Απαντά για τις διαδικασίες στην υπόθεση Μονής Αββακούμ ο Αρχιεπίσκοπος-«Είναι όλα νόμιμα»

Όσα γίνονται με την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ βρίσκονται μέσα στο Καταστατικό της Εκκλησίας και είναι όλα νόμιμα, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η δίκη θα διεξαχθεί κανονικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος κλήθηκε από δημοσιογράφους στο περιθώριο εγκαινίων της αμφιθεατρικής αίθουσας «Νίκος Μούγιαρης», της Σχολικής Εφορείας Αθηαίνου να σχολιάσει τις εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ.

«Το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου διαλαμβάνει σαφώς και ποια είναι τα δικαιώματα και οι εξουσίες της Ιεράς Συνόδου και πως διεξάγεται μια εκκλησιαστική δίκη», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Όσα γίνονται με την υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ, πρόσθεσε, «βρίσκονται μέσα στο Καταστατικό της Εκκλησίας και είναι όλα νόμιμα».

«Η δίκη θα διεξαχθεί κανονικά», είπε.

«Να μην αποπροσανατολίζουν όσοι νομίζουν ότι με αυτόν το τρόπο θα δώσουν υπέρ ή κατά μιας από τις εμπλεκόμενες ομάδες», ανέφερε καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Παντελώς άκυρη» χαρακτηρίζουν την Ανακριτική Επιτροπή οι μοναχοί-Κατέθεσαν νέο υπόμνημα

Υπενθυμίζεται πως οι μοναχοί της αδελφότητας, μέσω των δικηγόρων τους, είχαν καταθέσει νέο υπόμνημα, την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο χαρακτήριζαν εκ νέου «παντελώς άκυρη» τη διαδικασία που ακολουθείται στην Ανακριτική Επιτροπή.

Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι των μοναχών, Ανδριάνα Κλαϊδή και Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, ανέφεραν ότι, «η Ιερά Σύνοδος τον Σεπτέμβριο 2021 (η απόφαση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Απόστολος Βαρνάβας») εξέλεξε τριμελή Ανακριτική Επιτροπή, αποτελουμένης μόνον εξ Αρχιερέων, ενώ ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει πενταμελή σύνθεση από τρεις Αρχιερείς τουλάχιστον και δύο κληρικούς».

Επίσης, σημείωσαν ότι, «τελικώς στην σύνθεση της Ανακριτικής Επιτροπής μετέχουν και δύο κληρικοί, οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο και συνεπώς δεν δικαιούνται να ασκούν καθήκοντα μέλους Ανακριτικής Επιτροπής, πολύ περισσότερο να διεξάγουν ανακρίσεις».

Οι δικηγόροι των μοναχών, ανέφεραν ακόμη «ότι η αντικατάσταση του μέλους της Επιτροπής τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, έγινε χωρίς να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στον «Απόστολο Βαρνάβα».

Υπό αυτές τις περιστάσεις, αναφερόταν στην ανακοίνωση, «τόσο η Ανακριτική Επιτροπή όσο και η ανακριτική διαδικασία είναι παντελώς άκυρες, αφού η ανάκριση: διατάχθηκε από τριμελή και όχι πενταμελή Ανακριτική Επιτροπή και διεξήχθη από μη εξουσιοδοτημένους κληρικούς, οι οποίοι ουδέποτε εκλέχθηκαν από την Ιερά Σύνοδο. Συνεπώς, επιβάλλεται η άμεση και άπαξ διά παντός παύση πάσης ενέργειας και η θέση της υποθέσεως στο Αρχείο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 29χρονος για επίθεση αστυνομικού
Εξετάζει βιντεοσκοπημένο υλικό για την υπόθεση της Metamax-Eξακλουθεί να νοσηλεύεται ο 63χρονος
Ελαφρά βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του 17χρονου εθνοφρουρού που μεταφέρθηκε στο Παρίσι
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 50χρονος για τον φόνο του κουνιάδου του στην Πάφο
Αναβλήθηκε η δίκη για το φόνο του 52χρονου στην Ορμήδεια-Παραμένει υπό κράτηση ο «Κότας»
Σύλληψη γυναίκας και άντρα στην Λεμεσό για διαρρήξεις
Ανείπωτη θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο 15χρονος Αντώνης
Οδηγός φορτηγού προσέκρουσε σε κιγκλίδωμα-Γέμισε με γυαλιά ο αυτοκινητόδρομος
Βγαίνει μπροστά ο δικηγόρος του επιχειρηματία που συνελήφθη για Metamax-«Θύμα της απάτης, έχασε 20 χιλιάδες»
Συνελήφθη 28χρονος με πλαστό διαβατήριο, βρέθηκαν στην κατοχή του σημειώσεις-«Δεν σχετίζεται με τρομοκρατία»