Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»

Η Ολομέλεια καταψήφισε το απόγευμα της Πέμπτης δύο τροποποιητικούς νόμους για αποσπάσεις στη δημόσια υπηρεσία και δεσμεύτηκε να φέρει κοινές προτάσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση του θέματος το οποίο από κάποιους χαρακτηρίστηκε "γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων".

Συγκεκριμένα η πρώτη τροποποίηση αφορούσε τον περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου νόμο, ώστε σε περίπτωση απόσπασης υπαλλήλου, να εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν οι διατάξεις του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, σύμφωνα με τις οποίες η απόσπαση υπαλλήλου δύναται να έχει διάρκεια μέχρι τρία χρόνια και να ανανεώνεται χωρίς χρονικό περιορισμό.

Η δεύτερη τροποποίηση αφορούσε τον περί Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου νόμο,  ώστε σε περίπτωση απόσπασης εργοδοτουμένου αορίστου χρόνου, να εφαρμόζονται κατ’ αναλογία οι διατάξεις του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, σύμφωνα με τις οποίες η απόσπαση υπαλλήλου δύναται να έχει διάρκεια μέχρι τρία χρόνια και να ανανεώνεται χωρίς χρονικό περιορισμό.

Πέρασε τροπολογία του Βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκου Τρυφωνίδη σύμφωνα με την οποία αν ένας υπάλληλος σε απόσπαση προαχθεί, επιστρέφει πίσω στην οργανική του θέση για να συνεχίσει την εργοδότησή του και όχι στην αποσπασθείσα θέση.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξήγησε ότι οι νόμοι εξετάστηκαν από την επιτροπή και αφορούν συγκεκριμένα την ομοιομορφία στις αποσπάσεις και όχι τις αποσπάσεις ως πρακτική γενικότερα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς τόνισε ότι το ζητούμενο δεν είναι η ομοιομορφία αλλά η εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Ανέφερε επίσης ότι η κινητικότητα που θα έπρεπε να ήταν το εργαλείο για μια καλύτερη και αποδοτικότερη κρατική μηχανή, δυστυχώς έχει γίνει όχημα βολέματος ημετέρων.

Ο Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ είπε ότι η κινητικότητα είναι απαραίτητη γιατί επιλύει ανάγκες και ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και έθεσε θέμα ποιος αξιολογεί τον απεσπασμένο με το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Παύλος Μυλωνάς του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε πως βελτιώνεται η κατάσταση, όταν ψηφίζουμε για αποσπάσεις αορίστου και σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θεωρεί αδιανόητο να γίνεται απόσπαση στη ΔΥ για 3 χρόνια και ανανέωση χωρίς χρονικό περιορισμό και έθεσε θέμα γενικότερης διαχείρισης του ζητήματος.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ συμφώνησε ότι τίθεται ανάγκη για ευρύτερη μελέτη του όλου θέματος.

Ο μεμονωμένος βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου είπε ότι οι αποσπάσεις είναι «γάγγραινα» και πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά, καθώς έχουν ξεφύγει από τον αρχικό τους σκοπό. Κάποιοι, είπε, κάνουν καριέρες με αποσπάσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ