Μετά το ψηφιακό πορτοφόλι, έρχεται και η ηλεκτρονική υπογραφή-Όλες οι λεπτομέρειες

Έτοιμη να κάνει ακόμη ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή, είναι η Κύπρος, αφού μετά το ψηφιακό πορτοφόλι έρχεται και η ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητα, κάτι που αναμένεται να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των Κυπρίων, ειδικά όσων συμπληρώνουν αιτήσεις για επιδόματα. Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς υπάρχουν άλυτα θέματα, που άπτονται κυρίως της οικονομικής πτυχής και του κόστους που θα επωμίζεται ο πολίτης.

Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει ήδη ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες και είναι έτοιμο να λανσάρει την ηλεκτρονική υπογραφή και την ηλεκτρονική ταυτότητα, δύο εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση των πολιτών. Το εγχείρημα ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία και συγκεκριμένα η JCC, η οποία θα είναι και υπεύθυνη για όλες τις διαδικασίες σχετικά με την ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητα, έπειτα από συμφωνία με το Υφυπουργείο.

Οι πολίτες που θα θελήσουν να δημιουργήσουν ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητα, θα μπορούν να συμπληρώσουν μία αίτηση, σε έντυπη μορφή, στην οποία θα πρέπει να συμπεριλάβουν φωτογραφία από την ταυτότητά τους και από τις δύο πλευρές και στη συνέχεια να την υποβάλουν στην JCC. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τα δύο έγγραφα, ενώ θα κατέχει και τις πληροφορίες που χρειάζεται, για να μπορεί στη συνέχεια να κάνει αυτόματα την ταυτοποίηση.

Με τη δημιουργία ηλεκτρονικής υπογραφής, οι πολίτες θα είναι σε θέση να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για τα διάφορα επιδόματα, ολοκληρωμένες διαδικτυακά, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή τους σε έντυπη μορφή. Η ηλεκτρονική υπογραφή θα βρίσκεται στο ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο επίσης ετοιμάζει το Υφυπουργείο Καινοτομίας, στο οποίο θα υπάρχουν μαζεμένα όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα των Κυπρίων.

Γκρίζο σημείο το κόστος για τους πολίτες

Αν και το Υφυπουργείο Καινοτομίας δηλώνει έτοιμο για να κυκλοφορήσει την ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητα, ένα σημαντικό σημείο δεν έχει ξεκαθαρίσει και αυτό αφορά στο κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες. Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο προσανατολίζεται όπως για τα πρώτα χρόνια που θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο, να είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, ωστόσο η εν λόγω εισήγηση δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα μέλη της Κυβέρνησης. Αυτό επειδή, τη δεδομένη στιγμή, στην Κύπρο υπάρχουν πάνω από 600,000 δικαιούχους για να υποβάλουν αίτηση για ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητα, κάτι που θα είναι αρκετά ασύμφορο για την οικονομία του κράτους.

Η εισήγηση του Υφυπουργείου Καινοτομίας βασίζεται στο τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη έχουν κυκλοφορήσει τις ηλεκτρονικές υπογραφές, όπως η Ιταλία που για άτομα που είναι 18 ετών είναι δωρεάν, ενώ σε άλλες χώρες είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες, τα πρώτα χρόνια.

Ουσιαστικά, η εισήγηση του υφυπουργού είναι όπως για τα πρώτα τρία χρόνια που θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές υπογραφές, το κόστος να είναι κρατικό και στη συνέχεια, μετά την πρώτη τριετή ανανέωση, το κόστος να μεταφερθεί στον πολίτη. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται πως το κόστος θα είναι χαμηλό, με το Υφυπουργείο να προσανατολίζεται στα 15 ευρώ το χρόνο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο σημείο και θα πρέπει πρώτα να λυθεί, ώστε να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο του Υφυπουργείου Καινοτομίας.

Δειτε Επισης

«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»