Σε δύσκολη θέση ενόψει Ευρωεκλογών ο ΠτΔ-Η συνεννόηση με ΕΛΚ, η συμπολίτευση και ο ΔΗΣΥ

Όταν τον Μάρτιο του 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδιζε τις εκλογές, χωρίς τη στήριξη ενός εκ των δύο παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων του τόπου, πολλοί κατέγραψαν ενδιαφέροντα στοιχεία, πολιτικά ή στατιστικά που είχε αυτή του η μεγάλη, ομολογουμένως επιτυχία του. Ταυτόχρονα, κάποιοι κατέγραψαν και τα αδιέξοδα που ενδεχομένως αυτή να δημιουργούσε.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που δημιουργήθηκαν, είχαν να κάνουν με τη συμμετοχή του στις Συνόδους Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο ίδιος από την πλευρά του εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει στο ΕΛΚ, ενώ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δεν ήταν σε θέση να αρνηθεί τη συμμετοχή ενός εκ των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τάξεις του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι «φιλοαριστεροί» Συναγερμικοί, η διατήρηση του κλίματος και η συζήτηση που δεν έγινε

Ταυτόχρονα στην Κύπρο, ο ΔΗΣΥ πάσχιζε να πείσει πως βρισκόταν πλέον στην αντιπολίτευση, συνεπώς έβαλε όση πίεση μπορούσε στον Μάνφρεντ Βέμπερ, ώστε ο ΔΗΣΥ να εκπροσωπείται στις Συνόδους Κορυφής του ΕΛΚ σε κορυφαίο επίπεδο, με την Πρόεδρο του. Έτσι οι Ευρωπαίοι, αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα που δημιουργείτο, με την ιδιόμορφη κατάσταση στην Κύπρο, αποδέχτηκαν τη διπλή συμμετοχή της Κύπρου. Την εκπροσώπηση δηλαδή κι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και από την Πρόεδρο της Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.

Επί της ουσίας, ενδεχομένως για την Κύπρο αυτή η εξέλιξη να ήταν θετική, αφού η φωνή της Κύπρου ακούγεται πιο δυνατά μέσω αυτής της διπλής εκπροσώπησης. Ταυτόχρονα και στο ΕΛΚ, ένιωσαν κάποια ανακούφιση, αφού η ήττα του Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο το κόμμα στήριξε προεκλογικά, δεν κόστισε την απώλεια μιας εκ των 27 θέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ετεροβαρές των πολιτικών βαρών στον ΔΗΣΥ και η άσκηση αντιπολίτευσης

Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, το ζήτημα θεωρείτο λήξαν για όλες τις πλευρές, ωστόσο σήμερα προκύπτει ένα ζήτημα, που ενδεχομένως να αγγίζει και το κομμάτι της συγκυβέρνησης, αλλά και αυτό της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος στηρίχθηκε και κυβερνά με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, στις Ευρωεκλογές στηρίζει ουσιαστικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που ασκεί αντιπολίτευση στο ΕΛΚ, ενώ η ΔΗΠΑ-Συνεργασία συνεργάζεται με τους Φιλελευθέρους. Ο Πρόεδρος ωστόσο που στηρίζουν στην Κύπρο, ανήκει στο ΕΛΚ και κάπου εδώ δημιουργείται το ερώτημα, για το ποιο ψηφοδέλτιο στηρίζει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος πάντως εδώ και καιρό, με αφορμή κυρίως κριτική που του ασκήθηκε για εμπλοκή του στις επιλογές των κομμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ξεκαθάρισε πως δεν θα εμπλακεί με κανένα τρόπο στην προεκλογική. Παράλληλα, σίγουρα δεν συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως πράττουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από προπύργιο της δεξιάς, πηγή εσωστρέφειας-Τα δεδομένα για τον δήμο Παραλιμνίου στον ΔΗΣΥ

Η Αννίτα Δημητρίου που επανέφερε το θέμα, σχολίασε πως, «είναι πολιτικά οξύμωρο όντως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να παρουσιάζεται σε άλλες πολιτικές ομάδες», παραπέμποντας ενδεχομένως στην παρουσία του σε εκδηλώσεις που διοργάνωσαν κυρίως ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ.

Και βέβαια στη συζήτηση μπαίνει και ένα από τα επόμενα καυτά θέματα που θα έχει να διαχειριστεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ως προς το ποιον θα διορίσει ως διάδοχο της Στέλλας Κυριακίδου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναμφίβολα το ΕΛΚ, δεν θα ήθελε με τίποτα να ακούσει ότι ο εκπρόσωπος της Κύπρου δεν θα προέρχεται από τις τάξεις του και θα ανήκει σε άλλη Ευρωομάδα. Από την άλλη θα υπάρξει ζήτημα, αφού για να συμβεί κάτι τέτοιο, ουσιαστικά σημαίνει πως θα πρέπει να προέρχεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και όχι από κάποιο από τα κόμματα της συμπολίτευσης. Τότε είναι ουσιαστικά που ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κληθεί να λάβει μια απόφαση, που από κάθε άποψη θα προκαλέσει δυσφορία, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό τους Κύπρου, σε πρόσωπα και σύνολα που τον στηρίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προβληματισμός στην Πινδάρου για τους αποστάτες-Ποιοι είναι και γιατί βρέθηκαν απέναντι από το κόμμα

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία