Δίωξη ενός μόνου κρίκου στην αλυσίδα της πλημμελούς διερεύνησης-Έλεγε πως είχαν γίνει όλες έρευνες ο Αρχηγός

Διάφορα ζητήματα προκύπτουν από την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στην ποινική δίωξη μόνο ενός εκ των ανακριτών που ενεπλάκησαν στην διερεύνηση του θανατηφόρου του 2012, για εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, ενώ σε ότι αφορά τους υπόλοιπους, παραπέμπει τον φάκελο της υπόθεσης στον Αρχηγό Αστυνομίας, ώστε να εξεταστούν κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα. Και αυτό διότι, με βάση την ανακοίνωση της Εισαγγελίας, από τη νέα έρευνα, προκύπτει πλημμελής διερεύνηση, ωστόσο πέραν του ανακριτή, για τους υπόλοιπους, καταλήγει πως δεν ήταν εσκεμμένη. Σημειώνεται, πως η εισήγηση του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, ήταν οκτώ ποινικές, εκ των οποίων οι επτά ήταν αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην διερεύνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε η πλημμελής διερεύνηση για θανατηφόρο 2012-Τα τέσσερα σημεία της ΝΥ και τα συμπεράσματα

Πέραν του ότι, τόσο η νέα έρευνα που διεξήχθη με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό, Θεμιστό Αρναούτη, όσο και η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, επιβεβαίωσαν όσους μιλούσαν για πλημμελή διερεύνηση κατά τον ουσιώδη χρόνο, η Εισαγγελία μετακυλίει το βάρος ολόκληρης της ευθύνης σε ένα εκ των ανακριτών, ο οποίος, όπως υπέδειξε, ενώ γνώριζε για την αναγκαιότητα να προβεί σε συγκεκριμένες ουσιώδεις ενέργειες, «διαπιστώνεται συνειδητή  παράλειψή του να προβεί σε αυτές». Παράλληλα, η Εισαγγελία αναφέρει πως, «η συνέπεια των παραλείψεων επηρέασε την κρίση ως προς το θέμα της ενδεχόμενης ευθύνης για το δυστύχημα», ενώ «η προκείμενη, δεν είναι η περίπτωση όπου ένας ανακριτής αποφασίζει, έστω και λανθασμένα, ασκώντας την κρίση του επί γεγονότων, για ζήτημα ευθύνης. Εάν η διερεύνηση της υπόθεσης δεν είναι άρτια και οφείλεται σε ουσιώδεις παραλείψεις ανακριτή, ο οποίος είχε τη γνώση ότι συγκεκριμένες ενέργειες έπρεπε να γίνουν, τότε η απόφαση πάσχει στην ουσία λόγω παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος».

Από το λεκτικό της ανακοίνωσης της Νομικής Υπηρεσίας και ειδικότερα της αναφοράς πως «διαπιστώνεται συνειδητή παράλειψή του», να προβεί σε ενδεδειγμένες ενέργειες, εγείρονται διάφορα ερωτήματα. Από τη μια, ως προς τον λόγο των «συνειδητών παραλήψεων» και από την άλλη, γιατί οι εν λόγω παραλήψεις, που όπως αναφέρει η Εισαγγελία στην ανακοίνωση της, οδήγησαν την «όλη υπόθεση σε λανθασμένη κατεύθυνση», δεν εντοπίστηκαν κατά τον ουσιώδη χρόνο, από τα υπόλοιπα μέλη της αλυσίδας, που κατέχουν υψηλότερες θέσεις και ήταν προϊστάμενοι του, στους οποίους όμως δεν καταλογίζει ποινικές ευθύνες η Εισαγγελία.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εν λόγω ανακριτής, ήταν ο εξεταστής της υπόθεσης, ενώ η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται, όπως μας επεξηγήθηκε, είναι πως με την ολοκλήρωση των ερευνών, ο φάκελος μιας υπόθεσης διαβιβάζεται στον Υπεύθυνο Τροχαίας. Αυτός, αφού συμφωνήσει ή διαφωνήσει με τις εισηγήσεις του ανακριτή, στη συνέχεια τον διαβιβάζει στον Αστυνομικό Διευθυντή και αυτός με την σειρά του, στον Διευθυντή της Τροχαίας Αρχηγείου. Ακολούθως, ο φάκελος καταλήγει στην Νομική Υπηρεσία, η οποία σε αυτή την περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της θανατικής ανάκρισης το 2015, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην ποινική δίωξη του 21χρονου οδηγού που ενεπλάκη στο τροχαίο.

Παρά το γεγονός πως ο επικεφαλής των νέων ερευνών εισηγήθηκε οκτώ ποινικές διώξεις, εκ των οποίων οι επτά ήταν μέλη της Αστυνομίας, η Νομική Υπηρεσία, μελετώντας το μαρτυρικό υλικό, αποφάσισε μόνο την ποινική δίωξη του εξεταστή της υπόθεσης, ο οποίος δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε τοποθέτηση.

Διαβάστε εδώ το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις που έγιναν τότε, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Εκτεθειμένος ο Αρχηγός

Η απόφαση αυτή, άνοιξε μια νέα συζήτηση στη δημόσια σφαίρα, καθώς οι ευθύνες άρχισαν και σταμάτησαν στον εξεταστή της υπόθεσης, ανεξαρτήτως εάν υπήρχε η ευκαιρία για να εντοπιστούν οι παραλήψεις κατά τον ουσιώδη χρόνο, από τους προϊστάμενους του ανακριτή, ωστόσο, αντί αυτού, εντοπίστηκαν μετά τις δημόσιες καταγγελίες που διατυπώθηκαν.

Ακόμα όμως και σήμερα, όταν άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πληροφορίες και ισχυρισμοί, η Αστυνομία αντί να προβεί στη δέουσα έρευνα, αφενός για να διαπιστώσει εάν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό και αφετέρου να σβήσει τις σκιές που δημιουργήθηκαν, έσπευσε μέσα σε μερικές ώρες, να διαψεύσει τα όσα διατυπώνονταν, διαμηνύοντας την ίδια ώρα, πως ο φάκελος της υπόθεσης μελετήθηκε, έγιναν οι απαραίτητες έρευνες για το θανατηφόρο και δεν προκύπτει οτιδήποτε.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του ίδιου του Αρχηγού Αστυνομίας λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου του 2023, όταν είχε αναφέρει: «Θεωρώ ότι έγιναν οι απαραίτητες έρευνες και αυτό έχει καταδειχθεί από την θανατική ανάκριση που έλαβε χώρα στη συνέχεια».

Η πιο πάνω δήλωση, ήταν μόλις μερικά 24ωρα μετά τις πληροφορίες γύρω από το ορφανό θανατηφόρο, με τον Αρχηγό να ενημερώνει την κοινή γνώμη, πως έγιναν όλες οι απαραίτητες έρευνες και δεν προκύπτει οτιδήποτε. Είναι για αυτό το λόγο που σήμερα ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, παραμένει άκρως εκτεθειμένος, πληγώνοντας ο ίδιος το ήδη πληγωμένο κύρος της Αστυνομίας, η αξιοπιστία της οποίας βρίσκεται υπό αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια.

Σε μια περίοδο, που η Αστυνομία δέχεται αλλεπάλληλα πυρά, για μια σειρά από λόγους, θα περίμενε κανείς πως μετά τους ισχυρισμούς, ο Αρχηγός θα διέταζε αυτεπάγγελτη έρευνα. Θα ανέμενε κανείς, πως θα ήταν ο πρώτος που θα ζητούσε απαντήσεις και θα ήταν ο πρώτος που θα ήθελε να διαπιστώσει εάν προκύπτει οποιοδήποτε θέμα πλημμελής διερεύνησης από πλευράς των μελών του, έστω για να διαψεύσει - αν δεν ίσχυαν οι πληροφορίες - το κύρος της Αστυνομίας.

Αντί αυτού, η έρευνα που διενεργήθηκε ήταν κατόπιν αιτήματος της οικογένειας. Μιας έρευνας, που διήρκησε περίπου πέντε μήνες και δεν εξάχθηκαν συμπεράσματα μέσα σε μερικά 24ωρα. Μιας έρευνας, που εν τέλει έδειξε πλημμελή διερεύνηση και συνεχιζόμενες παραλήψεις, τις οποίες μερικούς μήνες νωρίτερα διέψευδε ο Αρχηγός Αστυνομίας, που σήμερα καλείται να εξετάσει αν προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα. Δηλαδή, από το «έγιναν οι έρευνες» και ουδέν μεμπτό, σήμερα η Εισαγγελία δείχνει παραλήψεις από αστυνομικούς, χωρίς όμως να ασκεί ποινικές διώξεις, πλην του εξεταστή της υπόθεσης για εσκεμμένη παραμέληση καθήκοντος.

Οι εξελίξεις που καταγράφονται, πλήττουν την αξιοπιστία του Αρχηγού Αστυνομίας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα μετά το δημόσιο άδειασμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τα επεισόδια σε Λεμεσό και Χλώρακα, βρίσκεται σε δυσμενή θέση, ενώ δεδομένου των δηλώσεων του που προηγήθηκαν για την υπόθεση του θανατηφόρου, εύλογα διερωτάται κάποιος, πώς ο ίδιος θα αποφασίσει για πειθαρχικές διώξεις για παραλήψεις και αμέλεια καθήκοντος, όταν ο ίδιος, δήλωνε επίσημα πως ο φάκελος μελετήθηκε και διαπιστώθηκε πως έγιναν όλες οι ενέργειες.

Πάντως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κλήθηκε να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων και εάν θα προβεί σε οποιεσδήποτε ενέργειες ή αν πρόκειται να τεθεί σε διαθεσιμότητα το μέλος που διώκεται ποινικά, καθώς και εάν θα εξεταστούν πειθαρχικές διώξεις, ανέφερε πως, «αρμόδια Αρχή για την πειθαρχική δίωξη είναι η Αστυνομία. Όσο αφορά την ποινική δίωξη είναι αρμόδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, χωρίς εμπλοκή του ΥΔΔΤ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το πόρισμα για το θανατηφόρο του 2012-Τι είχε καταγράψει ο θανατικός ανακριτής

Εξετάζονται τα επόμενα βήματα

Από εκεί και πέρα, η υπόθεση του θανατηφόρου του 2012, δεν φαίνεται να κλείνει, με την ποινική δίωξη του εξεταστή της υπόθεσης, η οποία μέχρι στιγμής δεν ανακοινώθηκε πότε θα καταχωρηθεί.

Δεδομένου πως η Νομική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την πλημμελή διερεύνηση και τις συνεχιζόμενες παραλήψεις στην υπόθεση, οι εμπλεκόμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της Αστυνομίας, καταχωρώντας αγωγές. Επίσης, ανοίγει και ο δρόμος για προσφυγή στο ΕΔΑΔ, προκειμένου να καθίσει η Κύπρος στο σκαμνί για πλημμελής διερεύνηση, όπως έγινε και στην περίπτωση του θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Πέραν της οικογένειας του θύματος, η πλευρά του νεαρού που βρισκόταν συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα του 17χρονου, ο οποίος είχε τραυματιστεί, εξετάζει τα επόμενα νομικά της βήματα, όπως μας ανέφερε η δικηγόρος του, Λητώ Καριόλου, τα οποία αναμένεται να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θανατηφόρο 2012: Οι φίλοι του Ανδρέα λύνουν τη σιωπή τους-«Τους λέγαμε ήταν Audi, μας έδειχναν SAAB και Mercedes»

Δειτε Επισης

Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια