Πίεση και στην Αστυνομία για τα κυκλώματα διακινητών-Εντατικοποίηση προσπαθειών ανήγγειλε ο Χαρτσιώτης

Την ώρα που σε διπλωματικό επίπεδο η Κυβέρνηση προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις προς τον Λίβανο, με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της FRONTEX, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις αυξανόμενες ροές μεταναστών, σε εθνικό επίπεδο το βάρος της ευθύνης πέφτει και στην Αστυνομία, η οποία καλείται να εξαρθρώσει κυκλώματα που ευθύνονται για τις μαζικές αφίξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ανέφερε πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Δικαιοσύνης από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Κυβέρνησης μέχρι και σήμερα, ο κ. Χαρτσιώτης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δεδομένου της κατάστασης, με την οποία ήρθε αντιμέτωπη τις τελευταίες ώρες η Κύπρος, η Αστυνομία θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς, ώστε να εξαρθρωθούν κυκλώματα, ανέφερε πως «το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί την Κυβέρνηση και υπάρχει μία έντονη ανησυχία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με ένα διαφορετικό τρόπο από την παρούσα Κυβέρνηση, με κάποια πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον στον τομέα των επιστροφών. Ήταν αποτελέσματα που δεν περίμενε κανένας και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ήταν πολύ θετικά. Δυστυχώς, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, λόγω πολλών και διαφόρων εξωγενών στοιχείων και καταστάσεων μία τρομακτική αύξηση μεταναστών από τη Συρία, μέσω Λιβάνου. Είναι γνωστό ότι το βασικό θέμα και η πηγή που απορρέει το πρόβλημα και στο επίπεδο των διακινητών, εντοπίζεται στο Λίβανο. Είναι γνωστό ότι έγιναν ενέργειες με την Κυβέρνηση και παράγοντες του Λιβάνου προκειμένου το συγκεκριμένο πρόβλημα να απαμβλυνθεί και να δούμε κάποια θετικότερα στοιχεία και ανταπόκριση από τη συγκεκριμένη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το SOS της Λευκωσίας και η ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για τη Συρία και τον Λίβανο

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως «η Αστυνομία έχει ήδη ενισχύσει τα κλιμάκιά της, στο κομμάτι της σύλληψης των διακινητών και καθημερινά γίνονται τέτοιες συλλήψεις. Μπορεί αν υπάρχουν κάποια νομικά θέματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με κάποια συγκεκριμένα άτομα, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται και οι οποίες, με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, ναι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Όμως, δεν είναι ένα απλό θέμα η σύλληψη ενός διακινητή. Η σύλληψη συνεπάγεται τη στοιχειοθέτηση με κάποια δεδομένα και στοιχεία».

Ο κ. Χαρτιώτης, για να ενισχύσει τη θέση του, αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα, για να υπογραμμίσει τις δυσκολίες, όπως είπε, που αντιμετωπίζει η Αστυνομία «στη διαλεύκανση των σοβαρών αδικημάτων που ταλανίζουν την Κύπρο και δημιουργούν προβλήματα. Τα πρώτα προβλήματα που δημιουργούνται δεν είναι μόνο σε δημογραφικό επίπεδο, είναι και σε θέματα ασφάλειας, για τα οποία το Υπουργείο και η Αστυνομία δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Πολλές φορές φτάνουμε στα ίχνη ενός κινητού τηλεφώνου. Αυτό το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί με προπληρωμένη κάρτα και δυστυχώς η ταυτοποίηση γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Ευελπιστούμε ότι εντός του μήνα θα περάσει σχετική νομοθεσία από τη Βουλή, που είναι στο τελικό στάδιο και όπως πληροφορούμαι θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια τις επόμενες ημέρες, με βάση της οποίας θα γίνεται ταυτοποίηση του κατόχου μίας προπληρωμένης κάρτας».

Όπως πρόσθεσε ο υπουργός, αυτό ήταν ένα μικρό παράδειγμα, των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Αστυνομία, «για το οποίο δεν πρέπει πάντοτε η Αστυνομία να κατηγορείται ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα, ιδίως κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα έχουν κινητοποιήσει όλες τις σχετικές δυνάμεις και όλα τα εθνικά σώματα ασφάλειας, αλλά και την ίδια την Πολιτεία, τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στο επίπεδο της εσωτερικής τάξης και ασφάλειας, λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η κρίση των ημερών δεν οφείλεται στην αποδυνάμωση των μέτρων που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι γνωστό και πασιφανές και γνωρίζω ότι είναι αναντίλεκτο από όλους ότι αυτή η κρίση έχει να κάνει με την κρίση στη Μέση Ανατολή και τους εξωγενείς παράγοντες που εμφανίζονται στην περιοχή μας. Η Κύπρος είναι ο κοντινότερος και ευκολότερος προορισμός για τα συγκεκριμένα πλοιάρια που φεύγουν από το Λίβανο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και η ΠτΒ στο παιγνίδι των πιέσεων-Συναντήθηκε με την πρέσβειρα του Λιβάνου, ετοιμάζει διάβημα

Ο κ. Χαρτιώτης τόνισε, δε, ότι είναι σε επαφή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και οι αρμόδιες αρχές κάνουν τα απαραίτητα για να αντιμετωπιστεί το θέμα. «Το θέμα των διακινητών δεν αφορά μόνο στην Κύπρο, είναι κυκλώματα που δρουν σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό χώρο στην όλη περιοχή. Υπάρχουν και τα κυκλώματα διακινητών που συνεννοούνται στο Λίβανο, υπάρχουν και τα κυκλώματα στη Συρία. Υπάρχει ένα ευρύτερο κύκλωμα που δρα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, με απώτερο στόχο να φτάσουν κάποιοι άνθρωποι, με την πληρωμή ενός χρηματικού ποσού, στην Κύπρο. Γι΄ αυτό η Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί για το κύκλωμα που δρα στην Κύπρο, όμως στον βαθμό που είναι δυνατό θα εντείνει τις προσπάθειές της, για ανατροπή της κακής συνήθειας που κάποιοι προσπαθούν να βλάψουν τον τόπο μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα κυκλώματα που δρουν στην Κύπρο και κατά πόσο υπάρχουν στοιχεία που θα οδηγήσουν τις Αρχές στα ίχνη τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως «ο λόγος που γίνονται προσπάθειες με το Λίβανο, είναι επειδή υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν είναι δυνατό να διαπραγματευόμαστε με το Λίβανο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με άλλες χώρες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Δεν θα ακουγόμασταν αν δεν είχαμε συγκεκριμένα στοιχεία. Εμείς πάμε με τα στοιχεία και τους τα δείχνουμε, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν στην ανακοπή αυτής της παράτυπης ενέργειας που βλέπουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Λίβανος έχει αρνηθεί το αίτημα για δραστηριοποίηση του FRONTEX στις ακτές του και κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να γίνει από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Μάριος Χαρτσιώτης επεσήμανε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι συναρμόδιο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και «στο κομμάτι αυτό οφείλω να ομολογήσω ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το πλέον αρμόδιο. Το δικό μας Υπουργείο εμπλέκεται στο κομμάτι της Αστυνομίας, από τη στιγμή που θα πρέπει να εξετάσει τη διάπραξη συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων, είτε αφορούν στην άφιξη, είτε στη διακίνηση, είτε είναι λαθρομετανάστευση. Το κομμάτι της διαπραγμάτευσης και της συνεννόησης έχει το Υπουργείο Εσωτερικών και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Ιωάννου έχει κάνει όλες τις δυνατές ενέργειες και ως εκ τούτου δεν θεωρώ ότι είναι πρέπον να παρέμβει οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο, προκειμένου να πετύχει κάτι περισσότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κάβο Γκρέκο-Έφθασε βάρκα με πέραν των 30 προσώπων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, συνεχίζοντας, υπέδειξε πως η Κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση για το συγκεκριμένο θέμα, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και οι υπηρεσίες είναι ενήμερες και ο καθένας στο κομμάτι του, κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίσταση που περνά η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες».

Ερωτηθείς για τη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό την περασμένη Τρίτη και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για να αυξηθούν τα μέτρα της Αστυνομίας για εντοπισμό των διακινητών, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως «το κάθε αρμόδιο Υπουργείο και υπηρεσία έχουμε πει ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να αποτρέψουμε στον βαθμό που αναλογεί στη μικρή Κύπρο αυτό το φαινόμενο. Όμως, ό,τι και να κάνουμε εμείς, αν δεν ανταποκριθούν κάποιες χώρες και ειδικά ο Λίβανος, είναι δύσκολο από μόνοι μας να επιτύχουμε το επιθυμητό. Ειδικά, αν συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς οι ροές των μεταναστών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνείται εμπλοκή Frontex ο Λίβανος-Σύροι δεν κάνουν αίτηση για επιδόματα, επειδή βρίσκουν παράνομα δουλειά

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη