Αντιδρά ο Οδυσσέας στις εξαγγελίες ΠτΔ για αλλαγές-«Η Ελεγκτική θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης»

Τη νέα αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έφεραν οι νέες αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τις θεσμικές αλλαγές που σκέφτεται η Κυβέρνηση και που αφορούν και την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό και όλη αυτή η διεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Κυβέρνησης, αγγίζει χρονικά περίοδο που δεν θα υπάρχουν τα συγκεκριμένα άτομα, ή θα βρίσκονται στο τέλος της θητείας τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προχωρεί με διαχωρισμό εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα η Κυβέρνηση, θολός ο χρονικός ορίζοντας

Για μας το θέμα δεν είναι προσωπικό, είναι θεσμικό και αφορά όλους τους θεσμούς. η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε είναι αυτή του Γνωμοδοτικού», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος, εάν βρίσκεται στις σκέψεις του η αλλαγή της πυραμίδας στην Ελεγκτική Υπηρεσία, με θέσπιση Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντί ενός Γενικού Ελεγκτή, απάντησε καταφατικά και επεσήμανε πως αυτό θα γίνει στα πρότυπα άλλων κρατών.

Επανέλαβε, δε, πως δεν αφορά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά τους διαδόχους τους. «Δεν αμφισβητείται ο επικεφαλής,η ικανότητα και οι σημαντικές δουλειές που κάνουν. Είμαι εδώ για να αφήσουμε τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ένα κράτος-μέλος της ΕΕ», ενώ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, σημείωσε πως οι σχέσεις του με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «είναι εξαιρετικές», ανεξαρτήτως κάποιων διαφωνιών που προκύπτουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει με το ανέλεγκτο εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ο Σαββίδης-«Θεωρώ ότι πολύ σωστά υπάρχει»

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αντέδρασε στις αναφορές του Προέδρου κι αφού τον ευχαρίστησε για τις θετικές αναφορές του στην Ελεγκτική Υπηρεσια κι αφού συμφώνησε ότι η συνεργασία των θεσμών είναι υπεράνω προσώπων, επιχείρησε μια αναδρομή, για να καταδείξει πως η αλλαγές που εξετάζει η Κυβέρνηση, είναι μη υλοποιήσιμες.

Όπως εξηγεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, «στις 11 Φεβρουαρίου 1959 οι πρωθυπουργοί Καραμανλής και Μεντερές συμφώνησαν στην Ζυρίχη τα 27 Σημεία για την εγκαθίδρυση της ΚΔ. Το Σημείο 12 αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων (Γενικοί Εισαγγελέας, Ελεγκτής, Λογιστής και Διοικητής και οι Βοηθοί τους). Το Σημείο 27 έλεγε ότι τα 26 Σημεία θα θεωρηθούν θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος. Όντως, στο Παράρτημα ΙΙΙ του Συντάγματος καθορίζεται ως θεμελιώδης η πρώτη παράγραφος των άρθρων 112, 115, 118 και 126 που αφορά τα 4 ζεύγη αξιωματούχων. Το δε άρθρο 182 αναφέρει ότι:

"Τα άρθρα ή τα μέρη των άρθρων του Συντάγματος τα περιλαμβανόμενα εν των συνημμένω τω παρόντι παραρτήματα ΙΙΙ, ενσωματωθέντα εις το Σύνταγμα εκ της συμφωνίας Ζυρίχης της 11ης Φεβρουαρίου, 1959, αποτελούσι θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος και δεν δύνανται, καθ’ οιονδήποτε τρόπον, να τροποποιηθώσι δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως."».

Ακολούθως ο Οδυσσέας Μιχαήλιδης, υπενθύμισε πως ήδη έχει εξηγήσει πως το μοντέλο της Κύπρου είναι βέλτιστο και ακολουθείται παγκόσμια και στην ΕΕ από τις περισσότερες χώρες. «Ποτέ κανείς διεθνής οργανισμός δεν εισηγήθηκε τέτοια αλλαγή όπως προαναγγέλλει η Κυβέρνηση», αναφέρε, ενώ πρόσθεσε πως, «στην ΕΥ ήδη υπάρχει συλλογικότητα με την Διευθυντική Ομάδα που είναι συγκροτημένη και ενεργεί πολύ πιο ανοιχτά, αντικειμενικά και με διαφάνεια από το γνωμοδοτικό όργανο που έθεσε ως μέτρο σύγκρισης ο ΠτΔ».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, ανέφερε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, « θα αντιταχθεί με τα μέσα που της παρέχει το Σύνταγμα σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της. Το θέμα είναι πρωτίστως θεσμικό και αφορά προστασία της ΕΥ. Απορία μου παραμένει πως, από τόσους συνεργάτες του ΠτΔ, δεν βρέθεται ένας να τον συμβουλεύσει ότι, αυτό που προαναγγέλλει, είναι νομικά αδύνατο να επιτευχθεί», κατέληξε ο Γενικός Ελεγκτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο απολογισμός του ΠτΔ για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης-Οι στοχευμένες προτεραιότητες και όσα επιτεύχθηκαν

Δειτε Επισης

Αναχώρησε το πλοίο Jennifer από το λιμάνι της Λάρνακας-Μεταφέρει βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ
Εξελίξεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Συνέλαβε οκτώ πρόσωπα η Αστυνομία
Έκρυβαν ναρκωτικά σε διαμέρισμα στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα
Ακόμη μια υπόθεση εμπρησμού-Πυρπόλησαν οχήματα στη Λεμεσό
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα