Ολοκληρώνονται οι έρευνες για το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ-Δύσκολα ανατρέπεται η καθαίρεση των μοναχών

Αντίστροφα μετρούν τα εμπλεκόμενα μέρη του σκανδάλου της Μονής Αββακούμ, για την ολοκλήρωση των ερευνών της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας, με τις δύο πλευρές να είναι αποφασισμένες να φθάσουν μέχρι τέλους. Από την μια οι δικηγόροι των μοναχών επιχειρούν να αλλάξουν τα δεδομένα με συνεχής ενστάσεις επί της διαδικασίας αλλά και προσκόμιση υλικού προς την Επιτροπή για να αποδείξουν τις κεατ’ ισχυρισμό λανθασμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και για να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες της αδελφότητας αναφορικά με όσα έλαβαν χώρα την 5η Μαρτίου στην Μητρόπολη, ενώ από την άλλη, τόσο, ο Ησαΐας όσο και ευρύτερα η ηγεσία της εκκλησίας, φαίνεται να παραμένει στις θέσεις της για μηδενική ανοχή, όσον αφορά τα ηθικά και εκκλησιαστικά ζητήματα που διερευνώνται, την ίδια ώρα, που όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για τους δυο Αρχιμανδρίτες είναι μονόδρομος.

Οι έρευνες της Ανακριτικής Επιτροπής ενδεχομένως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν ολοκληρωθεί, καθώς καταθέτουν και οι τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης των δυο εν αργία Αρχιμανδριτών. Με βάση την διαδικασία, τα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή, αφότου συλλέξουν το μαρτυρικό υλικό, θα ετοιμάσουν έκθεση με τις εισηγήσεις τους, η οποία θα διαβιβαστεί ενώπιον των Συνοδικών για τις τελικές αποφάσεις. Παράλληλα, εκκλησιαστικές πηγές, σημειώνουν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας θα εισηγηθεί την καθαίρεση των δυο Αρχιμανδριτών, αναφορικά με τα εκκλησιαστικά παραπτώματα που καταγγέλθηκαν, ειδικότερα τα ηθικά, για τα οποία έχει κατατεθεί οπτικό υλικό.

Ενδεικτική, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η αναφορά του ίδιου του Προκαθήμενου της Εκκλησίας, ο οποίος, σε πρόσφατη τοποθέτηση του ανέφερε ότι όλα όσα γίνονται στην υπόθεση της Μονής Αββακούμ είναι νόμιμα και πρόσθεσε, ότι «η δίκη θα διεξαχθεί κανονικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Παντελώς άκυρη» χαρακτηρίζουν την Ανακριτική Επιτροπή οι μοναχοί-Κατέθεσαν νέο υπόμνημα

Από την άλλη, η πλευρά των μοναχών εξακολουθεί να καταθέτει ενστάσεις και υπομνήματα για την διαδικασία, την ίδια ώρα που ακόμη δεν έχουν λάβει απαντήσεις, κάτι που ενδεχομένως να γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις της Ανακριτικής Επιτροπής. Επιπρόσθετα, αναφορικά με το υλικό που τέθηκε ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής από την Μητρόπολη Ταμασού, οι μοναχοί επιμένουν ότι αυτό είναι χαλκευμένο και δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά γεγονότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά για τις διαδικασίες στην υπόθεση Μονής Αββακούμ ο Αρχιεπίσκοπος-«Είναι όλα νόμιμα»

Η διαδικασία και τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με όσα προνοούνται στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, αν τελικά διαπιστωθεί ότι στοιχειοθετούνται εκκλησιαστικά αδικήματα, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Συνοδικό Δικαστήριο, το οποίο θα ορίσει Εκκλησιαστικό Εισαγγελέα, και αφού μελετήσει το πόρισμα θα συντάξει το κατηγορητήριο, στο οποίο θα καταγράφονται οι κατηγορίες, οι κανόνες που παραβιάστηκαν, η περιγραφή των γεγονότων αλλά και η ποινή που προβλέπεται.

Ακολούθως ο Εκκλησιαστικός Εισαγγελέας θα καταχωρίσει το κατηγορητήριο στη Γραμματεία του Συνοδικού Δικαστηρίου και στη συνέχεια θα κληθούν ενώπιον του οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι θα εξετάσουν από το Δικαστήριο, ενώ στη συνέχεια, αφού ακουστούν οι πλευρές, θα εκδοθεί απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο εκκλησιαστικό δίκαιο δεν υπάρχουν περιθώρια ενστάσεων ή εφέσεων επί αποφάσεων.

Εξάλλου, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με πληροφορίες αν δεν προκύψει κάτι επιπλέον ή οποιαδήποτε άλλη καταγγελία, αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές Ιουνίου.

Ακολούθως, οι φάκελοι των υποθέσεων θα ομαδοποιηθούν και θα σταλούν στην Νομική Υπηρεσία, η οποία θα αποφασίσει και τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, θα ομαδοποιηθούν και οι φάκελοι που αφορούν το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και θα σταλούν ξεχωριστά στην Νομική Υπηρεσία. Σε αυτό το κομμάτι, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αναφορικά με την ένσταση που κατατέθηκε από την πλευρά των Μοναχών, με την οποία ζητούν την αποδέσμευση των 807χιλιάδων ευρώ με την αιτιολογία ότι αυτά δεν είναι περιουσία της Μονής αλλά του γέροντα Νεκτάριου, καθώς τα χρήματα αυτά αποτελούν αντικείμενο έρευνας από πλευράς Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι Μοναχοί μαζί με τους δικηγόρους τους, θα βρεθούν ξανά στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 30 του μήνα, ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η εξέταση στο αίτημα τους τις 807χιλιάδες ευρώ.

Δειτε Επισης

Νεκρός εντοπίστηκε ποδηλάτης κοντά στο Γραμμικό πάρκο Στροβόλου-Έρευνες στη σκηνή
Εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα χρυσαφικών και κοσμημάτων-Χειροπέδες σε 52χρονη για κλεπταποδοχή
Οι συνθήκες του νέου θανατηφόρου-Η μοτοσικλέτα προσέκρουσε σε ανάχωμα και οι δυο γυναίκες εκτινάχθηκαν
Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους αυτοκινητοδρόμους από Αμμόχωστο προς Λάρνακα και Λευκωσία
Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο μετά από συμπλοκή στη Λεμεσό
ΒΙΝΤΕΟ: Τυλίχθηκε στις φλόγες σκάφος στην Μαρίνα Αγίας Νάπας
Τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ακτή του Κυβερνήτη
Συνελήφθη 55χρονος για υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη
Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή της Ακτής του Κυβέρνητη
Άκαρπες οι έρευνες για τις δύο αγνοούμενες τουρίστριες στη Σίκινο-«Έχω παραπατήσει, δεν αισθάνομαι καλά»