Οξάνα, Καλαϊτζίδου, Αιμίλιος, Βαγγέλης, Θανάσης, Ανδρέας… Επέμεναν πως έγιναν οι έρευνες, επέμεναν να φωνάζουν
12:00 - 03 Μαρτίου 2024
Τον τελευταίο χρόνο, οι εξελίξεις γύρω από τις υποθέσεις του Θανάση Νικολάου, καθώς και του ορφανού θανατηφόρου του 2012, με θύμα τον Ανδρέα Λοϊζου, αποτελούν άλλη μια πληγή στην αξιοπιστία της Αστυνομίας, το κύρος της οποίας δεν είναι η πρώτη φορά που κλονίζεται. Από την άλλη, στο μυαλό του κάθε ατόμου που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, πλανάται ένα και μόνο ερώτημα που τρομάζει. Τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε αυτός ο ένας ή αυτοί οι λίγοι, που φώναζαν και διαφωνούσαν με το αφήγημα της Αστυνομίας; Αυτοί, που στην μια περίπτωση ήταν η «πελλή» μητέρα του Θανάση, και στην άλλη περίπτωση, οι περιθωριακοί και εμμονικοί που έβλεπαν φαντάσματα, γιατί είχαν αλλότρια κίνητρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα εγκλήματα κάτω από τις γέφυρες-Κοινοί παρονομαστές και συμπεράσματα που τρομάζουν
Μπορεί και στις δύο υποθέσεις η Αστυνομία να κρατούσε τη σημαία τoυ αλάθητου, επιμένοντας ξανά και ξανά πως έγιναν όλες οι έρευνες, απορρίπτοντας κάθε ισχυρισμό περί συγκάλυψης και πλημμελούς διερεύνησης, ωστόσο στην πορεία τα δεδομένα ανατράπηκαν.
Στην υπόθεση Θανάση, η πλημμελής διερεύνηση σφραγίστηκε με την απόφαση του ΕΔΑΔ, έπειτα από την οποία ακολούθησε νέα έρευνα, με το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, 17 χρόνια μετά, να καταγράφει πως εν τέλει επρόκειτο για δολοφονία και όχι για αυτοκτονία, καταλογίζοντας την ίδια ώρα ποινικές ευθύνες σε τρία πρώην στελέχη της Αστυνομίας και στον τότε ιατροδικαστή. Στην υπόθεση του θανατηφόρου 2012, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο Αρχηγός επέμενε πως έγιναν όλες οι έρευνες κατά τον ουσιώδη χρόνο και ουδέν μεμπτό, τα δεδομένα ανέτρεψε ο επικεφαλής των νέων ερευνών, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αραούτης, που υπέδειξε πλημμελής διερεύνηση και εισηγήθηκε οκτώ ποινικές διώξεις, με την Νομική Υπηρεσία να προχωρεί τελικά στην δίωξη μόνο του ανακριτή της υπόθεσης.
Δύο νέα παιδιά, δύο οικογένειες, δύο υποθέσεις, που η Αστυνομία αποδείχθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, για να διερευνήσει, να τις διαλευκάνει και να οδηγήσει τους ένοχους ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι εν λόγω υποθέσεις έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Και στις δύο, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, για να ανακινηθούν οι διαδικασίες, με στόχο να παρθούν αποφάσεις που ίσως να φέρουν ένα αίσθημα δικαίωσης σε εκείνους που έμειναν πίσω και θρηνούν. Και στις δύο, χρειάστηκε να παλέψει κάποιος για να υπάρξουν εξελίξεις και να μην μείνουν στις αρχικές αποφάσεις της Αστυνομίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίωξη ενός μόνου κρίκου στην αλυσίδα της πλημμελούς διερεύνησης-Έλεγε πως είχαν γίνει όλες έρευνες ο Αρχηγός
Αυτό που μπορεί να σημειώσει κανείς, κάνοντας μία αναδρομή στον 21ο αιώνα και τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, θα ανακαλύψει ότι σαν αυτές τις δύο υποθέσεις, υπάρχουν πολλές, που χρειάστηκε κάποιος να βγει μπροστά για να φωνάξει και να απαιτήσει όπως οι διωκτικές Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Από την υπόθεση της Οξάνας, μέχρι και την υπόθεση του Θανάση, κάποιοι έστησαν ανάχωμα απέναντι στις επίσημες δηλώσεις για την πορεία των ερευνών, ενώ την ίδια ώρα, υπάρχουν κι άλλες τρανταχτές υποθέσεις που φανέρωσαν ότι οι ενέργειες των Αρχών δεν ήταν αυτές που έπρεπε.
Στοιχειώνει η υπόθεση της Οξάνας
Η πρώτη υπόθεση που έρχεται στο μυαλό όλων, είναι αυτή της 20χρονης Οξάνας Ράντσεβα, που ήρθε στην Κύπρο το 2001, για να εργαστεί σε καμπαρέ και δώδεκα μέρες μετά βρέθηκε νεκρή, στο πεζοδρόμιο έξω από την πολυκατοικία που διέμενε. Η υπόθεση αυτή είχε κεντρίσει την προσοχή της κοινής γνώμης, καθώς από την αρχή παρατηρήθηκαν προσπάθειες να κουκουλώσουν τον θάνατό της, που αποδόθηκε σε πτώση, αφού η 20χρονη είχε πηδήξει από το παράθυρο και έτσι θα έμενε στην ιστορία, ως μία ακόμη αυτοκτονία.
Ωστόσο, η επιμονή του πατέρα της ήταν ο λόγος που η ιστορία πήρε άλλη τροπή. Στάθηκε απέναντι στο σύστημα, πάλεψε και απέδειξε ότι ο θάνατος της κόρης του επήλθε κάτω από αδιευκρίνιστες και παράξενες συνθήκες. Έγινε πρόσθεση έρευνα για να εξακριβωθούν τα πραγματικά αίτια θανάτου της, ενώ η υπόθεση έφτασε μέχρι το ΕΔΑΔ, το 2004, που καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, για παραβιάσεις στο δικαίωμα της ζωής, το δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια, αλλά και παραβιάσεις που σχετίζονται με τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας.
Όλοι θα πίστευαν ότι μία κοπέλα που ήρθε στην Κύπρο για να εργαστεί σε καμπαρέ, αποφάσισε να αυτοκτονήσει, αν εκείνος ο πατέρας δεν είχε τη δύναμη να αγωνιστεί, να καθαρίσει το όνομά της και να αποδείξει πως η κόρη του ζούσε ένα εφιάλτη αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα που βρέθηκε στην Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η υπόθεση θανάτου της 20χρονης Οξάνας: Το έγκλημα που στιγματίζει διεθνώς την Κύπρο
Ο Θανάσης και μια μάχη που μετρά 19 χρόνια
Η ιστορία του θανάτου του Θανάση Νικολάου, που εντοπίστηκε νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, είναι γνωστή σε όλη την Κύπρο. Η μητέρα του, Ανδριάνα, από τότε έγινε σύμβολο αγώνα, παλεύει εδώ και 19 χρόνια με ολόκληροι το σύστημα, με μοναδικό στόχο να δικαιώσει τη μνήμη του παιδιού της.
Το 2020 έγινε το πρώτο βήμα, με την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να ανακινήσει την υπόθεση. Όχι όμως αυτεπάγγελτα, αλλά μετά από μια απόφαση χαστούκι για την Κύπρο, η οποία καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για πλημμελής διερεύνηση, καταλογίζοντας ευθύνες σε Αστυνομία και τον τότε ιατροδικαστή.
Ακολούθησε η εκταφή της σορού του Θανάση για εξετάσεις και εμπειρογνώμονες κατέγραψαν πως ο θάνατός του Θανάση, δεν ήταν αυτοκτονία, αλλά χτυπήθηκε και στραγγαλίστηκε. Τότε ορίστηκε νέα θανατική ακρόαση, η τρίτη για την υπόθεση, ωστόσο τον Οκτώβριο του 2021 είχε παρθεί απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να παγώσουν οι διαδικασίες, αφού η οικογένεια αιτήθηκε διορισμό ανεξάρτητων ανακριτών.
Ήταν τότε που διορίστηκαν οι ποινικοί ανακριτές Σάββα Μάτσα και Αντώνη Αλεξόπουλο, οι οποίοι άρχισαν ξανά τις έρευνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα που τόσα χρόνια η χαροκαμένη μάνα φωνάζει. Ο θάνατος του Θανάση αποδίδεται σε δολοφονία. Μετά το πόρισμα, τον Σεπτέμβριο του 2023, άρχισε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η τρίτη θανατική ανάκριση, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σημαία για Εισαγγελία ο Σταυριανός παρά την καταδίκη του ΕΔΑΔ-Όπως ξεκίνησε, τελείωσε στην θανατική ανάκριση
Σκάνδαλο πίσω από το θανατηφόρο με θύμα τον Αιμίλιο
Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2007, μία νέα υπόθεση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινωνίας. Στις 27 Δεκεμβρίου 2007, το όχημα που οδηγούσε νεαρή, συγκρούεται με το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο 17χρονος Αιμιλιανός Ιωάννου, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα. Η νεαρή, που παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη και προκάλεσε το θανατηφόρο, αντί να σταματήσει και να βοηθήσει τον ανήλικο, εγκατέλειψε τη σκηνή, ωστόσο ανακόπηκε και συνελήφθη.
Το Νοέμβριο του 2008 είχε ξεκινήσει η δίκη, με κατηγορούμενη την οδηγό, ενώ τον Ιούλιο του 2009 κρίθηκε ένοχη μόνο για την εγκατάλειψη σκηνής και όχι για πρόκληση θανατηφόρου. Ωστόσο, το 2011 άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, όταν ο τότε Γενικός Εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση του Δικαστηρίου και αποκαλύφθηκε μία ολόκληρη σκευωρία, που είχε στηθεί για να αθωωθεί. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια κατά τη δίκη στο δικαστήριο χρησιμοποιήθηκαν ψευδομάρτυρες, παραποιήθηκαν στοιχεία και τεκμήρια που λήφθηκαν από τη σκηνή του δυστυχήματος, ενώ καταγγέλθηκε πως χρηματίστηκε κι η 34χρονη δημόσια κατήγορος, προκειμένου να φροντίσει να «πέσει» η υπόθεση.
Για τα όσα αποκαλύφθηκαν δεν υπήρξε οποιαδήποτε ποινική ή πειθαρχική δίωξη, ενώ η Έφη Ηροδότου και οι γονείς της συνελήφθησαν το 2017 στην Ελλάδα. Εκδόθηκαν στην Κύπρο και η Έφη Ηροδότου καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης, για το θάνατο του 17χρονου Αιμίλιου Ιωάννου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκάνδαλο και το κουκούλωμα πίσω από την πολύκροτη υπόθεση της Έφης Ηροδότου
Είπαν ήταν τυχαία πυρκαγιά και τελικά ήταν δολοφονία
Στις 12 Μαρτίου 2012 εντοπίζεται νεκρή η Χριστίνα Καλαϊτζίδου στο καμένο της κρεβάτι και η ιατροδικαστής που ανέλαβε την υπόθεση, απέδωσε τον θάνατό της σε πυρκαγιά, που ξέσπασε από αναμμένο τσιγάρο. Μία υπόθεση που θυμίζει σε διάφορα σημεία εκείνη του Θανάση, αφού για ακόμη μία φορά, οι αρμόδιοι απέδωσαν το θάνατο σε ατύχημα και όχι κακόβουλη ενέργεια.
Μία απόφαση που η οικογένεια δεν την αποδέχθηκε, καθώς ήξερε ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της είχε διάφορους λόγους να την σκοτώσει. Ο πατέρας της δεν σώπασε ποτέ και πάλεψε με όλες τις δυνάμεις που είχε για να αποδείξει ότι η απόφαση των Αρχών ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με την πραγματικότητα. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2014, η οικογένεια πέτυχε την πρώτη της νίκη προς τη λύτρωση. Πραγματοποίησε εκταφή της σορού και διενεργήθηκε εκ νέου νεκροτομή και ξεκίνησαν διαδικασίες για νέα ιατροδικαστική εξέταση από Ελλαδίτη ιατροδικαστή. Το πόρισμά του: Δολοφονία συνεπεία ασφυξία λόγω πνιγμού, για την οποία καταδικάστηκε ο εν διαστάσει σύζυγος της.
Αν ο πατέρας της Χριστίνας σιωπούσε και δεν έψαχνε την αλήθεια και τη δικαίωση της μνήμης της, ένα ακόμη έγκλημα θα έμπαινε στο συρτάρι και θα έμενε ατιμώρητο. Μία γυναικοκτονία, βάσει του σημερινού νομικού πλαισίου, θα έμενε στην ιστορία ως τραγικό δυστύχημα, όμως χάρη στην επιμονή της οικογένειας, που δεν σταμάτησε ποτέ να ζητά δικαίωση, σήμερα μπορεί να αποκαλείται με το όνομά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπά ο πατέρας της Χριστίνας-«Άφησαν τα παιδιά της να ζουν με τον δολοφόνο της»
Το θανατηφόρο του 2012 και το μυστήριο
2 Σεπτεμβρίου 2012, 5:10 το πρωί. Στη γέφυρα της Μουτταγιάκας, η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 17χρονος μαθητής, Ανδρέας Λοΐζου, με συνεπιβάτη άλλο 17χρονο, αδελφικό του φίλο, δέχεται χτύπημα από διερχόμενο όχημα, που οδηγούσε 21χρονος. Η πορεία του ανακόπηκε, όταν αυτοκίνητο που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, προσπέρασε δυο μοτοσικλέτες. Αυτή του Αντρέα και την δεύτερη που επέβαιναν άλλοι δύο 17χρονοι, ενώ πιο μπροστά, σε απόσταση περίπου 80-100 μέτρων υπήρχε και τρίτη μοτοσικλέτα, στην οποία επίσης επέβαιναν δύο ανήλικοι. Και οι έξι επιβαίνοντες των τριών μοτοσικλετιστών, ήταν φίλοι και επέστρεφαν στις οικίες τους, μετά από νυχτερινή έξοδο. Οδηγός του οχήματος που ανέκοψε την πορεία του 21χρονου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που εξασφάλισε η Τροχαία Λεμεσού, ήταν νεαρή οδηγός, ενώ δόθηκε περιγραφή συγκεκριμένου τύπου οχήματος, το οποίο όμως δεν εντοπίστηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε η πλημμελής διερεύνηση για θανατηφόρο 2012-Τα τέσσερα σημεία της ΝΥ και τα συμπεράσματα
Στα στοιχεία που είχε ενώπιον της η Αστυνομία, υπήρχαν αναφορές για εμπλοκή αυτοκινήτου, μάρκας Audi cabrio, ενώ υπήρχε λεπτομερή περιγραφή του οχήματος. Ωστόσο, η Αστυνομία κατά τον ουσιώδη χρόνο, δεν προέβη σε καμία σύλληψη ή δίωξη, με την υπόθεση να μπαίνει στα ράφια των ανεξιχνίαστων υποθέσεων και με την οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια, να περιμένει δικαίωση για τον χαμό του παιδιού της.
Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο, δώδεκα χρόνια μετά, σε μια περίοδο όπου κάποιοι εκ των εμπλεκομένων, απασχόλησαν και απασχολούν την κοινή γνώμη. Είχαν διατυπωθεί ισχυρισμοί περί συγκάλυψης του τροχαίου, αλλά η Αστυνομία, ακόμα και ο ίδιος ο Αρχηγός, έλεγαν πως έγιναν όλες οι ενέργειες κατά τον ουσιώδη χρόνο, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε.
Στη συνέχεια η οικογένεια του θύματος, ζήτησε νέα έρευνα, έπειτα από την οποία, ο επικεφαλής της τετραμελούς ομάδας, ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Θεμιστός Αρναούτης, εντόπισε σοβαρές παραλήψεις και λάθη, ενώ εισηγήθηκε οκτώ ποινικές διώξεις. Επρόκειτο για επτά μέλη της Αστυνομίας που είχαν εμπλοκή καθώς και του 21χρονου οδηγού που ανέκοψε την πορεία του 17χρονου.
Εντούτοις, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος μόνο ενός, του εξεταστή της υπόθεσης, για εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, ενώ σε ότι αφορά τους υπόλοιπους, προϊστάμενους και υφιστάμενους, εντόπισε μεν παραλείψεις, υποστήριξε όμως πως δεν ήταν εσκεμμένες και ως εκ τούτου παραπέμπει τον φάκελο στον Αρχηγό, για εξέταση πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Η φρίκη του 2019 που άφησε τραύματα που δεν θα κλείσουν ποτέ
Και πάμε λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2019. Λίγο πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου, Γερμανοί τουρίστες εντόπισαν στο φρεάτιο στο μεταλλείο Μιτσερού ένα πτώμα, που είχε αναδυθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. Στην αρχή έλεγαν ότι ήταν ζώο, όμως τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πτώμα. Ένα από τα επτά άψυχα σώματα των θυμάτων του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, Νίκου Μεταξά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: O Κληρίδης διέταξε διώξεις, ο Σαββίδης τις ανέτρεψε-«Δεν με ξαφνιάζει η απόφαση»
Οι επόμενοι μήνες ήταν γεμάτοι με νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τον απάνθρωπο τρόπο δράσης του. Σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά και πέταξε τα θύματα σε υγρούς τάφους στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και τη Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο. Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τις στιγμές που έβγαιναν από τις λίμνες οι βαλίτσες με τις σορούς. Όσοι ήταν εκεί θυμούνται την εκκωφαντική σιωπή και την αγωνία που ένιωθαν.
Εκτός από τα φρικαλέα εγκλήματα του Νίκου Μεταξά, η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια και τον τρόπο που μέλη της Αστυνομίας αντιμετώπισαν τις καταγγελίες περί εξαφάνισης των θυμάτων, από τα οικεία τους πρόσωπα. Όλοι θυμούνται ότι τότε είχε αποκαλυφθεί πως αστυνομικοί είχαν απαντήσει σε αυτές τις αναφορές ότι έφυγαν στα κατεχόμενα και έκλειναν τις υποθέσεις.
Για την υπόθεση είχαν οριστεί ποινικοί ανακριτές, που ερεύνησαν τους χειρισμούς των αστυνομικών και οι οποίοι εντόπισαν σοβαρά λάθη και παραλείψεις, που αφορούσαν τις ενέργειες των μελών της, αναφορικά με τα θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, οι οποίες είχαν δηλωθεί ως ελλείπουσες. Μετά από αυτά τα ευρήματα, ο τέως Γενικός Εισαγγελέας είχε δώσει οδηγίες για ποινική δίωξη δεκαπέντε αστυνομικών. Μία απόφαση που ανέτρεψε ο νυν Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος είχε αναφέρει πως μετά από νέα μελέτη του μαρτυρικού υλικού, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε πως δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν, ενώ θα διερευνηθεί κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα.
Η υπόθεση Βαγγέλη που ομοιάζει με του Θανάση
Στις 3 Οκτωβρίου 2020 εντοπίζεται νεκρός στην αποθήκη όπου ενοικίαζε στη Λεμεσό, ο 29χρονος Βαγγέλης Φραγκούλης, ο οποίος λίγες ώρες προηγουμένως διασκέδαζε με τους φίλους του. Στην καρδιά του εντοπίστηκε καρφωμένο το καταδυτικό του μαχαίρι και φορούσε τα γυαλιά ηλίου του. Η Αστυνομία είχε αποδώσει τον θάνατό του σε αυτοκτονία, κάτι το οποίο αμφισβητεί μέχρι σήμερα η οικογένεια του, η οποία υποστηρίζει πως πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
Για την υπόθεση, η οικογένεια είχε διορίσει δικούς της εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είχαν καταθέσει στον θανατικό ανακριτή τα δικά τους ευρήματα, ενώ και η Αστυνομία είχε δώσει τα δικά της στοιχεία. Η απόφαση του θανατικού ανακριτή οδήγησε τις Αρχές να διερευνήσουν ξανά τις ενέργειές τους, καθώς προέκυψαν στοιχεία ότι ενδεχομένως να υπάρχει εμπλοκή τρίτων, ενώ καταλόγισε ευθύνες στην Αστυνομία για ελλιπείς έρευνες, με τη Δύναμη να καλείται και πάλι να διερευνήσει στην ουσία τον εαυτό της και αυτά που έκανε ή δεν έκανε κατά τον ουσιώδη χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτός είναι ο δεκάλογος στο πόρισμα που ανοίγει ξανά την υπόθεση Βαγγέλη-Παραλήψεις και ανοιχτά ενδεχόμενα