Σε 101 μέρες 55 εμπρησμοί και βομβιστικές επιθέσεις-Τι δείχνουν οι αριθμοί και η επικοινωνιακή προσέγγιση

Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει και τα αστυνομικά δελτία συνεχίζουν να είναι γεμάτα με εγκληματικές ενέργειες, που έχουν να κάνουν με καταστροφή περιουσίας, είτε με εμπρησμούς, είτε με βομβιστικές επιθέσεις, χωρίς μάλιστα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, οι Αρχές να μπορούν να προχωρήσουν σε συλλήψεις και ως εκ τούτου, το ποσοστό εξιχνίασης συνεχίζει να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα χτυπήματα των δραστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Έκρηξη» στις βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις-Σε 82 ημέρες 44 χτυπήματα, «στάχτη» το ποσοστό εξιχνίασης

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις δύο εβδομάδες από την ημέρα που ο REPORTER κατέγραψε για τελευταία φορά τις εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο στην εξίσωση έρχονται συνεχώς και προστίθενται νέες υποθέσεις, με τους αριθμούς να πλησιάζουν το περσινό νούμερο του πρώτου εξαμήνου κι ακόμα δεν έχει μπει καλά καλά ο Απρίλης.

Σημειώνεται πως οι αριθμοί των υποθέσεων είναι στην βάση των όσων γνωστοποιούνται από τα ΜΜΕ, αφού η Αστυνομία δεν ενημερώνει με επίσημο τρόπο για τους εμπρησμούς και τις βομβιστικές επιθέσεις, εκτός και αν προκύψει σύλληψη, ενδεχομένως για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς αναμφίβολα τα απανωτά χτυπήματα δημιουργούν αρνητικό κλίμα κατά της Αστυνομίας, ειδικότερα σε μια περίοδο όπου έχουν αυξηθεί τα μέτρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των εγκληματιών ενεργειών. Τα χτυπήματα αυτά πλήττουν και το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας, καθώς οι πολίτες αισθάνονται ότι αν βρεθούν στον λάθος τόπο τη λάθος ώρα μπορεί να εκραγεί μια βόμβα δίπλα τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από τον οποιαδήποτε μέσα από την σελίδα της Αστυνομίας (εδώ).

Υπενθυμίζεται, πως πριν από κάποιες ημέρες εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, αντιλαμβανόμενος την κατάσταση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, είχε αναφέρει ότι «η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, είναι για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και εμένα προσωπικά, αδιαπραγμάτευτος στόχος και προτεραιότητα», ωστόσο ζήτησε πίστωση χρόνου, ώστε να αποδώσουν τα μέτρα που πάρθηκαν από τα μέσα Ιανουαρίου. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί, πως η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, δεν μπορεί να επιτευχθεί αποκρύβοντας υποθέσεις, αντιθέτως δείχνει πως επιχειρείται η διαχείριση της κατάστασης σε επικοινωνιακό επίπεδο, την ώρα μάλιστα που η Αστυνομία βρίσκεται συχνά πυκνά στο επίκεντρο για δημιουργία συσκότισης σε σοβαρές υποθέσεις.

Από την άλλη, θα πρέπει να λεχθεί, πως είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς πως μπορούν να εξαλειφθούν τέτοιες υποθέσεις, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία καταγράφονται, έχει τη σημασία της. Εξάλλου, σε ότι αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν, χρειάζεται χρόνος ώστε να διαφανεί η αποτελεσματικότητα τους, εντούτοις προκειμένου να μην υπάρχει αμφισβήτηση ως προς τους αριθμούς που κατά καιρούς παρουσιάζονται, η διαφάνεια και η πλήρης ενημέρωση του κοινού, σε συνεχή βάση, θα λειτουργήσει υπέρ της Αστυνομίας.

Ωστόσο, το μόνο σίγουρο, όσο και αν επικοινωνιακά τα τελευταία χρόνια έχει χαραχθεί μια συγκεκριμένη γραμμή, αποκρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, που ενδεχομένως να είναι και ένας από τους λόγους που η κατάσταση έφθασε σε αυτό το σημείο, είναι ότι καταγράφεται μια μεγάλη αδυναμία, που ως ένα βαθμό μπορεί να δικαιολογηθεί, στην εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, ότι τα επιπρόσθετα μέτρα λήφθηκαν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανέλαβε σε μια περίοδο όπου το οργανωμένο έγκλημα βρισκόταν στα φόρτε του (δολοφονίες σε ώρες αιχμής, βομβιστικές επιθέσεις, πυροβολισμοί σε κεντρικούς δρόμους κτλ) και παρά το γεγονός ότι πολύ πιο νωρίς, τα δεδομένα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ανεβαίνουν οι αριθμοί των επιθέσεων

Πριν από 18 ημέρες, μετά την έκρηξη βόμβας σε νυχτερινό μαγαζί στον Πρωταρά, επιχειρήσαμε για δεύτερη φορά φέτος να προβούμε σε μια απαρίθμηση των εμπρησμών και των εκρήξεων βομβών που σημειώθηκαν στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, κατά τους οποίους τα χτυπήματα είχαν φθάσει στα σαράντα τέσσερα.

Σήμερα, αυτός ο αριθμός μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στις 55, περισσότερες από τις μισές που είχαν σημειωθεί ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τότε είχαν καταγραφεί 81 εμπρησμοί και 14 εκρήξεις βομβών. Με βάση τον ρυθμό που υπάρχει μέχρι σήμερα, αυτό το ρεκόρ δεν αποκλείεται να σπάσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν μπροστά μας σχεδόν άλλοι τρεις μήνες για να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους. Επαναλαμβάνεται πως ο αριθμός (55) προκύπτει από τις υποθέσεις που γνωστοποιούνται από τα ΜΜΕ.

Συνοψίζοντας τους αριθμούς, στις πρώτες 101 μέρες του 2024, οι 55 εγκληματικές ενέργειες, σημαίνουν ότι κάθε 44 ακριβώς ώρες, σημειώνονται είτε ένας εμπρησμός, είτε μία έκρηξη βόμβας, αριθμός εξαιρετικά υψηλός για τα δεδομένα.

Εάν λοιπόν τα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές δεν αποδώσουν και ο ρυθμός των υποθέσεων συνεχιστεί με την ίδια συχνότητα, αυτό σημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα πλησιάσουμε σε τριψήφιο νούμερο αυτού του είδους εγκληματικών ενεργειών, που θα συντρίψει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:233 εμπρησμοί και βόμβες το 2023-Έσπασαν το ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, στα τάρταρα η εξιχνίαση

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων σε ότι αφορά στους εμπρησμούς, παρουσιάζουν μια αυξητική τάση, αφού το 2023, τέτοιας φύσεως επιθέσεις έφθασαν στις 193 για, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν μόλις 33, δηλαδή το 17.09%. Μάλιστα, τόσο μεγάλο αριθμό εμπρησμών ή αποπειρών εμπρησμών για να καταφέρει κάποιος να εντοπίσει, πρέπει να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 2017, όπου καταγράφηκαν 232 επιθέσεις, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν μόλις 38.

Όπως φαίνεται από τα γραφήματα των στατιστικών στοιχείων που κατέχει η Αστυνομία, την προηγούμενη τριετία, είχαν καταγραφεί 172 εμπρηστικές επιθέσεις το 2020 και άλλες 172 το 2021, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν 26 και 32 αντίστοιχα. Η τάση για ανοδική πορεία παρατηρήθηκε από το 2022, όταν η χρονιά έκλεισε με 180 υποθέσεις, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 48, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνίασης των τελευταίων ετών.

Σε σχέση με τις εκρήξεις βομβών, το σκηνικό είναι το ίδιο, αφού το 2023 καταγράφηκαν 40, με τις προηγούμενες χειρότερες χρονιές να εντοπίζονται στο 2016 και 2017, με 56 υποθέσεις ανά έτος. Το 2015, οι καταστροφές περιουσίας με εκρηκτικές ύλες είχαν φθάσει στις 52. Έκτοτε, τέτοιας φύσεως περιστατικά, κυμαίνονται από 15 μέχρι 33 ανά έτος.

Σε ότι αφορά το ποσοστό εξιχνίασης, αυτό κυμαίνεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, αφού από τις 40, εξιχνιαστήκαν μόνο οι 11, αριθμός μεγαλύτερος βέβαια από τις προηγούμενες χρονιές που ήταν μονοψήφιος.

Δειτε Επισης

Μετατοπίζει τις ευθύνες για τα επεισόδια η Αστυνομία και ζητά απαγόρευση μετακίνησης οπαδών
Ζήτησε έκθεση γεγονότων για τα επεισόδια στο Αλφαμέγα ο Χαρτσιώτης-Τρεις αστυνομικοί τραυματίες
Όσα έγιναν στο AlphaMega λεπτό προς λεπτό-Πώς μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη υπό τα βλέμματα της Αστυνομίας
Χειροπέδες σε 23χρονο για παιδική πορνογραφία-Κατέβασε βίντεο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού
Η θέση του Αρχηγού Αστυνομίας για τη διακοπή-«Βρήκαμε τσάντα με μολότοφ, δεν βγήκαν έξω κάποιοι οπαδοί»
Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο στάδιο Αλφαμέγα-Ρίψη μολότοφ, πετρών και δακρυγόνων, ένας τραυματίας
Μύλος με την έναρξη του ντέρμπι-Βγήκαν οι οπαδοί, έγιναν έλεγχοι και τελικά αποφάσισαν διακοπή
Τελέσιγραφο Αστυνομίας σε ΑΕΛίστες-Αν δεν εξέλθουν οι «εισβολείς», διακόπτεται ο αγώνας
Παρατράγουδα πριν το ντέρμπι στο Alphamega-Χρήση δακρυγόνων, στον αέρα ο αγώνας
Φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο- Δεν κινδυνεύουν παρακείμενα υποστατικά