Πιέζουν οι μεταναστευτικές ροές, πιέζει την ΕΕ η Κυβέρνηση για Λίβανο-Ζητά οικονομικά βοήθεια έναντι επιτήρησης

Να χρησιμοποιηθεί η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια ως μοχλός πίεσης στον Λίβανο για να αυξήσει την επιτήρηση του, ώστε να αποτρέψει τις ανεξέλεγκτες ροές στην Κύπρο δια θαλάσσης, που καταγράφονται με αυξητικό ρυθμό τον τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να πιέζεται όλο και περισσότερο το σύστημα, ζητά η Κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον υπουργό Εσωτερικών να διαμηνύει πως «δεχόμαστε εισβολή από σαπιοκάραβα» και πως «βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης».

Σε δηλώσεις του στην μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι μαζικές αφίξεις των τελευταίων ημερών και η επίθεση που δεχόμαστε από σαπιοκάραβα, δημιουργεί πίεση στις υποδομές και στην ανταπόκριση των υποχρεώσεων μας, σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στην Κύπρο πέραν των 70 ασυνόδευτων παιδιών, την κηδεμονία των οποίων αναλαμβάνει πλέον το κράτος. «Άρα χρειάζεσαι προσωπικό, να προσληφθεί και δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου, σε ότι αφορά τα μέτρα από πλευράς Κύπρου, εξήγησε αυτά έχουν ληφθεί από τον περασμένο Μάρτιο, εξού και τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν ανατραπεί τα δεδομένα, καθώς αυξήθηκαν κατά πολύ οι αποχωρήσεις σε σχέση με τους αριθμούς των αφίξεων.

Όπως εξήγησε, η πολιτική αυτούς τους τελευταίους δέκα μήνες, είναι ότι η Κύπρος κατέστη πλέον ως μη ελκυστικός προορισμός, λόγω των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 85% ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο για οικονομικούς λόγους, ενώ διπλασιάστηκε ο αριθμός των αποχωρήσεων.

«Δυστυχώς όμως η Συρία, είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα. Θεωρείται μη ασφαλής χώρα, τα άτομα από τη Συρία είναι πρόσφυγες, άρα αυτό περιορίζει τις δράσεις και τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε», εξήγησε ο κ. Ιωάννου, ο οποίος την ίδια ώρα, τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να επιδειχθεί έμπρακτη αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρξει διασύνδεση της ευρωπαϊκής βοήθειας που δίνεται στο Λίβανο με την αύξηση της εποπτείας, προκειμένου να αποτρέπεται η φυγή μεταναστών στην Κύπρο.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που συμβαίνει είναι μια εμπορική επιχείρηση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας πως στον Λίβανο διαφημίζεται η μεταφορά μεταναστών είτε στην Κύπρο, είτε στην Ιταλία. Όπως είπε, για την Κύπρο το ταξίδι είναι δέκα ώρες, έναντι αμοιβής 3000 ευρώ, ενώ στην Ιταλία είναι ταξίδι δύο ημερών, έναντι 7000 ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως διατιμήσουν την Κύπρο στα Social Media αλλά και στους καφενέδες, ενώ με βάση την προσφορά, οι περισσότεροι επιλέγουν την Κύπρο, εξού και οι αυξημένες ροές.

«Ζητήσαμε να συνδεθεί η οικονομική βοήθεια του Λιβάνου με την αύξηση της ικανότητας να επιτηρήσει τις ακτές του. Να συνδεθεί η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει με την αύξηση της δυνατότητας του να περιπολεί και να ελέγχει βάρκες», είπε ο κ. Ιωάννου, επισημαίνοντας πως και οι δυνατότητες της Κύπρου είναι περιορισμένες.

Περαιτέρω, υπέδειξε πως δεν μπορούν να γίνουν επαναπροωθήσεις ώστε να μην φτάσουν στην Κύπρο, καθώς, πέραν του ότι απαγορεύεται, σε μία τέτοια περίπτωση οι μετανάστες βυθίζουν τις βάρκες ή πετάνε τα παιδιά στην θάλασσα, με αποτέλεσμα να στήνεται επιχείρηση διάσωσης, συνεπώς το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλληλεγγύη στην πράξη ζητά από την ΕΕ ο ΥΠΕΣ-«Δεχόμαστε επίθεση με σαπιοκάραβα»

Εξάλλου, σε παρέμβασή του στην μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και ερωτηθείς αν ο Λίβανος στέλνει εσκεμμένα τις μεταναστευτικές ροές ή για να εκβιάσει την Ευρώπη για να πάρει χρήματα, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως «δεν μπορώ να ξέρω αν γίνεται εσκεμμένα ή για να πάρει χρήματα. Να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Από τις 7 του Οκτώβρη, μετά τα επεισόδια στη Γάζα, διαβλέπετο αυτή η αυξητική τάση άφιξης σκαφών ή βαρκών -σαπιοκάραβα για την ακρίβεια- από τον Λίβανο. Έχει εντατικοποιηθεί τον τελευταίο καιρό».

Όπως εξήγησε συντρέχουν διάφοροι λόγοι, καθώς η γειτονική χώρα είναι με προσωρινή Κυβέρνηση, η προσοχή της είναι στραμμένη στα σύνορα με το Ισραήλ, επιδεινώνεται η κατάσταση στο εσωτερικό της, υπάρχουν φόβοι σύρραξης με το Ισραήλ και έχει 2,5 εκατομμύρια Σύρους. Συνεπώς, βλέπουμε μια τεράστια αύξηση στις βάρκες που φεύγουν από τον Λίβανο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε, επίσης, πως «είμαστε φιλόξενοι και δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας, αλλά υπάρχουν και τα όρια όσον αφορά το προσωπικό, τις υποδομές που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Αν συνεχιστούν αυτοί οι αριθμοί, το έχουμε τονίσει και εγώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα μπορούμε πλέον». Ερωτηθείς αν αυτό γίνεται αντιληπτό στην Ευρώπη, διαβεβαίωσε ότι το έχουν μεταφέρει και η Επίτροπος Γιόχανσον το αντιλαμβάνεται και συμφωνεί. «Ο βασικός πυλώνας της ΕΕ είναι η έννοια της αλληλεγγύης. Πρέπει αυτή τη στιγμή να το δείξουμε στην πράξη», τόνισε. Διευκρίνισε ότι αναμένουμε απάντηση από την ΕΕ τις επόμενες μέρες.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα