Το νομικό προηγούμενο του Ρίκκου, τι σημαίνει ανάρμοστη συμπεριφορά και γιατί θα εμπλακούν ιδιώτες δικηγόροι

Τα δικά του σχόλια, σε σχέση με το ζήτημα που ανατροφοδότησε η συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος επανέφερε το ζήτημα της κόντρας του ιδίου αλλά και του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και προετοίμασε το έδαφος, για καταγγελία εναντίον του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, για ανάρμοστη συμπεριφορά έκανε ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Αιμιλιανίδης, ξεκθαθάρισε αρχικά, ενώπιον ποιου σώματος θα εκδικαστεί το σχετικό αίτημα, αν αυτό τελικά υποβληθεί από την πλευρά της Εισαγγελίας. Όπως εξήγησε, το μοναδικό αρμόδιο σώμα, για να εξετάσει την παύση ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου, είναι το Συνταγματικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία Προέδρου για την πρόθεση παύσης Ελεγκτή από Εισαγγελία-«Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη»

Ποιος θα προσφύγει

Όπως εξήγησε ο κ. Αιμιλιανίδης, το Σύνταγμα, δεν καθορίζει ποιος προσφέυγει για παύση ενός ανεξάρτητου αξιωματούχου. «Οπωσδήποτε», επεσήμανε, «ο ανεξάρτητος αξιωματούχους διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άρα με βάση τη Γενική Αρχή, εκείνος που διορίζει είναι και εκείνος που παύει. Το ερώτημα εδώ είναι ότι η παύση είναι διαπιστωτικού χαρακτήρα. Δεν μπορεί ο ΠτΔ να πάρει απόφαση για παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου. Δεν ισχύει το ίδιο με τις περιπτώσεις υπουργών ή αρχηγού της Αστυνομίας. Για ανεξάρτητους αξιωματούχους και Δικαστές Ανωτάτου, δεν έχει την εξουσία να λάβει τέτοια απόφαση. Είναι μόνο διαπιστωτικού χαρακτήρα η απόφαση του, μόνο αν λάβει σχετική γνωμάτευση από το Συμβούλιο».

Συγκρίνοντας την παρούσα υπόθεση του Γενικού Ελεγκτή, με την υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, όπου την αίτηση υπέβαλε ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, εναντίον του Βοηθού του, ο κ. Αιμιλιανίδης, εξήγησε, πως τότε το Συμβούλιο, δηλαδή οι δικαστές του Ανωτάτου, έκριναν πως ο Κώστας Κληρίδης είχε νομιμοποίηση να υποβάλει αίτηση για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. «Προφανώς αυτό είναι το Νομολογιακό προηγούμενο, με βάση το οποίο η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι έχει εξουσία να υποβάλει αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή».

Από την άλλη, πρόσθεσε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, «η θέση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία έχει εκφραστεί και δημόσια, είναι πως διαφοροποιούνται οι δύο περιπτώσεις, αφού η πρώτη αφορούσε τον Βοηθό του Γενικού Εισαγγελέα και αυτή τη φορά αφορά έναν άλλο ανεξάρτητο αξιωματούχο και ότι μόνο ο ΠτΔ έχει την εξουσία να υποβάλει την αίτηση. Αυτό προφανώς αν υποβληθεί αίτηση ενώπιον του Συμβουλίου, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αποφασίσει το Συμβούλιο».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και τη συνέντευξη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Αιμιλιανίδης, εκτίμησε πως, «είναι πρόωρο να κριθεί, μιας και αυτό είναι ένα θέμα που επαναφέρεται συνεχώς και ανά διαστήματα τα τελευταία χρόνια αν και όντως αυτή τη φορά, υπάρχει μια σαφής πρόθεση. Είναι ένα πολυσυζητημένο ζήτημα το συγκεκριμένο. Ειδικά μετά την πρόσφατη διαμάχη μετά την υπόθεση παραπομπής και λήψης απόφασης από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, είχε ακουστεί πολύ έντονα. Δεν είναι κάτι που αν γίνει θα αποτελέσει έκπληξη, το αίτημα προς το Συμβούλιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποστάσεις Προεδρικού από Εισαγγελία, διαχωρίζει τη θέση του-«Δεν τίθεται θέμα από ΠτΔ για παύση Ελεγκτή»

Τι σημαίνει ανάρμοστη συμπεριφορά

Ακολούθως, ο κ. Αιμιλιανίδης, εξήγησε πως, «το τι σημαίνει ανάρμοστη συμπεριφορά, συζητήθηκε εκτεταμένα, στην υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και υπάρχει παραπομπή του Συμβουλίου, σε άλλες αποφάσεις της Κοινοπολιτείας που αξιολογείται το τι συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά».

«Εν προκειμένω», συνέχισε, «το μοναδικό ζήτημα με βάση τα όσα έχω ακούσει που θα τεθεί ως ερώτημα είναι αν η στάση του Γενικού Ελεγκτή, έναντι άλλων αξιωματούχων ή προσώπων και το γεγονός ότι έχει εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις σε σχέση με τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντα τους συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά. Υπάρχουν κι άλλες αποφάσεις της Κοινοπολιτείας».

Η διαδικασία στο Συμβούλιο

Μάλιστα ο κ. Αιμιλιανίδης, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και εξήγησε το τι θα ακολουθήσει, αν τελικά ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, προσφύγουν στο Ανώτατο. «Από εκεί και πέρα πρώτον, είναι ζήτημα μαρτυρίας. Δηλαδή σε αυτές τις υποθέσεις θα ακουστεί μαρτυρία και από τις δύο πλευρές. Δεν είναι θεωρητικό το ζήτημα. Θα πρέπει να τεθούν ενώπιον του Συμβουλίου πραγματικά γεγονότα, στα οποία η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα ή του Προέδρου θα πρέπει να στηριχθεί και να υπάρξουν μαρτυρίες και θα έχει τη δυνατότητα του Γενικού Ελεγκτή να αντεξετάσει και να φέρει τους δικούς του μάρτυρες και στο τέλος το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφανθεί, αν τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον του, δείχνουν ανάρμοστη συμπεριφορά».

«Δηλαδή», συνέχισε, «κατά πόσον ο Γενικός Ελεγκτής, ενεργεί στα όρια της εξουσίας του ή κατά πόσον όπως έχει τεθεί επανειλημμένα και έχει τεθεί ο ισχυρισμός από τον Γενικό Εισαγγελέα, ότι έχει υπερβεί τα όρια των εξουσιών τους».

Τι σημαίνει ο διορισμός ιδιωτών δικηγόρων

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, πως τόσο οι επικεφαλής της Εισαγγελίας όσο και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε περίπτωση που γίνει τελικά η καταγγελία, θα εκπροσωπούνται από ιδιώτες δικηγόρους, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σημείωσε πως, «δεν υπάρχει κάτι που εμποδίζει τη Νομική Υπηρεσία που να εμποδίζει την ίδια να προχωρήσει και χωρίς ιδιώτες δικηγόρους».

Ωστόσο, επεσήμανε πως ενόψει της φύσης της διαδικασίας, αλλά και επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι μάρτυρες και ο Γενικός και ο Βοηθός Εισαγγελέας, δεν είναι λογικό να είναι κάποιος Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ή άλλος δικηγόρος της Δημοκρατίας που χειρίζεται την υπόθεση και να φέρει ως μάρτυρα τον προϊστάμενο του. Βεβαίως και ο Γενικός Ελεγκτής, που δεν θα εκπροσωπείται από τη Νομική Υπηρεσία και εκείνος εκ των πραγμάτων θα εκπροσωπηθεί από ιδιώτες δικηγόρους στην υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Ελεγκτή σε Εισαγγελία για τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Επεξεργάζονται σχέδιο εξόντωσης μου»

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας