Καταθέτει περαιτέρω στοιχεία ο Δρουσιώτης για το Κράτος Μαφία-Παίρνουν σειρά και άλλοι μάρτυρες

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς η κατάθεση του συγγραφέα Μακάριου Δρουσιώτη, σε σχέση με τα όσα καταγράφει στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία», τα οποία κατά κύριο λόγο στρέφονται κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώ αγγίζουν το ζήτημα των παρακολουθήσεων του ιδίου και τους χειρισμούς των καταγγελιών από πλευράς Αστυνομίας.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο ερευνητής θα βρεθεί ενώπιον της Αρχής, αφού το πρώτο μέρος της κατάθεσης του δόθηκε την περασμένη Τρίτη, με την διαδικασία να διαρκεί τέσσερις ώρες, κατά την οποία κατέθεσε ενώπιον των ερευνητών διάφορα έγγραφα και τεκμήρια.

Κατά τη σημερινή διαδικασία αναμένεται να κατατεθούν περεταίρω στοιχεία από τον συγγραφέα, που καλείται να στοιχειοθετήσει όλα όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του και καταφέρονται κυρίως κατά του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, μαζί με τον Μακάριο Δρουσιώτη θα είναι τα βασικά πρόσωπα της έρευνας.

Παράλληλα, η επικεφαλής της τετραμελούς ερευνητικής ομάδας, Γκάμπριελ Λουίζ ΜακΙντάιρ από την Αυστραλία, μαζί με τους δικηγόρους Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου, έχουν διευρυμένο πεδίο διερεύνησης, για πολλά από τα κεφάλαια του βιβλίου, ενώ οι καταθέσεις του συγγραφέα θα γίνουν σε πέντε ενότητες.

Η πρώτη, για την οποία έδωσε ήδη κάποια στοιχεία, αφορά όλα όσα καταγράφονται για την οικονομική κρίση του 2013 και τους χειρισμούς του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο συγγραφέας θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να δώσει στοιχεία αναφορικά με τα όσα υποστηρίζει για την μεταφορά κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών στην Κύπρο και ευνοϊκή μεταχείριση αυτών. Στο βιβλίο γίνονται επίσης αναφορές για το σκάνδαλο της «Focus» και για ξέπλυμα χρήματος, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά για το θέμα των παρακολουθήσεων, όπου ο Μακάριος Δρουσιώτης καταγράφει και την κατάληξη των δικών του καταγγελιών, που είχαν να κάνουν με την παρακολούθηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολύωρη η πρώτη κατάθεση Δρουσιώτη, αγγίζει πέντε ενότητες-«Θα τεκμηριώσω όσα έχω γράψει»

Πέραν από τους δυο πρωταγωνιστές, αναμένεται να κληθούν ενώπιον της Αρχής αρκετά πρόσωπα, πολλά από αυτά πρώην και νυν κρατικοί αξιωματούχοι, το όνομα των οποίων καταγράφεται στο βιβλίο, χωρίς να σημαίνει ότι ελέγχονται για κάτι, ωστόσο, θα κληθούν να διαψεύσουν ή να πιστοποιήσουν τα γραφόμενα του κ. Δρουσιώτη. Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα κληθούν αναμένεται να είναι και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, με την κατάθεση του να θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς, στο βιβλίο γίνεται αναφορά για προσπάθεια φαγώματος του Κώστα Κληρίδη από πλευράς Νίκου Αναστασιάδη.

Η όλη διαδικασία των καταθέσεων και των μαρτυριών ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα και με τους όρους εντολής θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου, ενώ τελευταίος αναμένεται να καταθέσει ο Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να δώσει απαντήσεις στα όσα του καταλογίζονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς απαντά ο Εισαγγελέας για υπόθεση Δρουσιώτη, την πιθανή εμπλοκή ΝΥ και τη σχέση του με Αναστασιάδη

Εξάλλου, την ώρα που η διερεύνηση από την Αρχή κατά της διαφθοράς είναι σε πλήρη εξέλιξη, ο Γενικός Εισαγγελέας κλήθηκε να απαντήσει για τις φιλικές σχέσεις του με τον Νίκο Αναστασιάδη, κάτι προκαλεί δυσπιστία στην κοινή γνώμη αναφορικά με τις ενδεχόμενες ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας, με τον Γιώργο Σαββίδη να σημειώνει, πως θεώρησε έντιμο να μην αποκρύψει την φιλία του με το Νίκο Αναστασιάδη, ενώ υπέδειξε πως «εάν και εφόσον δημιουργηθούν οποιεσδήποτε συνθήκες, οι οποίες θα κληθεί η Νομική Υπηρεσία να πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις, ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν τρόποι και διέξοδα για να λυθούν οι οποιεσδήποτε σχέσεις ή οποιεσδήποτε συγκρούσεις ή τα οποιαδήποτε θέματα τα οποία ενδεχομένως να δημιουργούν το οποιοδήποτε πρόβλημα». Ωστόσο, ερωτηθείς εάν προτίθεται να εξαιρεθεί από μια μελλοντική διαδικασία, ανέφερε «δεν θέλω να πάρω οποιαδήποτε θέση στο στάδιο αυτό. Εκείνο το οποίο θέλω να σας επαναλάβω είναι ότι θεωρώ πως ουδέποτε απέκρυψα τη φιλία την προσωπική μου σχέση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πιστεύω ότι αυτό ήταν το σωστό και το έντιμο που θα έπρεπε να κάνω».

Δειτε Επισης

Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς