Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ

Κάλεσμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία και να βάλει τέλος στην κρίση θεσμών καλεί το ΑΚΕΛ τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, σημειώνει πως, «η νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Γενικής Εισαγγελίας, μετά και την πρόσφατη συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, επιδεινώνει την κρίση των θεσμών που σοβεί στον τόπο από τα χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και που συνεχίζεται τώρα με τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη».

Το ΑΚΕΛ, προσθέτει η ανακοίνωση, «δεν μπαίνει στη λογική να επιλέξει στρατόπεδο γιατί θεωρούμε ότι κανένας θεσμός και κανένα πρόσωπο που τον εκπροσωπεί δεν είναι υπεράνω κριτικής και δεν διαθέτει το αλάθητο. Είναι επίσης σαφές και επιβεβλημένο ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οριστικά τα όρια των αρμοδιοτήτων των δύο θεσμών, προκειμένου να μην επανέρχεται ανά τακτά διαστήματα αυτό το ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το νομικό προηγούμενο του Ρίκκου, τι σημαίνει ανάρμοστη συμπεριφορά και γιατί θα εμπλακούν ιδιώτες δικηγόροι

«Είναι ακριβώς για αυτό τον λόγο», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, «που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να λυθεί το ζήτημα και να τερματιστεί αυτή η θεσμική σύγκρουση και να μην περιορίζεται να σχολιάζει, ως παρατηρητής, ότι η κατάσταση είναι «δυσάρεστη εξέλιξη» Ο κ. Χριστοδουλίδης ας αναλογιστεί ότι αν οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα τότε θα βαθύνει και θα εκτραχυνθεί η θεσμική κρίση».

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η τακτική του κ. Χριστοδουλίδη να μην αγγίζει τα δύσκολα θέματα για να προστατεύει την επικοινωνιακή εικόνα του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Παράταξη σημειώνει πως παρακολουθεί με ανησυχία τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση κορυφαίων θεσμών του Κράτους. «Στα σύγχρονα ευνομούμενα κράτη η άσκηση δημόσιας εξουσίας έχει σαφείς και διακριτούς ρόλους, όπου ο κάθε θεσμός λειτουργεί εντός των εκ του Συντάγματος και Νόμων πλαισίου», αναφέρει η ΔΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζεται για μάχη η νομική ομάδα Ελεγκτή-«Θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου, θα ακουστούν πάρα πολλά»

«Κατά γενική ομολογία», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ, «είναι πολύ προβληματικό και άκρως επικίνδυνο να υπάρχουν συνεχόμενες αντεγκλήσεις και δυσλειτουργία μεταξύ των θεσμών. Ιδιαίτερα επικίνδυνο, δε, για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος μας, το οποίο θεωρείται πολύ αυστηρό στη διάκριση εξουσιών».

Και προσθέτει πως, «ως Παράταξη, εκ της ιδρύσεως μας, έχουμε εκφράσει με παρρησία την άποψη ότι ουδείς είναι υπεράνω του Συντάγματος και του Νόμου και στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».   

«Όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει αυτονόητα να υπηρετούν μόνο το καλό της χώρας και των πολιτών και θα έπρεπε να υπάρχει από όλους τους εμπλεκόμενους η αναγκαία συνεργασία και συνεννόηση προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχουν οι συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες χειρισμού, οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν και επί του προκειμένου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία Προέδρου για την πρόθεση παύσης Ελεγκτή από Εισαγγελία-«Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη»

Σε διαφοριτικό μήκος κύματος, ο βουλευτής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης σε γραπτή του δήλωση σημειώνει πως, «είναι με ανησυχία που βλέπουμε την συνεχιζόμενη άδικη επίθεση του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα προς τον Γενικό Ελεγκτή».

«Με τέτοιες ενέργειες», τονίζει ο κ. Παπαδούρης, «πλήττεται η δημοκρατία και ο ουσιαστικός ρόλος θεσμών, πόσο μάλλον όταν ξεκάθαρα επιθέσεις σαν αυτή, γίνεται για σκοπούς αντεκδίκησης.Ο Γενικός Ελεγκτής – αν είναι δυνατόν – να κατηγορείται από την Εισαγγελία με την βοήθεια και από ιδιώτες δικηγόρους, για ανάρμοστη συμπεριφορά, που παραπέμπει σε ανικανότητα για την επιτέλεση των καθηκόντων του αξιωματούχου, θεωρώντας τον ανίκανο και ανεπαρκή, να επιτελεί τα καθήκοντα του προς το δημόσιο συμφέρον».

Διερωτάται μάλιστα αν, «είναι ανάρμοστη συμπεριφορά να μιλάς την αλήθεια; Είναι ανικανότητα να αναδεικνύεις σκάνδαλα και διαφθορά; Είναι ανεπάρκεια να λειτουργείς με διαφάνεια και επαγγελματισμό;».

«Η σκοπιμότητα των ενεργειών αυτών είναι προφανής! Μην ξεχνάμε την αμεροληψία και τον επαγγελματισμό με την οποία εργάστηκε μέχρι σήμερα ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης με τους συνεργάτες του, που σε αυτή την πορεία ανέδειξε δεκάδες σκάνδαλα που αφορούσαν την κυβέρνηση Αναστασιάδη, της οποίας υπουργοί ήταν Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας, που σήμερα, δαπανούν δημόσιους πόρους του φορολογούμενου πολίτη, για την επιτελικά πιο οργανωμένη κακόβουλη επίθεση με την αρωγή ιδιωτών δικηγόρων, ενάντια στην Ελεγκτική Υπηρεσία», αναφέρει.

«Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε ακόμα μια φορά, πως τέτοιες ενέργειες είναι που οδηγούν τον τόπο μας στον σκοταδισμό και το μαύρο. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σ’ αυτό το μαύρο, μέχρι στην πατρίδα μας, να ανάψει το πράσινο φως της ελπίδας, της προόδου και της  κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα συνεχίσουμε να είμαστε με το δίκιο και το σωστό», καταλήγει ο Σταύρος Παπαδούρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποστάσεις Προεδρικού από Εισαγγελία, διαχωρίζει τη θέση του-«Δεν τίθεται θέμα από ΠτΔ για παύση Ελεγκτή»

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται κανονικά το σχέδιο Αμάλθεια-«Στόχος να δοθεί βοήθεια σε 500χιλιάδες αμάχους»
Βασιλείου: Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών στις 19:30 της Κυριακής
Ο ΕΟΑ Λευκωσίας εξηγεί στους πολίτες με ενημερωτικό φιλμάκι πως η ζωή τους θα καταστεί πιο εύκολη
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Στο “Schuman Security and Defence Forum 2024” συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας
Αισιόδοξος ο Στεφάνου για τις εκλογές-«Οι κάλπες θα αναδείξουν το ΑΚΕΛ ισχυρό και δυνατό»
Σε ανασύσταση της λειτουργίας της Διπλωματικής Ακαδημίας προέβη το ΥΠΕΞ
Μερικώς τερματισμός των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα
Νέα ερωτηματικά για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα-Κάνουν λόγο μέχρι και για δύο εκατομμύρια