Το ετεροβαρές των πολιτικών βαρών στον ΔΗΣΥ και η άσκηση αντιπολίτευσης

Το ζήτημα συζητήθηκε ήδη αρκετές φορές. Κάποιοι υποστήριξαν ότι εξαντλήθηκε και επιχείρησαν να παρουσιάσουν μια κατάσταση απολύτως φυσιολογική, από την οποία μάλιστα κερδισμένη είναι η Κύπρος. Η πραγματικότητα βέβαια και μια σειρά γεγονότων, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι πως υπάρχει αμηχανία, τουλάχιστον στη μια πλευρά, την ώρα που η άλλη πλευρά παίζει εκ του ασφαλούς, επιχειρώντας να τηρήσει τα προσχήματα, χωρίς όμως να θέτει εν αμφιβόλω την κυριαρχία της.

Πρόκειται για το ζήτημα των σχέσεων της Κυβέρνησης και του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και ειδικότερα με την Αννίτα Δημητρίου, οι οποίες περνούν μέσα από τη συνύπαρξη στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η Σύνοδος του ΕΛΚ, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά και της Προέδρου της Βουλής και του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτας Δημητρίου.

Είναι αλήθεια πως το θέμα συζητήθηκε αρκετές φορές μέχρι τώρα και στο τέλος παρουσιάστηκε, ως μια κυπριακή νίκη, αφού η μικρή Κύπρος, είναι ίσως η μόνη χώρα εντός των 27 κρατών μελών της ΕΕ, που συμμετέχει στο ανώτατο όργανο του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος με δύο εκπροσώπους. Η επικοινωνιακή διαχείριση ωστόσο και ο τρόπος που και οι δύο πλευρές διαχειρίστηκαν τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΕΛΚ, καταδεικνύει και την προβληματική εκπροσώπηση της Κύπρου, δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι εκπρόσωποι της χώρας μας όταν οι πόρτες είναι κλειστές, αλλά και το πώς οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιλαμβάνονται και σχολιάζουν τη διπλή κυπριακή εκπροσώπηση.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΕΛΚ, εκδόθηκαν δύο ανακοινώσεις. Η μια ήταν η επίσημη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που ενημέρωνε για τα θέματα που συζητήθηκαν και τις αποφάσεις που λήφθηκαν και που θα αποτελούσαν τις θέσεις των Ευρωπαίων ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής, και η δεύτερη ανακοίνωση, ήταν μια γραπτή δήλωση της προέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά από το πέρας της Συνόδου του ΕΛΚ, κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για το απόσπασμα των αποφάσεων του ΕΛΚ που αφορούσαν το Κυπριακό, θέλοντας να καταδείξουν την επιτυχία του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφού στο τελικό κείμενο συμπεριλήφθηκε ειδική αναφορά για την πρόταση του Προέδρου για πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η Κυβέρνηση, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, λίγο αργότερα, εξέφραζε την ικανοποίησή της για τη συμπερίληψη αναφοράς στο προσχέδιο κείμενου των Συμπερασμάτων για το Κυπριακό και για τον ενεργό ρόλο που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει, «σε όλα τα στάδια» και «με όλα τα μέσα που διαθέτει». Σημειώνεται πως οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο του ΕΛΚ με κοινή δήλωση «εξέφρασαν τη σαφή στήριξή τους στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού μιας πολιτικής προσωπικότητας, και κάλεσαν την ΕΕ να αξιοποιήσει τη χρονική συγκυρία, αναλαμβάνοντας ενεργότερο ρόλο στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και για άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των HE, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση, θεωρούσε πλήρως επιτυχημένη την παρουσία Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ, εκδιδόταν και η γραπτή δήλωση της Αννίτας Δημητρίου, η οποία επίσης συμμετείχε στη Σύνοδο. Η κα. Δημητρίου, παρά το γεγονός πως υπήρξε ολόκληρη παράγραφος στο τελικό κείμενο για το Κυπριακό, στην οποία μάλιστα ικανοποιείτο το αίτημα Χριστοδουλίδη για στοχευμένη αναφορά στον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου για το Κυπριακό, περιορίστηκε στο να χαιρετίσει.

«Στο σημείο αυτό θέλουμε να χαιρετίσουμε, ως Δημοκρατικός Συναγερμός, την ενσωμάτωση στην κοινή δήλωση ενισχυμένης αναφοράς για το Κυπριακό. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα, υπογραμμίζει ότι η λύση δύο κρατών, που προωθείται από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, είναι εκτός συζήτησης», ήταν η λακωνική αναφορά της Αννίτας Δημητρίου στη γραπτή της δήλωση για το Κυπριακό.

Το συμπέρασμα που εξάγεται, είναι πρώτον, ότι η Κυβέρνηση θεωρεί πλήρως επιτυχημένη την παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αφού πέτυχε να συμπεριληφθεί το λεκτικό που επεδίωξε, και δεύτερον ότι η Αννίτα Δημητρίου, αφενός χαιρέτισε την αναφορά στο Κυπριακό, αφετέρου δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην πρόταση Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Με δεδομένο ότι το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη συνάντηση της Αννίτας Δημητρίου με πρώην υπουργούς, όπου ακούστηκαν επικρίσεις για τη στάση του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, όπου ουσιαστικά δεν ασκείται κριτική που μεταφράζεται ως στήριξη της πρωτοβουλίας του για εμπλοκή της, είναι πλέον ευδιάκριτη η αμηχανία και η δυσκολία με την οποία η Πινδάρου καλείται να ασκήσει τα αντιπολιτευτικά της καθήκοντα, μέσα σε ένα ακανόνιστο πλαίσιο, όπου το κάθε στέλεχος, έχει τις δικές του απόψεις, τοποθετείται προσωπικά και το ετεροβαρές πολιτικό βάρος των μελών της νέας ηγεσίας, σε σχέση με αυτό των πρώην αξιωματούχων του κόμματος και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των δεύτερων, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πρώτους.

Αυτό συνέβη και στο θέμα των ενεργειακών, όπου ουσιαστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου με δελτίο Τύπου που αποστάλθηκε από τον ίδιο και όχι μέσω του γραφείου επικοινωνίας του κόμματος, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τις αποφάσεις της σε σχέση με την χρήση, εκμετάλλευση και εμπορία φυσικού αερίου. Για ένα θέμα δηλαδή, που ενώ συζητείται πολύ εδώ και αρκετές ημέρες, με τον αρμόδιο υπουργό να κάνει πυκνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ, περιγράφοντας τους νέους και εντελώς διαφορετικούς με της προηγούμενης Κυβέρνησης σχεδιασμούς του, δεν υπάρχει πουθενά κατατεθειμένη η επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον τελευταίο μήνα. Για χάριν της ιστορίας η τελευταία επίσημη τοποθέτηση του ΔΗΣΥ για το θέμα, ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, αναφερόταν ότι, «κάθε υποδομή που δυνατόν να επιτύχει μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και ενίσχυση της γεωπολιτικής μας θέσης, είναι καλοδεχούμενη» και μεταξύ άλλων ζητούσε ενημέρωση από τον Υπουργό για τη βιωσιμότητα επιπρόσθετων υποδομών και για το πώς όλες αυτές συνδυάζονται», ενώ άφηνε αιχμές ότι οι τοποθετήσεις του Υπουργού δίνουν την εντύπωση της επικοινωνιακής διαχείρισης.

Υπάρχει βέβαια καταγεγραμμένη και η ομολογουμένως πολύ πιο αυστηρή δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί σχεδιασμοί, που στο τέλος αυτοί θα μας μείνουν.

Και όλα αυτά, με ήδη τις καταγεγραμμένες διαφωνίες πρώην κομματικών ή κυβερνητικών αξιωματούχων, για το θέμα των εκποιήσεων, των διορισμών στο δημόσιο αλλά και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν κάποιος επιχειρήσει, βέβαια να δει τη μεγάλη εικόνα των σχέσεων του ΔΗΣΥ-Κυβέρνησης, θα πρέπει να εστιάσει στην ίδια την Αννίτα Δημητρίου, η οποία πήρε το χρίσμα και είναι η αδιαμφισβήτητη εκφραστής των θέσεων του κόμματος. Αναμφίβολα αντιμετωπίζει δυσκολίες που ήξερε ότι θα βρει μπροστά της. Αυτό που ενδεχομένως δεν ήξερε, είναι πως κάποιοι εξ όσων την παρότρυναν να βγει μπροστά, στα δύσκολα θα της γύριζαν την πλάτη. Ενδεχομένως να μην γνώριζε επίσης, ότι η στιβαρή ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου την προηγούμενη δεκαετία, είχαν κρύψει τάσεις, απόψεις, πολιτικές και προσωπικές ατζέντες κάτω από το χαλί, που πλέον μέρα με τη μέρα εμφανίζονται και η ίδια καλείται να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί που πολλοί είναι πρόθυμοι να κόψουν. Και αυτοί βρίσκονται τόσο εντός όσο κι εκτός της Πινδάρου.

Δειτε Επισης

Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό