Έρχεται το ψηφιακό πορτοφόλι-Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Ακόμη ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή κάνει η Κύπρος, αφού στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία του εθνικού ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο θα περιέχει όλα τα έγγραφα και κάρτες, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις τσέπες και τσάντες του κάθε πολίτη. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι όλα ψηφιοποιημένα και μαζεμένα σε μία εφαρμογή, αλλάζοντας περαιτέρω την καθημερινότητα των Κυπρίων.

Το εθνικό ψηφιακό πορτοφόλι, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, θα περιέχει όλα εκείνα τα έγγραφα, που υπάρχουν στο πορτοφόλι των πολιτών αυτή τη στιγμή. Ταυτότητα, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικό γέννησης, άδεια κυκλοφορίας. Όλα αυτά θα μαζευτούν σε μία εφαρμογή και αυτό θα βοηθήσει στην καθημερινότητα, αφού σε περίπτωση που ο πολίτης χρειαστεί σε κάποια συναλλαγή ή κάποια επαφή ένα από αυτά, θα μπορεί να το κάνει ξεκλειδώνοντας το κινητό τους.

Τι έγγραφα θα περιέχει

Το εν λόγω εγχείρημα είναι υπό την ευθύνη του Υφυπουργείου Καινοτομίας, με τον ίδιο τον υφυπουργό, σε δηλώσεις του, αναφορικά με το ψηφιακό εθνικό πορτοφόλι, να τονίζει πως ο πολίτης θα μπορεί να κατεβάσει οποιοδήποτε πιστοποιητικό που προέρχεται από τις κρατικές υπηρεσίες και έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με την ανάδοχο εταιρεία, ώστε να υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, το εθνικό ψηφιακό πορτοφόλι θα περιέχει τα εν λόγω έγγραφα:

-Ηλεκτρονική ταυτότητα

-Άδεια οδήγησης

-Ηλεκτρονική υπογραφή

-Πτυχίο

-Κάρτα φιλάθλου

-Πιστοποιητικό γέννησης

-Άδεια κυκλοφορίας

-ΜΟΤ

-Προσωπικά επίσημα έγγραφα που χρησιμοποιούν

Σύμφωνα καλά ενημερωμένη πηγή από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, η αυθεντικότητα των συγκεκριμένων εγγράφων, θα επικυρώνεται μέσω της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και η εισαγωγή τους θα γίνεται σταδιακά και η εφαρμογή θα είναι συμβατή σε androids και ios κινητά.

Έρχεται και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι

Στο μεταξύ, εκτός από το εθνικό ψηφιακό πορτοφόλι, ετοιμάζεται και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι, που ουσιαστικά θα είναι το ίδιο εγχείρημα με το εθνικό, ωστόσο θα χρησιμοποιείται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μία δράση που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2023, με τις πληροφορίες της Κυβέρνησης να αναφέρουν πως ενδέχεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Ουσιαστικά, το ευρωπαϊκό πορτοφόλι, θα είναι στην ίδια εφαρμογή με το εθνικό, παρ’ όλα αυτά, κάποια έγγραφα που δεν είναι απαραίτητα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η κάρτα φιλάθλου, τότε δεν θα είναι διαθέσιμα.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα υπάρχουν στο εν λόγω πορτοφόλι και είναι αναγνωρισμένα σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα είναι η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης.

Πάντως, ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας παρουσιάζεται αισιόδοξος για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αφού θεωρεί πως θα διευκολύνει τους πολίτες που χρησιμοποιούν αυτά τα έγγραφα, δεδομένου ότι πλέον έγινε μέρος της καθημερινότητας όλων τα κινητά τηλέφωνα. Εκτός αυτού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, ο κ. Χατζηζαχαρίας θεωρεί ότι με την συγκεκριμένη εφαρμογή, γίνεται ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την ψηφιοποίηση του κράτους, κάτι που θα δώσει λύσεις στην πολλή γραφειοκρατία που παρατηρείται σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Άλλοι 207 επαναπατρίστηκαν
Ο πράκτορας πίσω από το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο, το προφίλ των δύο συλληφθέντων και οι στόχοι
Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Συνεχίζει την απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης-Για οκτώ χρόνια δεν είδε τα παιδιά της
«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες στην νότια Γάζα, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Σε επ’ αόριστον αποχή από υπερωρίες οι ταχυδρομικοί διανομείς της «Ισότητας»
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία