Ζητά δεύτερη ευκαιρία ο 82χρονος παππούς από Εφετείο-«Η πράξη του ήταν απόρροια του φόβου που ένιωσε»

Πολυσέλιδη ήταν η γραπτή αγόρευση που παρέδωσε στο Εφετείο η υπεράσπιση του 82χρονου παππού που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών, επειδή πυροβόλησε τον κλέφτη που εντόπισε στην αυλή του, χωρίς αναστολή, ανεξαρτήτως εάν λήφθηκε υπόψη πως έδρασε υπό το καθεστώς φόβου, αφού δεν ήταν η πρώτη φορά που έπεσε θύμα διάρρηξης, καθώς και οι προσωπικές του συνθήκες, ειδικότερα η ηλικία του.

Είναι η θέση της υπεράσπισης του παππού, πως η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου, ότι, «τυχόν αναστολή εκτέλεσης των ποινών φυλάκισης θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα για τέτοιου είδους συμπεριφορές και δεν θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του Νόμου και τους πολλαπλούς σκοπούς της τιμωρίας» είναι εσφαλμένη, αφού παραγνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες που περιβάλλουν την συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως αναφέρουν στην αγόρευση τος οι δικηγόροι του 82χρονου, Μαρία Νεοφύτου και Αντώνης Αντωνίου, η συγκεκριμένη περίπτωση «είναι κατάλληλη για αναστολή και δικαιούτο ο παππούς αναστολή της ποινής φυλάκισής, ενόψει ακριβώς της πολύς προχωρημένης του ηλικίας σε συνάρτηση με το λευκό του ποινικό μητρώο, τα προβλήματα υγείας του, τα ιδιαίτερα περιστατικά και γεγονότα της υπόθεσης αλλά και της στάσης του μετά τη διάπραξη και ο 82χρονος δικαιούτο μια δεύτερη ευκαιρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Επεφύλαξε την απόφαση του για τον 82χρονο παππού το Εφετείο-Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο

Πέραν από τα προβλήματα υγείας του ηλικιωμένου, οι δικηγόροι υποδεικνύουν πως στην παρούσα υπόθεση το πρωτόδικο δικαστήριο είχε ενώπιον του ένα μεταμελημένο άνθρωπο, ο οποίος από μόνος του κάλεσε και ενημέρωσε την Αστυνομία για την πράξη του, ενώ συνεργάστηκε αμέσως και παραδέχθηκε τη διάπραξη του αδικήματος, χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις. Περαιτέρω, επισημαίνουν την άμεση παραδοχή του, κάτι που συνεπάγεται με ένδειξη ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς και ότι ο καταδικασθείς δεν έχει παραβατική συμπεριφορά, αντιθέτως τα αδικήματα διαπράχθηκαν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

«Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε ενώπιον του ένα άνθρωπο, ο οποίος επέδειξε παραβατική συμπεριφορά, υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες και γεγονότα, για πρώτη φορά σε πολύ προχωρημένη ηλικία. Ο πρότερος του βίος, πέραν του λευκού του ποινικού μητρώου, καταδεικνύει τον χαρακτήρα του», ανέφερε στην αγόρευση της η υπεράσπιση, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά και στην προσφορά του, τόσο στην πατρίδα, όσο και στην κοινωνία.

«Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος πολέμησε για την πατρίδα του κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, έσωσε συγχωριανό του όταν κινδύνεψε από βέβαιό θάνατο από πυρκαγιά, βοηθούσε τη κοινότητα του και τους συγχωριανούς του κατά τη περίοδο του covid. Ο πρότερος έντιμος βίος του καταδεικνύει και ενισχύει το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα μεμονωμένο περιστατικό και ότι η πράξη του ήταν μια εκτός του χαρακτήρα του ενέργεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή

Παράλληλα, όπως καταγράφεται στην γραπτή αγόρευση και πιστοποιείται με έκθεση ιατρού, «το περιστατικό αυτό τραυμάτισε τον 82χρονο ψυχολογικά, αφού με βάση την έκθεση του Δρ. Αργυρίου, η οποία έχει επισυναφθεί στη πρωτόδικη διαδικασία, μετά το περιστατικό, ο παππούς παρουσιάζει καταθλιπτική συνδρομή, ψυχοτραυματικό τραύμα και θλίψη για αυτή του τη πράξη».

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι δικηγόροι, τα γεγονότα της υπόθεσης καταδεικνύουν ότι η παρούσα υπόθεση διαφέρει από άλλες υποθέσεις παρόμοιας φύσεως, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών διάπραξης του αδικήματος, λαμβάνοντας υπόψη πως ο 82χρονος έπεσε θύμα διαρρήξεων άλλες τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα, σε κλάσματα δευτερολέπτου, να πάρει λανθασμένη απόφαση και να πυροβολήσει τον κλέφτη, υπό το καθεστώς φόβου. «Κρατούσε το πυροβόλο όπλο, το οποίο δεν ήταν έμφορτο βγαίνοντάς από το σπίτι του. Έμφορτο κατέστη μόνο όταν αντιλήφθηκε άγνωστο πρόσωπο στην αυλή της οικίας του το οποίο πρόσωπο κρατούσε κάτι και γύρισε προς το μέρος του όταν του φώναξε. Ένιωσε φόβο και πυροβόλησε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από θύμα θύτης ο 82χρονος παππούς που πυροβόλησε τον κλέφτη-Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης

Μέσα στην γραπτή αγόρευση, τονίζεται επίσης, πως «η πράξη του 82χρονου δεν ήταν απόρροια αισθήματος εκδίκησης, η μιας δια φιλονικίας που είχαν, ή προηγούμενων συζητήσεων, αλλά ήταν απόρροια ακριβώς του φόβου που ένιωσε, λόγω της ηλικίας του, της ανικανότητας του να κάνει κάτι άλλο, του φόβου που του προκάλεσε ο άγνωστος ευρισκόμενος στην αυλή του κρατώντας κάτι και η κίνηση όταν γύρισε προς το μέρος του».

Καταληκτικά, οι δικηγόροι Νεοφύτου και Αντωνίου, υποδεικνύουν πως το σύνολο των περιστάσεων και τα προσωπικά περιστατικά του παππού, αναδύουν την εικόνα η οποία δικαιολογεί τον μη εγκλεισμό του στη φυλακή, λέγοντας μεταξύ άλλων, «η μη αναστολή της ποινής φυλάκισης, δεν έδωσε στον 82χρονο αυτή την δεύτερη ευκαιρία. Και για αυτό ζητούμαι την παρέμβαση του Εφετείου και όπως ανασταλεί η ποινή φυλάκισης, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στον παππού και δίδοντας πλέον μετά από όλα τα προβλήματα υγείας του την ευκαιρία να δει το ελάχιστο φως που του έμεινε στο τέλος της σήραγγας όχι πίσω από τα κάγκελά της φυλακής».

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον 15 νεκροί σε τρεις ταυτόχρονες επιθέσεις του ISIS κατά στρατιωτικών θέσεων στη Συρία
Προειδοποιεί ο ΟΗΕ-«Μια ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφαγή αμάχων»
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω του πολέμου στη Γάζα θα μεταφερθεί στην Ελλάδα το Άγιο Φως
Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο από ελεγχόμενους από Ρωσία
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του