233 εμπρησμοί και βόμβες το 2023-Έσπασαν το ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, στα τάρταρα η εξιχνίαση

Ρεκόρ επταετίας καταγράφουν οι υποθέσεις εμπρησμών και αποπειρών εμπρησμών τη χρονιά που μας πέρασε, ενώ σε ότι αφορά τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το 2023, επίσης χτύπησαν κόκκινο, αφού είναι οι περισσότερες από το 2018, κάτι που επιβεβαιώνει την έξαρση του τέτοιων εγκλημάτων, με τα ποσοστά εξιχνίασης ωστόσο να βρίσκεται στα... τάρταρα.

Το 2023, μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των εμπρησμών, αφού τέτοιας φύσεως επιθέσεις έφθασαν στις 193 για το έτος, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν μόλις 33, δηλαδή το 17.09%. Μάλιστα, τόσο μεγάλο αριθμό εμπρησμών ή αποπειρών εμπρησμών για να καταφέρει κάποιος να εντοπίσει, πρέπει να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 2017, όπου καταγράφηκαν 232 επιθέσεις, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν μόλις 38.

Όπως φαίνεται από τα γραφήματα των στατιστικών στοιχείων που κατέχει η Αστυνομία, την προηγούμενη τριετία, είχαν καταγραφεί 172 εμπρηστικές επιθέσεις το 2020 και άλλες 172 το 2021, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν 26 και 32 αντίστοιχα. Η τάση για ανοδική πορεία παρατηρήθηκε από το 2022, όταν η χρονιά έκλεισε με 180 υποθέσεις, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 48, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνίασης των τελευταίων ετών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι περισσότερες επιθέσεις το 2023, έγιναν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο που έφθασαν τις 112, με ένα μεγάλο ποσοστό, 25 συνολικά (22,32%), να εξιχνιάζονται, σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο που οι υποθέσεις ήταν 81 με μόλις 8 εξιχνιασθείσες (9,87%).

Ένα εντυπωσιακό στατιστικό που καταδεικνύεται εάν συγκρίνει κάποιος τις 193 υποθέσεις με τις 8760 ώρες που έχει ένα ημερολογιακό έτος, είναι πως το 2023, κάθε 45 ώρες οι Αρχές καλούνταν να διερευνήσουν μια υπόθεση εμπρησμού ή απόπειρας εμπρησμού.

Όσον αφορά στις επιθέσεις κατά Επαρχία, διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν μόνο για το πρώτο εξάμηνο, στο οποίο καταδεικνύεται ότι την πρωτιά με μεγάλη διαφορά κατέχει η Λευκωσία, με 32 υποθέσεις και ακολουθεί η Λεμεσός με 24. Στην τρίτη θέση η Λάρνακα με 12, ενώ τέταρτη είναι η Πάφος με 8. Στις δύο τελευταίες θέσεις εντοπίζεται η Ελεύθερη Αμμόχωστος με 4 και το διαμέρισμα Μόρφου με μόλις μία υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δολοφονίες, απόπειρες, βόμβες, εμπρησμοί, επεισόδια... Περίμενε την Κυβέρνηση για τα αυτονόητα ο Αρχηγός;

Κάνουν πάρτι και οι βομβιστές

Το σκηνικό είναι ακριβώς το ίδιο και στις υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων, αφού μπορεί οι αριθμοί να μην είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τους εμπρησμούς (σ.σ φωτιές), αλλά κατέχουν την πρώτη θέση την τελευταία πενταετία και την τέταρτη από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Οι υποθέσεις εκρήξεων βομβών που έχει ενώπιόν της η Αστυνομία, είναι 40 για το 2023, με τις προηγούμενες χειρότερες χρονιές να εντοπίζονται στο 2016 και 2017, με 56 υποθέσεις ανά έτος. Το 2015, οι καταστροφές περιουσίας με εκρηκτικές ύλες είχαν φθάσει στις 52. Έκτοτε, τέτοιας φύσεως περιστατικά, κυμαίνονται από 15 μέχρι 33 ανά έτος.

Σε ότι αφορά το ποσοστό εξιχνίασης, αυτό κυμαίνεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, αφού από τις 40, εξιχνιαστήκαν μόνο οι 11, αριθμός μεγαλύτερος βέβαια από τις προηγούμενες χρονιές που ήταν μονοψήφιος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Αρχές, τον περασμένο Ιούλιο πέρασαν χειροπέδες σε πρόσωπο, το οποίο ομολόγησε συνολικά επτά υποθέσεις εκρήξεων βομβών στη Λεμεσο, που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, το ποσοστό εξιχνίασης ανέβηκε στο 27,5%, σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια που μετά βίας έφθανε στο 10 με 15%, με εξαίρεση το 2018, όταν είχε εξιχνιαστεί το 24% (6 στις 25 υποθέσεις).

Επιπρόσθετα, από τα στοιχεία προκύπτει πως από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, οι υποθέσεις βομβιστικών επιθέσεων ήταν μόλις 14, ενώ μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν συνολικά δεκαπέντε υποθέσεις. Ακολούθησε μια νηνεμία τους επόμενους μήνες, με μία ή καμία υπόθεση ανά μήνα, μέχρι που τον Δεκέμβριο σημειώθηκαν εννέα βομβιστικές επιθέσεις.

Όπως και στις περιπτώσεις εμπρησμών, έτσι και στις βομβιστικές επιθέσεις, στοιχεία ανά πόλη υπάρχουν μόνο το πρώτο εξάμηνο. Τέσσερις στη Λευκωσία, από τρεις σε Λεμεσό και Λάρνακα και από δύο σε Ελεύθερη Αμμόχωστο και Πάφο.

Μπήκαν δυναμικά το 2024

Με τον τρόπο που έκλεισε το προηγούμενο έτος, ξεκίνησε και το 2024, αφού σε μόλις δεκαεπτά μέρες στον τρέχον μήνα υπήρξαν 13 υποθέσεις εμπρησμών, σχεδόν μία ανά ημέρα και τέσσερις εκρήξεις βομβών σε οχήματα και περιουσίες. Οι αριθμοί είναι εξαιρετικά υψηλοί, αν συνυπολογίσει κανείς ότι αφορούν μόλις πρώτες δεκαεπτά ημέρες του νέου έτους, γεγονός που καταδεικνύει την έξαρση της εγκληματικότητας, για την οποία η ηγεσία της Αστυνομίας έπρεπε να λάβει μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα συρτάρια (και) η δολοφονία Μαυρομιχάλη-Μακρά η λίστα των ανεξιχνίαστων με φόντο τον υπόκοσμο

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»