«Παντελώς άκυρη» χαρακτηρίζουν την Ανακριτική Επιτροπή οι μοναχοί-Κατέθεσαν νέο υπόμνημα

Νέο συμπληρωματικό Υπόμνημα κατέθεσαν σήμερα οι δικηγόροι των μοναχών της Μονής Οσίου Αββακούμ, ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι των μοναχών, Ανδριάνα Κλαϊδή και Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, αναφέρουν ότι, «η Ιερά Σύνοδος τον Σεπτέμβριο 2021 (η απόφαση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Απόστολος Βαρνάβας») εξέλεξε τριμελή Ανακριτική Επιτροπή, αποτελουμένης μόνον εξ Αρχιερέων, ενώ ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει πενταμελή σύνθεση από τρεις Αρχιερείς τουλάχιστον και δύο κληρικούς».

Επίσης, σημειώνουν ότι, «τελικώς στην σύνθεση της Ανακριτικής Επιτροπής μετέχουν και δύο κληρικοί, οι οποίοι δεν έχουν εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο και συνεπώς δεν δικαιούνται να ασκούν καθήκοντα μέλους Ανακριτικής Επιτροπής, πολύ περισσότερο να διεξάγουν ανακρίσεις».

Οι δικηγόροι των μοναχών, αναφέρουν ακόμη «ότι η αντικατάσταση του μέλους της Επιτροπής τότε Μητροπολίτη Πάφου και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Κύπρου, έγινε χωρίς να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση στον «Απόστολο Βαρνάβα».

Υπό αυτές τις περιστάσεις, προστίθεται, «τόσο η Ανακριτική Επιτροπή όσο και η ανακριτική διαδικασία είναι παντελώς άκυρες, αφού η ανάκριση: διατάχθηκε από τριμελή και όχι πενταμελή Ανακριτική Επιτροπή και διεξήχθη από μη εξουσιοδοτημένους κληρικούς, οι οποίοι ουδέποτε εκλέχθηκαν από την Ιερά Σύνοδο. Συνεπώς, επιβάλλεται η άμεση και άπαξ διά παντός παύση πάσης ενέργειας και η θέση της υποθέσεως στο Αρχείο».

Επισημαίνουν ακόμη, «ότι συντασσόμενοι και εμείς με την απαίτηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου για δίκαιη δίκη, αναμένουμε ότι θα πράξει το ίδιο και η Ανακριτική Επιτροπή, δηλαδή θα συνταχθεί με την απαίτηση του Μακαριωτάτου και θα θέσει την υπόθεση στο Αρχείο. Διότι, υπενθυμίζουμε, δίκαιη δίκη είναι αυτή που διεξάγεται κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη και όχι αυτή που διεξάγεται κατά παράβασιν αυτών. Και αυτό θεωρούμε αυτονόητο, ότι εννοεί ο Μακαριώτατος, τασσόμενος υπέρ μίας δίκαιης δίκης».

Δειτε Επισης

Ασύλληπτη τραγωδία στο Τέξας-Νεκρή εννιάχρονη που ήταν στην κατασκήνωση, αγνοούνται άλλα 19 παιδιά
Ζητά διερεύνηση για την πυρκαγιά σε βαν με εθνοφρουρούς ο Δίπλαρος-«Μετέφερε περισσότερους από το όριο»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της κλοπής μοτοσικλέτας στη Λεμεσό-Η έκκληση του ιδιοκτήτη
Συνεχίζεται ο πολιτικός απόηχος κατά Αγγελίδη μετά και την ανακοίνωση του-Επιμένουν κόμματα στην παραίτηση του
Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Κίνδυνος θάνατος 38χρονος-Έτρεχε με 200 στον αυτοκινητόδρομο, βρέθηκε θετικός σε νάρκοτεστ
Με καθυστέρηση η τοποθέτηση ΔΗΣΥ για την καταδίκη του ΕΔΑΔ-Πώς τοποθετείται
«Έπεσαν στο πεδίο της τιμής και διάβηκαν ως σύμβολα ανδρείας»-Είκοσι τρία χρόνια μοιραία συντριβή του Bel 206
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα-«Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς»
Λεωφορείο που μετέφερε εθνοφρουρούς το όχημα που τυλίχθηκε στις φλόγες στον αυτοκινητόδρομο