Μακρά η λίστα μαρτύρων για το Κράτος Μαφία-Πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί ενώπιον των «4»

Την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης, πέρασε στην αντεπίθεση και κινεί τις διαδικασίες για αγωγή εναντίον του Μακάριου Δρουσιώτη, σε σχέση με τα όσα του καταλογίζει στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία, πώς η συμμορία κατήργησε το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο», η Αρχή κατά της Διαφθοράς, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την έναρξη της έρευνας και την ταυτότητα των τεσσάρων νομικών που θα αναλάβουν την διερεύνηση των ισχυρισμών του συγγραφέα.

Πέραν της Επικεφαλής της έρευνας, Gabrielle Louise McIntyre από την Αυστραλία, το όνομα της οποίας έγινε γνωστό, η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα ανακοινώσει τα ονόματα των τριών Κύπριων νομικών, που θα συμμετάσχουν στην έρευνα, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίζονται και κάποια άλλα ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορίζονται και πιάνουν δουλειά οι ερευνητές για το «Κράτος Μαφία»-Από Αυστραλία η Επικεφαλής

Την ίδια ώρα η Αρχή, θα περιγράψει τους όρους εντολής της έρευνας η οποία, πάντως, αναμένεται να είναι μακρά σε διάρκεια, με εκτιμώμενο χρόνο τους έξι μήνες, αφού στη βάση των όσων καταγράφονται στο βιβλίο, το οποίο μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διερευνηθούν όλα όσα ισχυρίζεται ο συγγραφέας, σε σχέση με τα θέματα της διαφθοράς.

Σημειώνεται πως στο επίμαχο βιβλίο, γίνονται αναφορές σε μια σειρά από κεφάλαια που απασχόλησαν κατά καιρούς την κοινή γνώμη και άλλα που είναι λιγότερο γνωστά. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην υπόθεση του Ρώσου Ολιγάρχη, Ντιμίτρι Ριμπολόβελφ και την εμπλοκή της Κύπρου στα ζητήματα που προέκυψαν με την πρώην σύζυγο του, η γνωστή υπόθεση της Focus με τη χρηματοδότηση κομμάτων και την εμπλοκή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και την «επιχείρηση φαγώματος» του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη.

Επιπλέον στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές για υποθέσεις Ρώσων ολιγαρχών που κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, τα οποία, σύμφωνα με τον συγγραφέα, συνδέονται με το πρώην δικηγορικό γραφείο του τέως Προέδρου, τις πιο γνωστές υποθέσεις με τα διαβατήρια προς την οικογένεια του Σαουδάραβα, που έλαβαν κυπριακά διαβατήρια ο ίδιος και η οικογένεια του, ενώ υπάρχουν εκτενείς αναφορές, στους συνεργάτες του Προέδρου καθ΄ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του και τον ρόλο τους στο Κυπριακό.

Ακόμη, γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, καθώς επίσης και στην υπόθεση των καταγγελιών του Μακάριου Δρουσιώτη για παρακολούθηση του και του χειρισμού της υπόθεσης από το Ηλεκτρονικό Έγκλημα. Εξάλλου για αυτή την υπόθεση και τα όσα καταγγέλλει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του, κατατέθηκε αγωγή εναντίον του από τέσσερις αστυνομικού της Μονάδας Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, η οποία εκκρεμεί ενώπιον των Δικαστηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίκεινται αποκαλύψεις εγγράφων και στοιχείων στα πλαίσια της αγωγής τεσσάρων αστυνομικών κατά Δρουσιώτη

Παρέλαση κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών

Το γεγονός, πάντως, ότι στο βιβλίο γίνονται αναφορές σε εκατοντάδες άτομα, τα οποία συνθέτουν το παζλ των καταγγελιών του Δρουσιώτη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο από τα γραφεία της Αρχής κατά της Διαφθοράς, να παρελάσει τριψήφιος αριθμός μαρτύρων, αφού η λίστα με τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν, χωρίς να σημαίνει πως ελέγχονται για οτιδήποτε, είναι μακρά.

Και αυτό διότι, αρκετά από τα ονόματα που εμπλέκει ο συγγραφέας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και η μαρτυρία τους ενδεχομένως να είναι βοηθητική, αναμένεται να κληθούν να δώσουν κατάθεση. Δηλαδή, από την μια, θα κληθούν πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύδουν τα όσα καταγράφει ο Μακάριος Δρουσιώτης και από την άλλη, ενδεχομένως να κληθούν άτομα, ο ρόλος των οποίων δεν ήταν πρωταγωνιστικός, ωστόσο η μαρτυρία τους πιθανόν να ρίξει φως σε γκρίζα σημεία.

Δεδομένου και των όσων καταγράφονται στο βιβλίο, θεωρείται βέβαιο, πως ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, θα βρεθούν πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, όπως για παράδειγμα ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, αφού γίνεται λόγος για προσπάθεια φαγώματος του από τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς επίσης πολιτικά πρόσωπα και συνεργάτες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως σε κάθε ανακριτική διαδικασία, πρώτος αναμένεται να καταθέσει ο Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος θα κληθεί να προσκομίσει στοιχεία που αφορούν τα όσα υποστηρίζει, ειδικότερα μάλιστα σε ότι αφορά το κεφάλαιο με την παρακολούθηση του, όπως ισχυρίζεται, προβαίνοντας μάλιστα σε σχετική καταγγελία ενώπιον του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το 2020. Είναι για αυτό το λόγο, που θα εξεταστούν και οι χειρισμοί της Αστυνομίας και των τεσσάρων μελών του συγκεκριμένου Τμήματος, τα οποία ενδεχομένως να κληθούν και ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, χωρίς να αποκλείεται να κληθεί και η ηγεσία της Δύναμης, στην οποία γίνεται αναφορά από τον συγγραφέα.

Επιπρόσθετα, ανάμεσα στα πρόσωπα που ενδεχομένως να κληθούν να προσκομίσουν την προσωπική τους μαρτυρία, ενδεχομένως να βρίσκονται δικηγόροι ή άτομα από την Νομική Υπηρεσία, χωρίς να αποκλείεται από την άλλη να κληθεί ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη και μέσα στο βιβλίο γίνονται αρκετές αναφορές στο πρόσωπο του και την εμπλοκή του σε διάφορα ζητήματα. Ως εκ τούτου, χωρίς να σημαίνει πως ελέγχεται ο Πρόεδρος, ενδεχομένως να κληθεί να δώσει μαρτυρία, εάν κριθεί από τους ερευνητές, πως αυτή είναι απαραίτητη και βοηθητική στις έρευνες.

Τελευταίος, εκτιμάται πως θα καταθέσει ο Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να απαντήσει τόσο στα όσα του καταλογίζονται στο βιβλίο αλλά και σε πτυχές που ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διερεύνησης, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως ο κύκλος των ερευνών ολοκληρώνεται με τη δική του μαρτυρία. Και αυτό διότι, μπορεί μετά την κατάθεση του, να κριθεί πως χρειάζονται επιπρόσθετες ή συμπληρωματικές καταθέσεις.

Σημειώνεται, πως είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς όσοι λάβουν κλήσεις, απαντώντας στις ερωτήσεις που θα τους υποβληθούν, εκτός και αν ελέγχονται που έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν το δικαίωμα της σιωπής. Είναι για αυτό το λόγο, που ήδη η Αρχή, εισηγήθηκε την ποινική δίωξη προσώπου, που αρνήθηκε να συνεργαστεί και να προσκομίσει στοιχεία σε σχέση με προηγούμενη έρευνα.

Χαιρετίζουν και οι δύο πλευρές

Πάντως αυτό που προκύπτει, μέσα από τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με την έναρξη της διερεύνησης του βιβλίου «Κράτος Μαφία» από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, είναι πως και η πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη όσο και η πλευρά του Μακάριου Δρουσιώτη, χαιρετίζουν την έναρξη της έρευνας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μακάριος Δρουσιώτης με ανάρτηση του στο Χ, αφού σημείωσε πως τις επόμενες μέρες αρχίζει η έρευνα από την Αρχή Κατά της Διαφθοράς για το βιβλίο «Κράτος Μαφία», ενημερώνει πως έλαβε επιστολή από το δικηγορικό γραφείο Άντη Τριανταφυλλίδη, το οποίο μαζί με το γραφείο Θεόδωρου Οικονόμου, εκπροσωπούν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αξιώνει απόσυρση των βιβλίων, απολογία και αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια εξηγεί τους τρεις λόγους, για τους οποίους απορρίπτει τα αιτήματα του Νίκου Αναστασιάδη, οι οποίοι είναι, πρώτο πως θεωρεί πως τα όσα έγραψε είναι αληθή γεγονότα ή σχόλια, δεύτερον, επειδή θεωρεί καθήκον και υποχρέωσή του, να αποκαλύψει οτιδήποτε περιήλθε σε γνώση του για θέματα διαφθοράς και τρίτον, επειδή το κράτος δικαίου είναι στις προτεραιότητες της ΕΕ στην οποία, «ευτυχώς, η Κύπρος είναι κράτος μέλος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον θέση του κ. Δρουσιώτη είναι πως αυτή η κίνηση μέσω των δικηγόρων του, αποτελεί «προσπάθεια εκφοβισμού του», όπως την χαρακτηρίζει, ενόψει της έρευνας από την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Την ίδια ώρα, στέλνει το μήνυμα πως, «δεν υπάρχει τίποτε που μπορεί να με εκφοβίσει. Ανυπομονώ να κληθώ ενώπιον Αρχής για να τεκμηριώσω όσα καταγράφω στο βιβλίο μου», υποδεικνύει ο κ. Δρουσιώτης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, απορρίπτει τον ισχυρισμό Δρουσιώτη, ότι η απόφαση για λήψη δικαστικών μέτρων, αποσκοπεί στον εκφοβισμό του. «Δεν αποτελεί παρά ένα νέο εύρημα του ‘ερευνητή’ εν όψει των αποκαλυπτηρίων του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τέως Πρόεδρος.

Παράλληλα χαιρετίζει με ικανοποίηση την έναρξη διερεύνησης των «ψευδών και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών και μιας αναπαραγόμενης μυθοπλασίας που με φέρει ως εμπλεκόμενο σε πράξεις διαφθοράς».

Αφού σημειώνει πως επιθυμία του είναι το πόρισμα να δοθεί στη δημοσιότητα, διαβεβαιώνει και επισημαίνει, απευθυνόμενος στον Μακάριο Δρουσιώτη πως, «το μόνο που πρέπει να τον φοβίζει είναι η αλήθεια ! Και η αλήθεια είναι τα όσα ψευδώς και επί σκοπώ κατέγραψε στα βιβλία του κατ' αντίθεση με τις επιστολές, τα σημειώματα και τις μελέτες που ο ίδιος συνέτασσε και μου επέδιδε κατά την υπηρεσία του ή και μεταγενέστερα».

Και συνεχίζει λέγοντας, «όπως θα πρέπει να τον φοβίζουν οι εκ προθέσεως διαστρεβλώσεις κειμένων, αντιφατικών κι αναληθών ισχυρισμών και αυτοδιαψεύσεων αλλά και τα όσα τεκμήρια θα κατατεθούν στην Επιτροπή και το Δικαστήριο, που καταρρίπτουν ένα προς ένα τα κακόβουλα και συκοφαντικά ψεύδη του», προσθέτει ο Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Αναστασιάδη σε Δρουσιώτη για το Κράτος Μαφία-«Το μόνο που πρέπει να τον φοβίζει είναι η αλήθεια»

Δειτε Επισης

Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές