«Έκρηξη» στις βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις-Σε 82 ημέρες 44 χτυπήματα, «στάχτη» το ποσοστό εξιχνίασης

Στα... φόρτε τους συνεχίζουν να βρίσκονται οι βομβιστικές και οι εμπρηστικές επιθέσεις κατά περιουσιών, με την Αστυνομία να τρέχει πίσω από κάθε εγκληματική ενέργεια προσπαθώντας να εντοπίσει τους δράστες, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται συνήθως ένα βήμα μπροστά, κάτι που καταδεικνύεται με τα χαμηλά ποσοστά εξιχνίασης. Αποτέλεσμα, από τη μια οι ιθύνοντες να δρουν όποτε θέλουν, όπως θέλουν και με όποιο τρόπο θέλουν, και από την άλλη, η κατάσταση να κλυδωνίζει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Στην τελευταία ανασκόπηση του REPORTER, στις 19 Ιανουαρίου 2024, όπου κατέγραψε τις βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις για το 2023, οι οποίες ανήλθαν στις 233, διαφαίνεται η αυξητική τάση τέτοιων εγκληματικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια, ενώ δεδομένου και άλλων απανωτών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, ειδικότερα αυτά που σημειώθηκαν σε ώρες αιχμής και μπροστά στα μάτια των πολιτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε οδηγίες για λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:233 εμπρησμοί και βόμβες το 2023-Έσπασαν το ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, στα τάρταρα η εξιχνίαση

Ωστόσο, και το 2024 μπήκε με το... αριστερό για την Αστυνομία, αφού οι εμπρησμοί και οι βόμβες συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς, με τους αριθμούς να δείχνουν μια τάση πως φέτος, με το ρυθμό που ξεκίνησαν οι εγκληματικές ενέργειες, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε νέα ρεκόρ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και αυτό διότι, οι αριθμοί, όχι μόνο δεν έπεσαν, αλλά αντίθετα, φαίνεται να αυξάνονται συνεχώς, με τους δράστες να χτυπούν χωρίς κανένα ενδοιασμό και εμπόδιο, ανεξαρτήτως με το ποιος είναι ο στόχος.

Εξάλλου, λαμβάνοντας υπόψη πως στόχοι αποτέλεσαν λειτουργοί της Δικαιοσύνης και αστυνομικοί, εξάγεται το συμπέρασμα πως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τους ιθύνοντες, με την κατάσταση να δείχνει ως μη ελεγχόμενη από τις Αρχές, οι οποίες ξεκάθαρα αποδεικνύεται πως δεν έχουν το πάνω χέρι.

Για να κατανοήσει κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθούν οι αριθμοί εμπρησμών και βομβιστικών επιθέσεων, που έλαβαν χώρα σε λιγότερο από τρεις μήνες το 2024. Συνολικά, καταγράφηκαν 44 τέτοιες υποθέσεις, εκ των οποίων οι 34 αφορούσαν εμπρησμούς και οι υπόλοιπες δέκα εκρήξεις βομβών.

Ουσιαστικά, σε 82 ημέρες (1/1/2024-22/3/2024), η Αστυνομία κλήθηκε να ερευνήσει 44 εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες σημειώνεται πως πρόκειται για υποθέσεις που γνωστοποιήθηκαν, αφού δεν αποκλείεται να υπήρξαν κι άλλες για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε 44 ώρες, σημειώνεται μια κακόβουλη ενέργεια που αφορά έκρηξη βόμβας ή εμπρησμό. Το συγκεκριμένο στοιχείο καταδεικνύει την πορεία που έχει πάρει η κατάσταση, που μοιάζει πλέον ανεξέλεγκτη, αφού το 2023 τέτοιας φύσεως αδικήματα σημειώνονταν ένα κάθε 45 ώρες, με βάση τα όσα προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία.

Την ίδια ώρα, οι υποθέσεις για τις οποίες προέκυψαν συλλήψεις μετά από εμπρησμούς ή εκρήξεις βομβών για την ίδια περίοδο, είναι μετρημένες στα δάκτυλα, ωστόσο από τη σύλληψη μέχρι την καταδίκη που θα σημάνει και εξιχνίαση μιας υπόθεσης, υπολείπεται δρόμος, αφού δεν σημαίνει πως όσοι οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου, κρίνονται ένοχοι.

Τι δείχνουν τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων σε ότι αφορά στους εμπρησμούς, παρουσιάζουν μια αυξητική τάση, αφού το 2023, τέτοιας φύσεως επιθέσεις έφθασαν στις 193 για, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν μόλις 33, δηλαδή το 17.09%. Μάλιστα, τόσο μεγάλο αριθμό εμπρησμών ή αποπειρών εμπρησμών για να καταφέρει κάποιος να εντοπίσει, πρέπει να γυρίσει το χρόνο πίσω στο 2017, όπου καταγράφηκαν 232 επιθέσεις, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν μόλις 38.

Όπως φαίνεται από τα γραφήματα των στατιστικών στοιχείων που κατέχει η Αστυνομία, την προηγούμενη τριετία, είχαν καταγραφεί 172 εμπρηστικές επιθέσεις το 2020 και άλλες 172 το 2021, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν 26 και 32 αντίστοιχα. Η τάση για ανοδική πορεία παρατηρήθηκε από το 2022, όταν η χρονιά έκλεισε με 180 υποθέσεις, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 48, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσοστό εξιχνίασης των τελευταίων ετών.

Σε σχέση με τις εκρήξεις βομβών, το σκηνικό είναι το ίδιο, αφού το 2023 καταγράφηκαν 40, με τις προηγούμενες χειρότερες χρονιές να εντοπίζονται στο 2016 και 2017, με 56 υποθέσεις ανά έτος. Το 2015, οι καταστροφές περιουσίας με εκρηκτικές ύλες είχαν φθάσει στις 52. Έκτοτε, τέτοιας φύσεως περιστατικά, κυμαίνονται από 15 μέχρι 33 ανά έτος.

Σε ότι αφορά το ποσοστό εξιχνίασης, αυτό κυμαίνεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, αφού από τις 40, εξιχνιαστήκαν μόνο οι 11, αριθμός μεγαλύτερος βέβαια από τις προηγούμενες χρονιές που ήταν μονοψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δολοφονίες, απόπειρες, βόμβες, εμπρησμοί, επεισόδια... Περίμενε την Κυβέρνηση για τα αυτονόητα ο Αρχηγός;

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή