Στην κρίση της Συνόδου το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ-Αποφασίζουν για δίκη ή καθαίρεση

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει εκτάκτως το πρωί, τίθεται το σκάνδαλο που συνταράσσει τα θεμέλια της Εκκλησίας και αφορά την Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, για την οποία είδαν το φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις, οι οποίες αφορούν φερόμενες οικονομικές ατασθαλίες και ερωτικές περιπτύξεις, με τη συμμετοχή δύο μοναχών.

Ένα σκάνδαλο που αναμφίβολα κλυδωνίζει την εικόνα της Εκκλησίας, εξού και η Ιερά Σύνοδος, προβαίνει άμεσα στις δέουσες ενέργειες και σήμερα αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσον τα στοιχεία που θα τεθούν ενώπιόν της, είναι αρκετά για να προχωρήσει σε καθαίρεση των δύο μοναχών ή θα πρέπει να διεξαχθεί δίκη από Συνοδικό Δικαστήριο.

Πάρότι μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης εκκλησιαστικοί κύκλοι σημείωναν ότι πρόκειται για μια πολύ καθαρή υπόθεση και πως οι δύο μοναχοί υπέγραψαν για καθαίρεσή τους, μια ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της ίδιας μέρας, άλλαξε σκηνικό.

Ουσιαστικά, στην ανακοίνωση των δύο μοναχών, Νεκτάριου Γεωργίου και Πορφύριου Τόουλου, που υπογράφεται από τους δικηγόρους τους, αρνούνται κατηγορηματικά την διάπραξη οποιωνδήποτε εκκλησιαστικών και/ή ποινικών αδικημάτων, ενώ υπέβαλαν και αίτημα σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ώστε να κλητευθούν σε ακρόαση και να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ακροαματική διαδικασία.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο, «όπως προχωρήσουν και να εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες της εκκλησιαστικής ποινικής διαδικασίας αφού οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αδικήματα. Επισημαίνοντας πως η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και απαίτησαν την αναβολή της αυριανής (*σ.σ. σημερινής) ακροαματικής διαδικασίας».

Με βάση τα όσα αναφέρουν οι δύο μοναχοί στην ανακοίνωσή τους, φαίνεται ότι ο δρόμος για την Ιερά Σύνοδο θα είναι μονόδρομος ώστε να προχωρήσει σε δίκη στο Συνοδικό Δικαστήριο, πριν πάρει τις όποιες αποφάσεις της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η διαδικασία θα κρατήσει κάποιους μήνες, ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια του οικείου τους Μητροπολίτη, δηλαδή του Ταμασού Ησαΐα να τους θέσει σε αργία μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης.

Για να προχωρήσει σε καθαίρεση τους η Ιερά Σύνοδος, χωρίς δίκη, θα πρέπει τα στοιχεία που θα τεθούν ενώπιόν της να είναι αδιάσειστα και να αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την ενοχή τους. Ως εκ τούτου, σημαντικά είναι τα όσα θα καταθέσει ενώπιον της Συνόδου ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας, που είναι το πρόσωπο που μετά τις καταγγελίες που δέχθηκε για πιθανά οικονομικά εγκλήματα και ροζ σκάνδαλο, προχώρησε στη διερεύνησή τους και αφού περισυνέλεξε όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειαζόταν, αποφάσισε να βάλει λουκέτο στη Μονή.

Πάντως, όπως ανέφερε στον REPORTER εκκλησιαστική πηγή, σε περίπτωση καθαίρεσης, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργούν οι δύο μοναχοί, αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να είναι μοναχοί, εάν και εφόσον βρεθεί Μονή που θα τους δεχθεί. Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσει κατά πόσον από τα στοιχεία που θα έχει ενώπιον της, προκύπτουν αδικήματα και σε βάρος οποιουδήποτε άλλου μοναχού, ή εάν όλα τα στοιχεία αφορούν τα δύο πρόσωπα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Σείεται η εκκλησία από το οικονομικό και ροζ σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ-Συναίνεσαν σε καθαίρεση οι μοναχοί

Αρνούνται οικονομικά σκάνδαλα οι δύο Μοναχοί

Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι των δύο μοναχών σε προηγούμενη ανακοίνωσή τους,τοποθετήθηκαν για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζοντα για οικονομικά σκάνδαλα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο δικηγόροι Ανδριάνα Κλαϊδή και Νικόλαος Κουλούρης, αναφέρουν ότι δεν έγινε καμία οικονομική κακοδιαχείριση, ούτε σκάνδαλο, από την ίδρυσή της Μονής, μέχρι και σήμερα. Διαψεύδουν επίσης ότι έγινε έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής.

Σημειώνουν επίσης ότι «τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού). Από της ιδρύσεώς της η Ιερά Μονή, με μόνη οικονομική βοήθεια τις οικειοθελείς εισφορές των πιστών και με τις άοκνες δράσεις των μοναχών της, κατάφερε να εξωραϊσει και αναδείξει τον χώρο του τάφου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι που ήταν ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος, να ανακαινίσει τον ομώνυμο Ιερό Ναό, να κατασκευάσει Αρχονταρίκι, Αίθουσα Εκθέσεων, Γραφεία και κελιά Μοναχών, να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με πλακοστρώσεις, χώρο στάθμευσης και δεντροφυτεύσεις και να δρομολογήσει την κατασκευή Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου με ολοκλήρωση των αναγκαίων εκσκαφών και θεμελιώσεων».

Επισήμαναν εξάλλου πως, «όλα τα ανωτέρω είναι ορατά στους χιλιάδες επισκέπτες της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ από ιδρύσεώς της αποτελεί πνευματικό φάρο και τόπο γαλήνης και ψυχικής ανάτασης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς της Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Βγαίνουν μπροστά οι δικηγόροι της Μονής-Δείχνουν εγκληματική συμπεριφορά πίσω την από καταγραφή βίντεο

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν είχαν φθάσει ενώπιον του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, πληροφορίες για αίσχη που συμβαίνουν στην συγκεκριμένη Μονή με ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ δύο μοναχών, ως επίσης και οικονομικές ατασθαλίες. Από την έρευνα που έγινε από τον Μητροπολίτη, φαίνεται πως εντός της Μονής εντοπίστηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που ήταν αποθηκευμένα σε χρηματοκιβώτιο. Η προέλευση του υπέρογκου ποσού φαίνεται να προήλθε από εισφορές πιστών, ωστόσο ακόμα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Την ίδια ώρα, πέραν των χρημάτων, ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, που έχει αφήσει άφωνη την κοινή γνώμη, αφορά φερόμενες ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ δύο μοναχών εντός της Μονής, γεγονός που σείει συθέμελα την Εκκλησία.

Από κλειστά κυκλώματα που υπάρχουν στην Μονή, φαίνεται, όπως ανέφερε εκκλησιαστική πηγή, να επιβεβαιώνεται και αυτή η καταγγελία που τέθηκε ενώπιον του Μητροπολίτη, ενώ παραλήφθηκαν και διάφορα άλλα τεκμήρια. Ως εκ τούτου, ήταν απόφαση του να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να διασφαλίσει την ακεραιότητα της Μητρόπολής του, κλείνοντας ουσιαστικά μέχρι νεοτέρας τη Μονή του Οσίου Αββακούμ.

Μετά την ανακοίνωση-διάψευση των δικηγόρων της Μονής για οικονομικές ατασθαλίες, πιθανότατα να χρειαστεί διερεύνηση από την Αστυνομία, η οποία στο μεταξύ δεν έχει καταγγελία ενώπιόν της για το συγκεκριμένο περιστατικό. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε προβεί σε καταγγελία, τότε θα οριστεί ανακριτική ομάδα και θα αρχίσει διερεύνηση, σε μια προσπάθεια να διαφανεί εάν η υπόθεση πρέπει να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην αρμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Τα κλειδωμένα σενάρια για την σορό που βρέθηκε στη Σωτήρα-Περιορίστηκαν φάκελοι ελλειπόντων
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε στη Γάζα τις σορούς τριών ομήρων της Χαμάς
Δύο αδέρφια έσπασαν τον κώδικα του Ethereum και έκλεψαν crypto $25 εκατ. μέσα σε δευτερόλεπτα
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»