα του 9ου υπόπτου τα οποία εξάχθηκαν από το κινητό του τηλέφωνο, διαπιστώθηκε ότι μοτοσυκλέτες του ιδίου τύπου με την μοτοσυκλέτα των δραστών, υπήρχαν σε φωτογραφία του 9ου υπόπτου, ο οποίος τις φωτογράφησε για σκοπούς πώλησής τους ή διάθεσής τους. Μία από τις κλοπιμαίες μοτοσυκλέτες που ήταν στις φωτογραφίες που έβγαλε ο 9ος ύποπτος, εντοπίστηκε στο Ακάκι».

Ο δικηγόρος του υπόπτου, αναμένεται να εγείρει ζήτημα για παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων του πελάτη του, στην βάση του άρθρου 17 του Συντάγματος, προωθώντας την θέση πως οι ανακριτές θα έπρεπε να έχουν στα χέρια τους σχετικό διάταγμα. Θέση με την οποία είχε διαφωνήσει ο ανακριτής της υπόθεσης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από τον κ. Σαουρή ενώπιον Δικαστηρίου, ανέφερε πως «για τα συγκεκριμένα δεν χρειάζεται οποιοδήποτε διάταγμα. Είναι δεδομένα που υπάρχουν στο κινητό από τη λήψη φωτογραφιών του κατόχου του».

Περαιτέρω, ο συνήγορος υπεράσπισης του ένατου υπόπτου, αναμένεται να σταθεί και στην αναφορά του Δικαστηρίου στην απόφαση του, πως η μαρτυρία του ανακριτή δεν τέθηκε εν αμφιβόλω, παρά τις ενστάσεις που έφερε, ενώ αναμένεται να αγγίξει και το θέμα που αφορά τη μαρτυρία που υποστήριξε πως έχει σε βάρος του πελάτη του η Αστυνομία, αναφορικά με επικοινωνία του με άλλο ύποπτο. Για το σχετικό θέμα, ο κ. Σαουρής υπέδειξε πως δεν υπάρχει τέτοια μαρτυρία, προκαλώντας μάλιστα τον ανακριτή να την δώσει στο Δικαστήριο, χωρίς το Δικαστήριο να τη ζητήσει.

Η έφεση του ένατου υπόπτου, αναμένεται να εξεταστεί σε διαφορετική διαδικασία από τις άλλες δύο, δεδομένου πως πρωτόδικα εξετάστηκαν επίσης διαφορετικά τα αιτήματα της Αστυνομίας.

Στο μεταξύ, η λήψη καταθέσεων από πλευράς Αστυνομίας συνεχίζονται, τόσο από πρόσωπα που σχετίζονται με το περιβάλλον των υπόπτων, όσο και του 34χρονου θύματος, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα και των επιστημονικών εξετάσεων επί των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν έπειτα από διάφορες έρευνες.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, είχαν ανακριθεί τρεις εκ των υπόπτων, ενώ την Πέμπτη ανακρίθηκε ακόμη ένας ύποπτος, ο οποίος επίσης διατήρησε το δικαίωμα της σιωπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναβρασμός στις τάξεις των στρατοπέδων της νύχτας, μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση-Πληροφορίες για επικείμενες «μάχες»

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Οδηγών για προστασία πληροφοριοδοτών
Καταδικάστηκε με πρόστιμο εταιρεία για τον θάνατο εργαζόμενου-Άνοιξε η θύρα ανυψωτικού και έπεσε στο κενό
Άκαρπες οι έρευνες μετά τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στη Λάρα
Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Έρευνες Αστυνομίας για τον αποστολέα
Συνελήφθη 44χρονος για κλοπή πορτοφολιού από υπεραγορά
Επαναρχίζουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στην παραλία της Λάρας
Άλλο ένα καλοκαίρι υπό τον φόβο των τετράτροχων στα παραλιακά μέτωπα-Στα συρτάρια τα μέτρα
Έρχονται αυστηρότερες ποινές για ρίψη πυροτεχνημάτων-Επιχειρεί να βάλει τάξη στην ασυδοσία η Κυβέρνηση
Εντοπίστηκε ανθρώπινο μέλος σε παραλία της Πάφου
Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία-Γυναίκα έπεσε από μπαλκόνι μετά από καυγά με τον σύζυγο της