Στον Λίβανο με Κόμπο και Ιωάννου ο Πρόεδρος-«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, δεν αποκλείω τίποτα»

Στον Λίβανο μεταβαίνει τη Δευτέρα για συνάντηση με την ηγεσία της χώρας σε σχέση με το Μεταναστευτικό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαβεβαιώνοντας ότι «θα την αντιμετωπίσουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο επίσκεψής του στην Τόχνη. 

Κληθείς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τη στήριξη που αναμένει από την Κομισιόν για το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «την Κυριακή θα συναντηθώ με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είμαστε σε επαφή σε τεχνοκρατικό επίπεδο».

Τη Δευτέρα, πρόσθεσε, «θα μεταβώ στον Λίβανο μαζί με τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και άλλους αξιωματούχους του κράτους. Έχω μιλήσει ξανά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου, θα πάμε εκεί».

Όντως, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια κρίση, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν και στο ό,τι είναι δυνατόν δεν αποκλείω τίποτα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση και να είστε βέβαιοι ότι θα την αντιμετωπίσουμε». 

Ετοιμότητα Κομισιόν για επιπρόσθετη στήριξη σε Κύπρο για ενδεχόμενες νέες αφίξεις από Λίβανο

Η Κομισιόν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία σε ανώτατο και σε τεχνοκρατικό επίπεδο με τις κυπριακές αρχές όσον αφορά τις αυξημένες παράτυπες αφίξεις αιτητών ασύλου και μεταναστών, κυρίως Σύρων, από τον Λίβανο, ανέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης Ανίτα Χίπερ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Επίσης, η αρμόδια εκπρόσωπος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης, Άνα Πισονέρο, σημείωσε ότι η Κομισιόν αναμένεται το 2024 να προωθήσει πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας στον Λίβανο, και υπενθύμισε πως τρέχει πρόγραμμα στήριξης ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων.

«Η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση που αφορά τις πρόσφατες μεγάλες σε αριθμό παράτυπες αφίξεις από τον Λίβανο στην Κύπρο», ανέφερε η κ. Χίπερ, προσθέτοντας πως η Κομισιόν «βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κύπρο στο υψηλότερο πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο και είναι έτοιμη να υποστηρίξει περαιτέρω την Κύπρο στη διαχείριση αυτής της νέας πρόκλησης».

Όπως σημείωσε, η Κομισιόν, μαζί με τον Frontex, τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA) και την Europol «θα συνεχίσουν να παρέχουν την απαραίτητη οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση». Όσον αφορά την επιχειρησιακή στήριξη, ανέφερε, πάνω από 350 άτομα σε προσωπικό από την Κομισιόν, την EUAA, τη Europol και τον Frontex, ενώ έχουν διατεθεί 255 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων μέχρι το 2027.

Σε σχέση με τις ενέργειες της ΕΕ προς την κατεύθυνση του Λιβάνου όσον αφορά την διαχείριση των συνόρων της χώρας, η κ. Πισονέρο σημείωσε από την πλευρά της πως «η Κομισιόν στηρίζει επίσης τον Λίβανο και έχει στηρίξει τον Λίβανο με την πάροδο του χρόνου στον τομέα αυτό».

«Πρόσφατα εγκρίναμε, το 2023, ένα πρόσθετο πακέτο ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Και μπορώ να σας πω ότι το νέο πακέτο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα αναμένεται το 2024, αλλά δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες να δώσουμε σε αυτό το στάδιο» πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει επίσης την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων στο Λίβανο, κόστους επίσης 7 εκατ. ευρώ» συνέχισε, σημειώνοντας πως «πράγματι, αυτά είναι επίσης θέματα για τα οποία εργαζόμαστε και συζητάμε με τον Λίβανο».

Η ΕΕ, εξήγησε γενικότερα, «έχει παράσχει σημαντική στήριξη προς όφελος του Λιβάνου, προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί τους πολλούς πρόσφυγες από τη Συρία που φιλοξενεί». 

Όπως σημείωσε, η χρηματοδότηση που έχει κατευθύνει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία από το 2011 ανήλθε σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που περιλαμβάνουν τόσο ανθρωπιστική βοήθεια όσο και αναπτυξιακή βοήθεια, και έχουν συμβάλει «συμβάλει στη διασφάλιση της παροχής βασικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και την κοινωνική προστασία για τους Σύρους πρόσφυγες στο Λίβανο». Επίσης κάθε χρόνο, συνέχισε, η ΕΕ διοργανώνει τη σύνοδο για τη στήριξη προς τη Συρία για να διασφαλιστεί πως η διεθνής κοινότητα συμβάλλει στην προσπάθεια, επίσης προς υποστήριξη προς τον Λίβανο και άλλες χώρες της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Βασιλείου: Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών στις 19:30 της Κυριακής
Ο ΕΟΑ Λευκωσίας εξηγεί στους πολίτες με ενημερωτικό φιλμάκι πως η ζωή τους θα καταστεί πιο εύκολη
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Στο “Schuman Security and Defence Forum 2024” συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας
Αισιόδοξος ο Στεφάνου για τις εκλογές-«Οι κάλπες θα αναδείξουν το ΑΚΕΛ ισχυρό και δυνατό»
Σε ανασύσταση της λειτουργίας της Διπλωματικής Ακαδημίας προέβη το ΥΠΕΞ
Μερικώς τερματισμός των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα
Νέα ερωτηματικά για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα-Κάνουν λόγο μέχρι και για δύο εκατομμύρια
Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος Δρομολαξιάς-Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου