Πιθανόν και Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα της απάτης μαμούθ-Περιμένει σήμα της Europol η Αστυνομία

Tην πιθανότητα ανάμεσα στα θύματα της διαδικτυακής απάτης μαμούθ, που έχει πλοκάμια σε όλο τον κόσμο και από την οποία εξαπατήθηκαν πάνω από 800 χιλιάδες πρόσωπα, να βρίσκονται και Κύπριοι ή κάτοικοι Κύπρου, εξετάζει η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, η οποία είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Europol για να τύχει ενημέρωσης.

Η Αστυνομία, δεν αποκλείει το ενδεχομένο ανάμεσα στα θύματα να βρίσκονται και πρόσωπα από τη χώρα μας, που παρήγγειλαν προϊόντα που διαφήμιζαν ότι δήθεν πωλούσαν τα e-shop από την Κίνα, τα οποία στην τελική λάμβαναν τα χρήματα των πολιτών και δεν έστελναν ποτέ τα προϊόντα στους αγοράστές.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στον REPORTER, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μόλις ενημερώθηκε για την απάτη μαμούθ απευθύνθηκε στην Europol, ώστε να την ενημερώσει κατά πόσον υπάρχουν άτομα που έπεσαν θύματα από την Κύπρο και ποιος είναι ο ακριβής αριθμός, καθώς και τα ποσά που αποσπάστηκαν από τους επιτήδειους.

Όπως τόνισε η ίδια πηγή, πολλά είναι τα περιστατικά που κλήθηκαν να εξετάσουν και αφορούσαν διεθνείς υποθέσεις, τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το ποια αφορούν την συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι άσχετα με αυτή καθαυτή. Ως εκ τούτου, αυτό θα ξεκαθαριστεί μέσω της ενημέρωσης που θα λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποστείλει την ενημέρωσή της η Europol, λόγω του όγκου δεδομένων που έχει να επεξεργαστεί και αφορά πιθανότατα όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η συμβουλή της Αστυνομίας για απάτες μέσω διαδικτύου, είναι να δίνουν μεγάλη προσοχή όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο και κυρίως όταν δίνουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως όνομα, τηλέφωνο, διευθύνσεις και πιστωτικές κάρτες.

«Η απάτη στο συμβατικό κόσμο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα. Η εμφάνιση, όμως, και ανάπτυξη του Διαδικτύου, μεγιστοποίησε τις δυνατότητες για διάπραξη νέων μορφών απάτης», σημειώνει στη σελίδα της η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη

Όπως ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους, διεθνή μέσα, η απάτη ξεσκεπάστηκε από την Security Research Labs (SR Labs). Πρόκειται για μια γερμανική συμβουλευτική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, η οποία απέκτησε τεράστιο όγκο δεδομένων και τα μοιράστηκε με την εφημερίδα Die Zeit.

Στην έρευνα, που συμμετείχαν πέραν της Die Zeit η Guardian, και η γαλλική Le Monde, αναδείχθηκε ο τρόπος λειτουργίας μιας από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους της.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων που έγινε, τα πρώτα ψεύτικα καταστήματα του δικτύου φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν πριν από εννέα περίπου χρόνια, δηλαδή περί το 2015. Μάλιστα, την τελευταία τριετία είχαν καταχωρηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο «παραγγελίες».

Στο ρεπορτάζ του in.gr. αναφέρεται ότι μια βασική ομάδα προγραμματιστών φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα σύστημα για την ημι-αυτόματη δημιουργία και εκκίνηση ιστότοπων, επιτρέποντας την ταχεία ανάπτυξη. Αυτός ο πυρήνας φαίνεται να έχει λειτουργήσει ορισμένα καταστήματα ο ίδιος, αλλά να έχει επιτρέψει και σε άλλες ομάδες να χρησιμοποιούν το σύστημα. Τα αρχεία καταγραφής δείχνουν ότι τουλάχιστον 210 χρήστες έχουν πρόσβαση στο σύστημα από το 2015.

Λειτουργώντας σε βιομηχανική κλίμακα, οι προγραμματιστές δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα που προσέφεραν εκπτωτικά προϊόντα εταιρειών όπως Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και από πολλές άλλες premium μάρκες.

Οι ιστότοποι, που ήταν δημοσιευμένοι σε πολλές γλώσσες, όπως αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί για να παρασύρουν τους αγοραστές να δώσουν τα χρήματά τους και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους δήλωσαν ότι δεν έλαβαν κανένα προϊόν.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο διευθυντής πολιτικής και επικοινωνίας της Stop Scams UK, Σάιμον Μίλερ, δήλωσε πως «τα δεδομένα μπορεί να είναι πιο πολύτιμα από τις πωλήσεις. Αν μαζεύετε τα στοιχεία της κάρτας κάποιου, τα δεδομένα αυτά είναι ανεκτίμητα στη συνέχεια για μια κατάληψη τραπεζικού λογαριασμού».

Οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι η απάτη λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τη συγκομιδή πιστωτικών καρτών, κατά την οποία οι ψεύτικες πύλες πληρωμών συλλέγουν τα δεδομένα, αλλά δεν παίρνουν χρήματα. Το δεύτερο, την ψεύτικη πώληση, όπου οι εγκληματίες παίρνουν χρήματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το δίκτυο έπαιρνε πληρωμές που επεξεργάζονταν μέσω PayPal, Stripe και άλλων υπηρεσιών πληρωμών και σε ορισμένες περιπτώσεις απευθείας από χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Δειτε Επισης

Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Με συμπληρωματικό υπόμνημα επανήλθαν στη θέση περί δεδικασμένου οι μοναχοί
Σφοδρότατες αντιδράσεις στον απόηχο του αιτήματος για σύλληψη Νετανιάχου-Σινουάρ
Επιβάτης του ελικοπτέρου ήταν ζωντανός για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπαθούσε να επικοινωνήσει
Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για Νετανιάχου και Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου
Τα σημεία που εστιάζει η νέα ένσταση των δικηγόρων των μοναχών-Άρχισε η κλήτευση μαρτύρων από την Μονή
Επέκταση Εθνικής Στρατηγικής για ορεινά και νέα στεγαστικά σχέδια ανακοινώνονται εντός ημερών
Δύσκολη η επόμενη μέρα στο Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί-Οι φόβοι και τα νέα δεδομένα για τη Μ. Ανατολή
Βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση η αιτία θανάτου της 77χρονης που παρασύρθηκε από όχημα