Νέα κεφάλαια γύρω από το θανατηφόρο του 2012-Ερωτήματα για τους μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του εξεταστή

Η επιβεβαίωση από την Νομική Υπηρεσία για πλημμελή διερεύνηση πίσω από την πολύκροτη υπόθεση του θανατηφόρου του 2012, δικαιώνοντας όσους φώναζαν για τις συγκυρίες που αν μη τι άλλο δημιουργούσαν ερωτήματα ως προς την κατάληξη των ερευνών που οδήγησαν τον φάκελο της υπόθεσης στα ράφια των ανεξιχνίαστων, σηματοδοτεί νέες εξελίξεις. Και αυτό διότι, από τη μια διώκεται ποινικά ο εξεταστής της υπόθεσης, με την διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και από την άλλη, ανοίγει το κεφάλαιο των πειθαρχικών για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ την ίδια ώρα στο κάδρο βρίσκεται και το Ευρωπαϊκό Δικαστηρίων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Το πρώτο μέτωπο των εξελίξεων, αφορά την ποινική δίωξη του εξεταστή της υπόθεσης, ο οποίος, σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία, θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για «εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος», καθώς όπως αναφέρθηκε, ενώ είχε γνώση για την αναγκαιότητα να προβεί σε συγκεκριμένες ουσιώδεις ενέργειες, «διαπιστώνεται συνειδητή παράλειψή του να προβεί σε αυτές», με αποτέλεσμα «η συνέπεια των παραλείψεων του οδηγήθηκε η όλη υπόθεση σε λανθασμένη κατεύθυνση».

Από την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, προκύπτει πως από την νέα έρευνα της Αστυνομίας, εγείρονται ζητήματα και για άλλα εμπλεκόμενα μέλη, εξού και ο Βοηθός Αρχηγός είχε εισηγηθεί οκτώ ποινικές διώξεις, ωστόσο αποφασίστηκε πως δεν δικαιολογείται η προώθηση ποινικής δίωξης εναντίον όσων συμμετείχαν στη διερεύνηση, καθώς η παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, δεν ήταν εσκεμμένη, σε αντίθεση με τα όσα καταλογίζονται στον εξεταστή.

Δεδομένου πως η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε εν τέλει να ασκήσει ποινική δίωξη μόνο σε ένα από τους κρίκους της αλυσίδας που είχαν εμπλοκή, αφήνοντας εκτός υφιστάμενους και προϊστάμενους, η δίκη που αναμένεται να διεξαχθεί, εκτός και αν ανασταλεί στην πορεία, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού στο επίκεντρο θα βρεθεί η «εσκεμμένη» παραμέληση καθήκοντος. Από τη μία, η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει μάρτυρες προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων θεωρείται αναμενόμενο πως θα είναι και συνάδελφοι του εξεταστή, και από την άλλη, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να απορρίψει τα όσα του καταλογίζονται, ως προς τους λόγους που δεν διερευνήθηκε ως έπρεπε το θανατηφόρο δυστύχημα.

Συνεπώς, η Κατηγορούσα Αρχή, που σε άλλες υποθέσεις τροχαίων είχε τον εν λόγω εξεταστή ως μάρτυρα κατηγορίας, θα κληθεί να φέρει μάρτυρες και να παρουσιάσει στοιχεία, που θα στοιχειοθετούν το αδίκημα της εσκεμμένης παραμέλησης καθήκοντος. Πέραν των φίλων του αδικοχαμένου 17χρονου, που ισχυρίζονται πως χάθηκαν καταθέσεις τους και πως επιχειρείτο να αμφισβητηθεί η μαρτυρία τους σε σχέση με το αναζητούμενο όχημα που προκάλεσε το τροχαίο, θεωρητικά στην λίστα των μαρτύρων της Κατηγορούσας Αρχής, θα βρίσκονται μέλη της Αστυνομίας, αφού θα πρέπει να επεξηγηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Ερωτήματα όμως, εγείρονται γύρω από τους προϊστάμενους του εξεταστή, από τους οποίους πέρασε ο φάκελος της υπόθεσης, χωρίς ουδείς να παρέμβει, με αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμένει ανεξιχνίαστη και οι ευθύνες να θαφτούν μαζί με τον 17χρονο, μέχρι που το ορφανό θανατηφόρο ήρθε ξανά στο προσκήνιο, δώδεκα χρόνια μετά.

Ως εκ τούτου, την ώρα που προκύπτουν ερωτήματα ως προς την μη δίωξη συγκεκριμένων προσώπων από τους οποίους πέρασε ο φάκελος και είχαν εμπλοκή (Υπεύθυνος Τροχαίας, Αστυνομικός Διευθυντής, Αρχηγείο και Νομική Υπηρεσία) και ενώ η Εισαγγελία διαπιστώνει ζητήματα, τα οποία παραπέμπει στον Αρχηγό για διερεύνηση πειθαρχικών, ενδεχομένως τα ίδια πρόσωπα να αποτελέσουν μάρτυρες κατηγορίας εναντίον του εξεταστή. Από την άλλη, ο εξεταστής θα πρέπει να απαντήσει γιατί «εσκεμμένα» δεν προέβη στις αναγκαίες έρευνες και δεδομένου πως στο πρόσωπο του έχουν μετακυλίσει όλες οι ευθύνες, θα πρέπει να αναφερθεί στα γεγονότα κατά τον ουσιώδη χρόνο, καθώς και για το ποιοι είχαν γνώση - και αν είχαν - των ενεργειών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώθηκε η πλημμελής διερεύνηση για θανατηφόρο 2012-Τα τέσσερα σημεία της ΝΥ και τα συμπεράσματα

Κεφάλαιο πειθαρχικές και η θέση του Αρχηγού

Πέραν της ποινικής διαδικασίας, στον Αρχηγό Αστυνομίας, εναπόκειται το ζήτημα των πειθαρχικών αδικημάτων που ενδεχομένως να προκύπτουν, με βάση την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας. Ένα κεφάλαιο που μπορεί να χαρακτηριστεί «οξύμωρο», δεδομένου των δηλώσεων που είχαν προηγηθεί από τον ίδιο τον Αρχηγό της Δύναμης, Στέλιο Παπαθεοδώρου, ο οποίος, με βάση τις εξελίξεις, παρέμεινε και ο ίδιος εκτεθειμένος στα μάτια των πολιτών.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, οπότε είχε βγει ξανά στο προσκήνιο, η ηγεσία της Αστυνομίας, μέσω των εκπροσώπων της, αλλά και ο ίδιος ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, είχαν βγει μπροστά, όχι μόνο διαψεύδοντας κάθε ισχυρισμό περί συγκάλυψης κτλ, αλλά τονίζοντας πως ζητήθηκε ο φάκελος της υπόθεσης, κλήθηκε ο εξεταστής στο Αρχηγείο και αφού μελετήθηκε - μερικά 24ωρα μετά τους ισχυρισμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης - ανακοίνωσαν πως είχαν γίνει όλες οι έρευνες κατά τον ουσιώδη χρόνο και δεν προκύπτει οτιδήποτε.

Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή ο Αρχηγός Αστυνομίας, που διαμήνυε πως έγιναν όλες οι έρευνες από τα μέλη του, θα κληθεί να εξετάσει κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος τους. Σημειώνεται πως από την στιγμή που διώκεται ποινικά ο εξεταστής, η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του θεωρείται δεδομένη για αυτή την περίπτωση.

Ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, είχε την ευκαιρία να διατάξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι ενέργειες που έγιναν και αν αυτές ήταν οι ενδεδειγμένες, ώστε από την μια να προστατεύσει το κύρος της Αστυνομίας και να καθαρίσει οποιεσδήποτε σκιές, και από την άλλη, ως Αρχηγός του Σώματος, θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα ήθελε να γνωρίζει εάν τα μέλη του έκαναν ή όχι καλά τη δουλειά τους, σε ένα θανατηφόρο που έχασε τη ζωή του ένα παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίωξη ενός μόνου κρίκου στην αλυσίδα της πλημμελούς διερεύνησης-Έλεγε πως είχαν γίνει όλες έρευνες ο Αρχηγός

Πιθανή προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Την ίδια ώρα, η επιβεβαίωση ότι δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες από πλευράς Αστυνομίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ενέργειες από πλευράς των υπόλοιπων νεαρών και ειδικότερα από την πλευρά του συνεπιβάτη του άτυχου Ανδρέα, ο οποίος είχε τραυματιστεί και νοσηλευτεί στο νοσοκομείο.

Ήδη μετά την ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η δικηγόρος του νεαρού, Λητώ Καριόλου, εξετάζει τα επόμενα νομικά της βήματα, με το σενάριο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να μοιάζει αυτή τη στιγμή ως το επικρατέστερο, χωρίς να αποκλείονται ιδιωτικές ποινικές διώξεις. Ωστόσο, δεδομένου πως σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται η έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει επίσης το δικαίωμα να αναστείλει μια υπόθεση, γίνονται σκέψεις για απευθείας προσφυγή στο ΕΔΑΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οξάνα, Καλαϊτζίδου, Αιμίλιος, Βαγγέλης, Θανάσης, Ανδρέας… Επέμεναν πως έγιναν οι έρευνες, επέμεναν να φωνάζουν

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού