Βγαίνουν μπροστά οι δικηγόροι των μοναχών-Δείχνουν εγκληματική συμπεριφορά πίσω από την καταγραφή βίντεο

Βγαίνουν μπροστά οι δικηγόροι των μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου, αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα οποία ενώ επιβεβαιώνονται από εκκλησιαστικές πηγές, διαψεύδονται από πλευρές τους, δείχνοντας την ίδια ώρα εγκληματικές συμπεριφορές σε σχέση με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν ενώπιον του Μητροπολίτη Ταμασού.

Στην ανακοίνωση τους οι δικηγόροι των εμπλεκόμενων μοναχών, Ανδριάνα Κλαϊδή και Νικόλαος Κουλούρης, αναφέρουν, πως «διαψεύδονται κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα», υποστηρίζοντας πως «ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής».

Περαιτέρω αναφέρουν πως «τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού). Από της ιδρύσεώς της η Ιερά Μονή, με μόνη οικονομική βοήθεια τις οικειοθελείς εισφορές των πιστών και με τις άοκνες δράσεις των μοναχών της, κατάφερε να εξωραϊσει και αναδείξει τον χώρο του τάφου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι που ήταν ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος, να ανακαινίσει τον ομώνυμο Ιερό Ναό, να κατασκευάσει Αρχονταρίκι, Αίθουσα Εκθέσεων, Γραφεία και κελιά Μοναχών, να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με πλακοστρώσεις, χώρο στάθμευσης και δεντροφυτεύσεις και να δρομολογήσει την κατασκευή Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου με ολοκλήρωση των αναγκαίων εκσκαφών και θεμελιώσεων».

Καταληκτικά αναφέρεται πως «όλα τα ανωτέρω είναι ορατά στους χιλιάδες επισκέπτες της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ από της ιδρύσεώς της αποτελεί πνευματικό φάρο και τόπο γαλήνης και ψυχικής ανάτασης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς της Κύπρου».

Όσα επιβεβαίωσαν εκκλησιαστικές πηγές

Τόσο οι πληροφορίες για οικονομικό σκάνδαλο, όσο και οι αποκαλύψεις για ερωτικές περιπτύξεις, με πρωταγωνιστές μοναχούς της Μονής, επιβεβαιώνονται από εκκλησιαστικές πηγές, οι οποίες ωστόσο παραπέμπουν στην αυριανή Ιερά Σύνοδο για τις όποιες αποφάσεις θα παρθούν.

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ενώπιον του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, άρχισαν να έρχονται πληροφορίες για αίσχη που συμβαίνουν στην συγκεκριμένη Μονή, τα οποία αφορούσαν οικονομικής φύσεως θέματα, όσο και ροζ σκάνδαλα. Οι πληροφορίες, έθεσαν σε συναγερμό τον Μητροπολίτη, ο οποίος άρχισε να διερευνά τα όσα έφθαναν στ’ αυτιά του και τελικά πριν από λίγες ημέρες ,κατέληξε στην διασταύρωση των καταγγελλόμενων γεγονότων, λαμβάνοντας την απόφαση να βάλει λουκέτο στη Μονή.

Όπως ανέφεραν στον REPORTER εκκλησιαστικές πηγές, σε ότι αφορά στα φερόμενα οικονομικά σκάνδαλα, φαίνεται ότι εντός της Μονής εντοπίστηκε μεγάλο χρηματικό ποσό - εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ - σε χρηματοκιβώτιο, το οποίο ωστόσο είναι άγνωστο ακόμα εάν προήλθε από τις εισφορές πιστών ή από κάποια άλλη δραστηριότητα. Για το συγκεκριμένο ποσό γίνεται διερεύνηση από τη Μητρόπολη Ταμασού, ώστε να εξακριβωθεί από που προήλθε.

Την ίδια ώρα, πέραν των χρημάτων, ένα ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο, που έχει αφήσει άφωνη την κοινή γνώμη, αφορά φερόμενες ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ δύο μοναχών εντός της Μονής, γεγονός που σείει συθέμελα την Εκκλησία.

Από κλειστά κυκλώματα που υπάρχουν στην Μονή, φαίνεται, όπως ανέφερε εκκλησιαστική πηγή, να επιβεβαιώνεται και αυτή η καταγγελία που τέθηκε ενώπιον του Μητροπολίτη, ενώ παραλήφθηκαν και διάφορα άλλα τεκμήρια. Ως εκ τούτου, ήταν απόφαση του να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να διασφαλίσει την ακεραιότητα της Μητρόπολής του, κλείνοντας ουσιαστικά μέχρι νεοτέρας τη Μονή του Οσίου Αββακούμ.

Οι δύο μοναχοί θα τεθούν αύριο ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, σε έκτακτη συνεδρία που θα λάβει χώρα στην Αρχιεπισκοπή, ώστε να προχωρήσουν σε καθαίρεσή τους, όπως επιβεβαίωσε η ίδια πηγή.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες πάντως, θέλουν τους δύο μοναχούς να έχουν ζητήσει οι ίδιοι την καθαίρεσή τους, με εκκλησιαστική πηγή να αναφέρει στον REPORTER, ότι έχουν εξαναγκαστεί να ζητήσουν καθαίρεση, λόγω των μαρτυριών και τεκμηρίων που έχει ενώπιον της η Μητρόπολη Ταμασού.

Έτσι, είναι δρόμος μονόδρομος η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για καθαίρεσή τους. Απ’ εκεί και πέρα, μένει να διαφανεί κατά πόσον θα αρχίσει έρευνα και από την Αστυνομία για το οικονομικό σκάνδαλο που φαίνεται να προέκυψε, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν οποιαδήποτε καταγγελία ενώπιόν τους για να εξετάσουν.

Εάν και εφόσον προχωρήσει οποιοσδήποτε σε καταγγελία, τότε θα συσταθεί ανακριτική ομάδα και όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να ανακριθούν από τις Αρχές και να δώσουν τους δικούς τους ισχυρισμούς.

Σημειώνεται πάντως ότι τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν παγώσει την κοινή γνώμη και έχουν αμαυρώσει την εικόνα της Εκκλησίας, η οποία ενδεχομένως να πρέπει να βγει μπροστά, μέσω ακόμα και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, για να απευθυνθεί στους πολίτες και να δώσει το στίγμα του γύρω από τα όσα συμβαίνουν.

Επίσης, πρέπει να ξεκαθαριστεί και ποιες θα είναι οι ενέργειες που θα κάνει η Εκκλησία, ώστε να επαναδραστηριοποίησει τη Μονή και να πείσει τον κόσμο να συνεχίσει να την επισκέπτεται, μετά τα όσα συνέβησαν, αφού το τελευταίο διάστημα μετέβαιναν χιλιάδες πιστοί στο συγκεκριμένο μοναστήρι για προσκύνημα.

Δειτε Επισης

Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές
Τα κλειδωμένα σενάρια για την σορό που βρέθηκε στη Σωτήρα-Περιορίστηκαν φάκελοι ελλειπόντων
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση
Επιβεβαιώνει τις μπάλες με τα κινητά η Διεύθυνση Φυλακών-Διαψεύδει τον εντοπισμό ναρκωτικών
Υπεραμύνεται των αποφάσεων της για Κατσουνωτό η Εισαγγελία-Αντεπιτίθεται στην Αρχή, ενοχλημένη με τις επικρίσεις
H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία