Δυσφορία Προέδρου για την πρόθεση παύσης Ελεγκτή από Εισαγγελία-«Πολύ δυσάρεστη εξέλιξη»

Οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να συνεργάζονται στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε εκδήλωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας και κατά πόσο η Προεδρία προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους θεσμούς να συνεργαστούν στη βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν είναι προσωπικά τα θέματα, εκπροσωπούμε θεσμούς και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση του Συντάγματος της ΚΔ», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν θα ήθελε να δηλώσει οτιδήποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα και επανέλαβε ότι πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη, άποψη την οποία, όπως είπε, συμμερίζεται και ο κυπριακός λαός.

«Υπάρχει Σύνταγμα, η χώρα οφείλει και πρέπει να λειτουργεί, αυτό αναμένουν οι πολίτες, από όλους μας, στη βάση του Συντάγματος», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποστάσεις Προεδρικού από Εισαγγελία, διαχωρίζει τη θέση του-«Δεν τίθεται θέμα από ΠτΔ για παύση Ελεγκτή»

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, σε σχέση με τα λεχθέντα του Σάββα Αγγελίδη, ανέφερε πως «δεν μιλάμε για απόφαση, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, αλλά το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό», λέγοντας παράλληλα πως η Κυβέρνηση δεν έχει ενώπιον της οποιαδήποτε απόφαση.

«Δεν είμαστε μπροστά σε μια απόφαση για καταχώρηση αίτησης για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Ο κ. Αγγελίδης το έθεσε κατά τρόπο ρητορικό, ότι εγείρεται ένα ζήτημα με την συμπεριφορά του κ. Μιχαηλίδη και ότι αυτό το γόρδιο δεσμό, αν υφίσταται, ο μόνος που μπορεί να αποφανθεί, είναι το Δικαστήριο. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς», είπε ο κ. Αντωνίου.

Ερωτηθείς εάν η ηγεσία της Εισαγγελίας βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως «αυτό δεν σημαίνει οτιδήποτε, είτε για παράδειγμα να συνυπογράψει ο Πρόεδρος είτε να το στηρίξει, είτε να το απορρίψει», σημειώνοντας πως πρόκειται για μια απόφαση από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Περαιτέρω, διαχωρίζοντας την θέση του Νίκου Χριστοδουλίδη από την Νομική Υπηρεσία, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πολλές φορές πως δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για παύση του Γενικού Ελεγκτή, αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς ως προς το γιατί δεν πρόκειται να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία και αν είναι επειδή θεωρεί πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει εξαιρετική δουλεία, απάντησε «επειδή ο Πρόεδρος θεωρεί πως δεν εγείρεται τέτοιο θέμα από τον ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πει στον Γενικό Εισαγγελέα τι θα κάνει. Υπάρχει διαχωρισμό των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων. Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι γνωστή, πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός ενός εκάστου από τους θεσμούς και προς τους θεσμούς, πρέπει να λειτουργούν οι υπηρεσίες του κράτους, ώστε να είναι όλοι ωφέλιμοι και αποτελεσματικοί και παραγωγικοί».

Αναφορικά με το τι θα πράξει ο Πρόεδρος, δεδομένου πως τον επικαλέστηκε στην απάντηση του στον Βοηθό Εισαγγελέα ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος σημείωσε πως πρόσφατα ανέφερε πως κάνει εξαιρετική δουλειά, ο Γιάννης Αντωνίου ανέφερε πως οι εκφράσεις ή οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται «ούτε ως άλλοθι, ούτε ως κατηγορητήριο», προσθέτοντας πως «οι θέσεις της Προεδρίας διατυπώνονται κατά τρόπο θεσμικό. Εδώ μπροστά μας έχουμε την συνέντευξη του Αγγελίδη, αυτό σχολιάζουμε την δεδομένη στιγμή. Εμείς όμως, ο Πρόεδρος έχει ερωτηθεί πολλές φορές για το θέμα και είπε πως δεν τίθεται από τον ίδιο ζήτημα να ενεργοποιήσει ζήτημα για παύση του Γενικού Ελεγκτή. Το έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος πάρα πολλές φορές. Για αυτό σας είπα, ο κ. Αγγελίδης ρωτήθηκε ποιος μπορεί να δώσει λύσει και είπε πως ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να κρίνει πως τη λύση μπορεί να την δώσει το Δικαστήριο».

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν κρίνει σωστό να συζητήσει οτιδήποτε περαιτέρω γύρω από το ζήτημα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λέγοντας πως πρόκειται για ένα «αμιγώς νομικό ζήτημα» και πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει την εξουσία να εγείρει ζήτημα ακόμα και του ίδιου του Προέδρου.

«Ο θεματοφύλακας του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτός θα κρίνει δεν είναι θέμα του Προέδρου, ο Εισαγγελέας έχει την εξουσία να εγείρει ζήτημα ακόμα και για τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ενώ επανέλαβε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης για οτιδήποτε τηρείται ενήμερος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παρεμβαίνει.

Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος δεν θα πει την άποψη του σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως «ενδεχομένως να πει αλλά δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο αυτή τη στιγμή», ενώ παράλληλα σημείωση πως η Κυβέρνηση άσκησε κριτική στην Ελεγκτική ως προς τον τρόπο που τοποθετείται, ωστόσο ουδέποτε αμφισβήτησε τις εξουσίες του Ελεγκτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Ελεγκτή σε Εισαγγελία για τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Επεξεργάζονται σχέδιο εξόντωσης μου»

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας