Σκόπελος για την Κυβέρνηση οι αστοχίες της Αστυνομίας-Αυξάνονται τα μέτωπα, εντείνεται η αμφισβήτηση

Με τον τελευταίο απολογισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ουσιαστικά επιχείρησε μια επανεκκίνηση της Κυβέρνησης του. Μετά από μια περίοδο, όπου του ασκήθηκε κριτική, με τον ίδιο να παραδέχεται ως ένα βαθμό, ότι επιδείχθηκαν αδυναμίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα επιδιώξει να κάνει ένα restart της κυβερνητικής μηχανής, έτσι ώστε, αφενός να υλοποιήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και αφετέρου να συναντήσει τις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία τον εξέλεξε στο ύπατο αξίωμα.

Σε αυτό τον ένα χρόνο της παρουσίας του στην Προεδρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από μικρές κρίσεις, οι οποίες είναι αυτές που δημιούργησαν την αρνητική εικόνα που αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.

Κρίσεις, που άλλες ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών του ιδίου ή των συνεργατών του, συνεπώς η ευθύνη αφορά αποκλειστικά τον ίδιο και κρίσεις που ήταν απότοκο αποφάσεων και πολιτικών που είχαν ληφθεί στο παρελθόν και απλά έτυχε να σκάσουν στην περίοδο της δικής του κυβέρνησης.

Μια εξ αυτών των κρίσεων, που εκκολάφθηκε από την αρχή της διακυβέρνησης και παραμένει ενεργή μέχρι σήμερα, έχει να κάνει με τον πυλώνα της Αστυνομίας. Αρχής γενομένης από τα επεισόδια στο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία», τον Μάρτιο του 2023, τα επεισόδια βίας στα γήπεδα και πέρυσι και φέτος, τα πρωτοφανή επεισόδια στη Χλώρακα και στον Μόλο της Λεμεσού, την έξαρση της εγκληματικότητας, με δολοφονίες ώρες αιχμής σε κεντρικούς δρόμους με κόσμο, η εμπλοκή υψηλόβαθμων αξιωματικών σε υποθέσεις σκανδάλων διαφθοράς ή άλλων αδικημάτων, αλλά και παλιές υποθέσεις που ήρθαν ξανά στο προσκήνιο, όπως η υπόθεση του Θανάση Νικολάου και το ορφανό θανατηφόρο της Μουτταγιάκας, που πέραν πάσης αμφιβολίας, υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί, υπόνοιες για συγκάλυψη και αμέλεια καθήκοντος, επιβεβαιώνουν ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε μια συνεχή κρίση, στα όρια της παρακμής.

Παράλληλα, στο κάδρο και άλλα περιστατικά που έχουν να κάνουν με το αίσθημα ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις Αρχές, με το τελευταίο που έχει καταγραφεί και το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ήταν η περίπτωση του 82χρονου παππού. Ενός παππού, που στην θέση του μπορούσε να βρεθεί ο οποιοδήποτε. Από θύμα τεσσάρων διαρρήξεων και δεδομένου πως η Αστυνομία δεν κατάφερε να επιβάλει τον νόμο προστατεύοντας τους πολίτες, αναγκάστηκε να πάρει τον Νόμο στα χέρια του, χωρίς βέβαια αυτό να πρέπει να επικροτείται και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίωξη ενός μόνου κρίκου στην αλυσίδα της πλημμελούς διερεύνησης-Έλεγε πως είχαν γίνει όλες έρευνες ο Αρχηγός

Αυτή η προβληματική εικόνα που εκπέμπει η Αστυνομία, έχει καλώς ή κακώς, αντίκτυπο στην Κυβέρνηση και στην εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Όταν σε ένα κράτος, το κεντρικό όργανο επιβολής της τάξης, αδυνατεί να φέρει εις πέρας την αποστολή του, τότε αυτό δημιουργεί συνέπειες και στην Κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, φρόντισε να απομακρύνει την υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία υπέπεσε σε μια σειρά από λάθη, ένα εκ των οποίων ήταν ότι συμμετείχε με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, σε συνάντηση με τον Σύρο, που λίγο νωρίτερα απειλούσε ότι θα γυρίσει την Πάφο ανάποδα και οποίος τελικά κατέληξε στη φυλακή, ενώ είχε ταυτιστεί πλήρως με το αφήγημα του, το οποίο υπεραμύνθηκε, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν λανθασμένοι χειρισμοί. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως το έργο της κ. Προκοπίου, ήταν εξαρχής δύσκολο, αφού προερχόταν από ένα εντελώς διαφορετικό επαγγελματικό περιβάλλον, το οποίο γνώριζε ο Πρόεδρος.

Περαιτέρω, δεν είναι μυστικό, πως το θέμα της Αστυνομίας και των αδυναμιών της απασχόλησε κατά καιρούς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο ίδιος άλλωστε, εντόπισε τα λάθη και τις αστοχίες, που επέδειξε η ηγεσία όταν στον απόηχο των επεισοδίων της Χλώρακας, δεν κατάφερε να ελέγξει μερικές δεκάδες ακροδεξιούς, με τους οποίους νωρίτερα αξιωματικός προέβαινε σε χειραψίες μαζί τους, που λίγες ώρες μετά, «άλωσαν» την περιοχή του Μώλου, επιτέθηκαν σε μετανάστες και προχώρησαν με πογκρόμ των περιουσιών τους. Ο ίδιος ο Πρόεδρος, στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε την επομένη το πρωί, έθεσε προ των ευθυνών τους και την τότε υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό, στην παρουσία των ΜΜΕ, λέγοντας τους πως αδυνατούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας. Μάλιστα, διέρρευσε πως ο Πρόεδρος έψαχνε να βρει αντικαταστάτη του Αρχηγού, όμως εισέπραξε μόνο αρνητικές απαντήσεις και ως εκ τούτου, άφησε στην θέση του τον Στέλιο Παπαθεοδώρου, μέχρι νεοτέρας, αφού ο ίδιος δεν εξέφρασε πρόθεση να παραιτηθεί, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ουσιαστικά ανέλαβε και μέρος της ευθύνης που δεν του αναλογεί. Από τη στιγμή που αποφάσισε να απομακρύνει την υπουργό που ο ίδιος διόρισε, αλλά διατηρεί στη θέση του, τον διορισθέντα Αρχηγό από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αναλαμβάνει το ρίσκο, να πληρώνει και ο ίδιος μέρος από τα σπασμένα της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για τη βία στα γήπεδα έχουν ευθύνη πολλοί, για τη δημόσια τάξη μόνο το κράτος

Περαιτέρω, οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, είτε για να δοθούν οδηγίες για λήψη μέτρων σε ότι αφορά τη βία στα γήπεδα ή την έξαρση της εγκληματικότητας, ζητήματα τα οποία είναι επιχειρησιακά, δείχνει εξάλλου τις αδυναμίες γύρω από τις ενέργειες του Αρχηγού, ο οποίος στα τελευταία επεισόδια στο Άλφαμεγα, αναγκάστηκε να αναλάβει το βάρος των ευθυνών. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν προτίθεται να παραιτηθεί, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του εκτυλίχθηκαν σε ουκ ολίγες περιπτώσεις επεισόδια και καταγράφηκε επίσης αύξηση της εγκληματικότητας, χωρίς να γίνουν εκ των προτέρων ενέργειες για μείωση τέτοιων φαινομένων, απάντησε πως προσπαθεί για το καλύτερο της Αστυνομίας, η αξιοπιστία και το κύρος της οποίας όμως, τα τελευταία χρόνια έχει κλονιστεί και τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Δεδομένου των όσων προηγήθηκαν, δεν είναι τυχαίο που κάποιοι θεωρούν πως ο Αρχηγός μένει στη θέση του, μέχρι να φύγει. Και αυτό διότι, από τη στιγμή που υπάρχει δυσαρέσκεια και έγιναν μάλιστα ενέργειες για αντικατάσταση του, θεωρείται πως σε κάποια στιγμή, θα βρεθεί στην επικαιρότητα μια νέα υπόθεση αστυνομικής υφής, που θα βάλει ξανά στο επίκεντρο της κριτικής. Βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη πως παραμένει στη θέση του, λόγω του ότι ο Πρόεδρος δεν βρήκε τον διάδοχο του, αυτό από μόνο του, ενδεχομένως να βάλει στο κάδρο της κριτικής για την κατάσταση που επικρατεί στην Αστυνομία, και τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος την ίδια ώρα, καταβάλει προσπάθειες αφενός για να καταστήσει πιο παραγωγική, πρακτική και ευνοϊκή για την κοινωνία τη διακυβέρνηση του και αφετέρου να βελτιώσει την εικόνα και του ιδίου και της Κυβέρνησης του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οξάνα, Καλαϊτζίδου, Αιμίλιος, Βαγγέλης, Θανάσης, Ανδρέας… Επέμεναν πως έγιναν οι έρευνες, επέμεναν να φωνάζουν

Δειτε Επισης

Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική έπειτα από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Πάφο
Εντός 15 ημερών τοποθετείται το Υπ. Δικαιοσύνης στην πρόταση για μοριοδότηση στις προσλήψεις σε Αστυνομία και ΠΥ
Άλλες δυο συλλήψεις για την επίθεση σε ντελιβερά στη Λεμεσό-Δεκατετράχρονος ο ένας εκ των συλληφθέντων
Αστυνομικό περίπτερο και πεζό περίπολο στις Φοινικούδες για αντιμετώπιση της παραβατικότητας
Υπόθεση μαγείας και εντοπισμός κοκάλων αλεπούς και νεκροκεφαλής με φίδια-«Πιστεύω στην Θεά του Θανάτου»
Συλλήψεις πέντε προσώπων στη Λευκωσία-Για αδικήματα αδασμολόγητων τσιγάρων μέχρι και για πρόστιμα
Στις 18 ανέρχονται οι επιθέσεις κατά διανομέων-Αποφασίστηκε η λήψη μέτρων
Βεντέτα δικαστών και σοβαρές κατηγορίες-«Ένας γράφει την απόφαση και τη δίνει στους άλλους που συμφωνούν»
Υπό κράτηση οι δυο για την επίθεση στον ντελιβερά-Ισχυρίζονται ότι είχαν προκληθεί από το θύμα
Άναψε πράσινο ο Αρναούτης για το ντέρμπι της Κυριακής-«Η Αστυνομία δεν φοβάται να αστυνομεύσει»