Έρχεται το ψηφιακό πορτοφόλι-Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Ακόμη ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή κάνει η Κύπρος, αφού στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία του εθνικού ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο θα περιέχει όλα τα έγγραφα και κάρτες, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις τσέπες και τσάντες του κάθε πολίτη. Με αυτό τον τρόπο, θα είναι όλα ψηφιοποιημένα και μαζεμένα σε μία εφαρμογή, αλλάζοντας περαιτέρω την καθημερινότητα των Κυπρίων.

Το εθνικό ψηφιακό πορτοφόλι, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, θα περιέχει όλα εκείνα τα έγγραφα, που υπάρχουν στο πορτοφόλι των πολιτών αυτή τη στιγμή. Ταυτότητα, άδεια οδήγησης, πιστοποιητικό γέννησης, άδεια κυκλοφορίας. Όλα αυτά θα μαζευτούν σε μία εφαρμογή και αυτό θα βοηθήσει στην καθημερινότητα, αφού σε περίπτωση που ο πολίτης χρειαστεί σε κάποια συναλλαγή ή κάποια επαφή ένα από αυτά, θα μπορεί να το κάνει ξεκλειδώνοντας το κινητό τους.

Τι έγγραφα θα περιέχει

Το εν λόγω εγχείρημα είναι υπό την ευθύνη του Υφυπουργείου Καινοτομίας, με τον ίδιο τον υφυπουργό, σε δηλώσεις του, αναφορικά με το ψηφιακό εθνικό πορτοφόλι, να τονίζει πως ο πολίτης θα μπορεί να κατεβάσει οποιοδήποτε πιστοποιητικό που προέρχεται από τις κρατικές υπηρεσίες και έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με την ανάδοχο εταιρεία, ώστε να υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα, το εθνικό ψηφιακό πορτοφόλι θα περιέχει τα εν λόγω έγγραφα:

-Ηλεκτρονική ταυτότητα

-Άδεια οδήγησης

-Ηλεκτρονική υπογραφή

-Πτυχίο

-Κάρτα φιλάθλου

-Πιστοποιητικό γέννησης

-Άδεια κυκλοφορίας

-ΜΟΤ

-Προσωπικά επίσημα έγγραφα που χρησιμοποιούν

Σύμφωνα καλά ενημερωμένη πηγή από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, η αυθεντικότητα των συγκεκριμένων εγγράφων, θα επικυρώνεται μέσω της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και η εισαγωγή τους θα γίνεται σταδιακά και η εφαρμογή θα είναι συμβατή σε androids και ios κινητά.

Έρχεται και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι

Στο μεταξύ, εκτός από το εθνικό ψηφιακό πορτοφόλι, ετοιμάζεται και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι, που ουσιαστικά θα είναι το ίδιο εγχείρημα με το εθνικό, ωστόσο θα χρησιμοποιείται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μία δράση που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2023, με τις πληροφορίες της Κυβέρνησης να αναφέρουν πως ενδέχεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

Ουσιαστικά, το ευρωπαϊκό πορτοφόλι, θα είναι στην ίδια εφαρμογή με το εθνικό, παρ’ όλα αυτά, κάποια έγγραφα που δεν είναι απαραίτητα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η κάρτα φιλάθλου, τότε δεν θα είναι διαθέσιμα.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα υπάρχουν στο εν λόγω πορτοφόλι και είναι αναγνωρισμένα σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα είναι η ταυτότητα και η άδεια οδήγησης.

Πάντως, ο Φίλιππος Χατζηζαχαρίας παρουσιάζεται αισιόδοξος για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αφού θεωρεί πως θα διευκολύνει τους πολίτες που χρησιμοποιούν αυτά τα έγγραφα, δεδομένου ότι πλέον έγινε μέρος της καθημερινότητας όλων τα κινητά τηλέφωνα. Εκτός αυτού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, ο κ. Χατζηζαχαρίας θεωρεί ότι με την συγκεκριμένη εφαρμογή, γίνεται ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την ψηφιοποίηση του κράτους, κάτι που θα δώσει λύσεις στην πολλή γραφειοκρατία που παρατηρείται σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

Δειτε Επισης

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ για έκθεση ατόμων σε χημικούς παράγοντες μετά το ατύχημα στην πισίνα
Βαφεάδης: Σημαντικό βήμα για ανάπτυξη περιοχής η νέα πεζογέφυρα Λατσιών
Αποσύρθηκε παιδικό μαγιό από την κυπριακή αγορά λόγω κινδύνου τραυματισμού
Παραμένει ο καύσωνας, νέα κίτρινη προειδοποίηση-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Αγγίζει τα όρια η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού λόγω της υψηλής ζήτησης-Προειδοποιήσεις για περικοπές
Αυξήθηκαν τα παράπονα καταναλωτών για τα οργανωμένα ταξίδια και τις διαδικτυακές απάτες
Μνημόσυνο στη μνήμη ασθενών-προσωπικού που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ιούλη 1974
Μετά από αυτοψία της Επ. Περιβάλλοντος διαπιστώθηκαν παρανομίες σε παραλίες των Περβολιών
Διαμαρτυρία Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών προς ΡΙΚ για μη προβολή εκδήλωσης
Επέκταση του θεσμού του Θερινού Σχολείου επιθυμεί η Μιχαηλίδου