Αρχίζει η λήψη καταθέσεων για το Κράτος Μαφία-Πρεμιέρα την Τρίτη με Δρουσιώτη ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς

Με την κατάθεση του Μακάριου Δρουσιώτη, σηματοδοτείται η έναρξη των ερευνών της Αρχής κατά της Διαφθοράς, αναφορικά με τα όσα καταγράφει ο συγγραφέας στο βιβλίο του, «Κράτος Μαφία», ο οποίος αγγίζει ζητήματα διαφθοράς, με επίκεντρο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ωστόσο δεδομένου των όσων υποστηρίζει ο ερευνητής, αναμένεται να ελεγχθούν διάφορα πρόσωπα αλλά και η Αστυνομία αναφορικά με τα θέματα παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται η λήψη κατάθεσης από τον Μακάριο Δρουσιώτη, η οποία ωστόσο, αναμένεται να διαρκέσει μερικές μέρες, λόγω και του όγκου των όσων υποστηρίζει στο βιβλίο του, για τα οποία θα κληθεί να δώσει στοιχεία, είτε αυτά αφορούν έγγραφα ή τεκμήρια στα οποία βασίζονται τα όσα καταγράφει.

Για την κατάθεση Δρουσιώτη, ήδη βρίσκεται στην Κύπρο η ερευνήτρια από την Αυστραλία, Μακ Ιντύρ, ενώ στις έρευνες συνδράμουν οι Κύπριοι δικηγόροι Χαρίλαος Χρυσάνθου, Ορέστης Νικήτα και Ανδρέας Ευθυμίου. Η τετραμελής ομάδα, ήδη έχει καταρτήσει το πλάνο που θα ακολουθήσει και τη σειρά των μαρτύρων που θα βρεθούν ενώπιον της, καθορίζοντας στην ουσία τα βήματα των ερευνών, οι οποίες θα αγγίξουν κάθε ισχυρισμό του συγγραφέα αλλά και άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακρά η λίστα μαρτύρων για το Κράτος Μαφία-Πρώην κρατικοί αξιωματούχοι και πολιτικοί ενώπιον των «4»

Πρώτος μάρτυρας, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι ο Μακάριος Δρουσιώτης που καταθέτει την ερχόμενη Τρίτη, ενώ με βάση τη στρατηγική που ακολουθείται στις ποινικές ανακρίσεις, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να καταθέσει τελευταίος. Ωστόσο, οι έρευνες δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και μετά την λήψη μαρτυρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, εντούτοις είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία, αναλόγως με τα στοιχεία που θα βρεθούν ενώπιον των ερευνητών.

Υπενθυμίζεται, ότι πέραν του Μακάριου Δρουσιώτη, αναμένεται ότι θα λάβουν κλήση για να δώσουν τη δική τους μαρτυρία και πρόσωπα που κατείχαν θέσεις κλειδιά, την περίοδο που πραγματεύεται το βιβλίο. Μεταξύ αυτών, είναι πρώην υπουργοί και στενοί συνεργάτες του τέως Προέδρου, καθώς επίσης και άλλοι πρώην ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, όπως ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, το όνομα του οποίου καταγράφεται σε διάφορα σημεία του βιβλίου και η μαρτυρία του αξιολογείται ως σημαντική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ των βασικών μαρτύρων ο Κληρίδης στις έρευνες για το Κράτος Μαφία-Αναβιώνει το μέτωπο με Αναστασιάδη

Περαιτέρω, ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα αγγίξουν οι έρευνες, είναι οι ισχυρισμοί του Μακάριου Δρουσιώτη περί παρακολούθησης του, για την οποία είχε προβεί και σε καταγγελία ενώπιον του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το 2020. Είναι για αυτό το λόγο, που θα εξεταστούν και οι χειρισμοί της Αστυνομίας και των τεσσάρων μελών του συγκεκριμένου Τμήματος, τα οποία ενδεχομένως να κληθούν και ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, χωρίς να αποκλείεται να κληθεί και η ηγεσία της Δύναμης, στην οποία γίνεται αναφορά από τον συγγραφέα.

Μάλιστα, για αυτό το κεφάλαιο, o Μακάριος Δρουσιώτης καταλογίζει στην Αστυνομία ευθύνες σε ότι αφορά το αδιέξοδο των καταγγελιών του στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα, παρά τα στοιχεία που παρέδωσε, τα οποία θα καταθέσει και ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωση του ο συγγραφέας είχε αναφέρει πως «δυόμιση χρόνια μετά, επέφερε μηδενικά αποτελέσματα, παρά τα στοιχεία που παρέδωσε στην Αστυνομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτω στο βιβλίο, η Αστυνομία δεν έκανε την πρέπουσα διερεύνηση τόσο για την καταγγελία για παρακολούθηση των επικοινωνιών μου, όσο και τη φυσική παρακολούθηση και απόπειρα εκφοβισμού μου για να μην κυκλοφορήσω το βιβλίο».

Σε ότι αφορά το εν λόγω μέτωπο, σημειώνεται πως η αστυνομικοί καταχώρησαν αγωγή στο Δικαστήριο, στο οποίο ο ερευνητής εξέφρασε την ετοιμότητα του για κατάθεση στοιχείων αναφορικά με τα εγειρόμενα ζητήματα που αφορούν την αρχειοθέτηση υποθέσεων που διερεύνησε το Ηλεκτρονικό Έγκλημα και στην βάση αυτών, διατυπώνονται και οι ισχυρισμοί του που αναγράφονται στο βιβλίο του. Η λίστα των σχετικών εγγράφων που αναμένεται να τεθεί ενώπιον Δικαστηρίου, σχετίζεται με πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη στο παρελθόν και οι οποίες δεν προχώρησαν, μεταξύ αυτών και υπόθεση εναντίον προσώπου με αξίωμα η οποία είχε συζητηθεί ευρέως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίκεινται αποκαλύψεις εγγράφων και στοιχείων στα πλαίσια της αγωγής τεσσάρων αστυνομικών κατά Δρουσιώτη

Εν αναμονή της απόφασης για Κατσουνωτό

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά την προηγούμενη έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς που αφορούσε τις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, για αναστολές ποινών προσώπων, αναμένεται η απόφαση της Εισαγγελίας σε σχέση με την εισήγηση για ποινική δίωξη του αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωνε το κοινό πως σε ότι αφορά τις δύο καταγγελίες κατά του Σάββα Αγγελίδη, δεν προέκυπταν οποιαδήποτε ζητήματα διαφθοράς ή κατάχρησης εξουσίας, ενώ σε αναφορικά με την τρίτη καταγγελία, που είχε να κάνει με αναστολή ποινικής υπόθεσης σε βάρος προσώπου που στο παρελθόν εκπροσωπούσε, υπήρχε η κατάληξη πως: «Αναφορικά με τα γεγονότα της τρίτης Καταγγελίας, είναι παραδεκτό ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχε λάβει και υπογράψει την απόφαση για αναστολή ποινικής δίωξης του Κατηγορουμένου, τον οποίο είχε εκπροσωπήσει σε προγενέστερο χρόνο ως δικηγόρος σε άλλη ποινική υπόθεση. Επί τούτου, η θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως ήταν ότι, επειδή η εισήγηση για αναστολή ποινικής δίωξης είχε γίνει από συγκεκριμένο Τμήμα της Αστυνομίας, δεν συνέδεσε το εν λόγω πρόσωπο και όνομα με αυτό του πρώην πελάτη του. Στην Έκθεση για την τρίτη Καταγγελία, επί των πιο πάνω σημείων, καταγράφεται η ανησυχία (concern) των Λειτουργών Επιθεώρησης για τη μη ύπαρξη θεσμοθετημένης διαδικασίας για διαπίστωση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφέροντος. Με το υπάρχον σύστημα, τέτοια θέματα επαφίενται αποκλειστικά στην ικανότητα μνήμης των αξιωματούχων κάτι το οποίο δεν είναι ικανοποιητικό».

Περαιτέρω, ο Αρχή κατά της Διαφθοράς, εισηγήθηκε την ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος φέρεται να είχε εμπλοκή στην αναστολή ποινής, ανεξαρτήτως εάν δεν διερευνούσε την υπόθεση η ΥΚΑΝ που υπηρετούσε κατά τον ουσιώδη χρόνο, ωστόσο όταν κλήθηκε να δώσει στοιχεία στην Αρχή, αρνήθηκε. Όπως είχε αναφερθεί στην ανακοίνωση: «Προσερχόμενος για κατάθεση ο Αξιωματικός, παρουσίασε προς τους Λειτουργούς Επιθεώρησης δύο έγγραφα, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υπεβλήθησαν, επικαλούμενος ότι τα έγγραφα αφορούσαν σε “ευαίσθητα θέματα” (sensitive matters). Στην Έκθεση αναφέρεται ότι ο Αξιωματικός με την άρνησή του δημιούργησε κωλυσιεργία στην Έρευνα (was being obstructive) και ότι δεν υπήρχε εύλογη αιτία (legitimate reason) για την άρνησή του αυτή. Η Έκθεση καταλήγει ότι τέτοια συμπεριφορά ενδεχομένως να αποτελεί αδίκημα δυνάμει του Άρθρου 8 (β), του Ν.19(I)/2022».

Η Αρχή απέστειλε τον φάκελο της υπόθεσης, με τις εισηγήσεις των Βρετανών εμπειρογνωμόνων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα εάν θα προχωρήσει ή όχι στην ποινική δίωξη. Σε κατ' επανάληψη προσπάθειες μας για να λάβουμε ενημέρωση από την Νομική Υπηρεσία, στην οποία βρίσκεται πλέον η μπάλα, ως προς το ποια είναι η απόφαση, το μόνο που μας λέχθηκε από εκπρόσωπο της, είναι ότι «δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση αυτή τη στιγμή». Ερωτηθείς ξανά η Εισαγγελία αν έχει ληφθεί η απόφαση και αν απλά δεν ανακοινώνεται, αφού η απάντηση δεν προσδιορίζει και δεν είναι ξεκάθαρη, μας επανέλαβαν πως η απάντηση τους είναι η πιο πάνω. Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα που υποβλήθηκε στην Νομική Υπηρεσία, εάν η απόφαση θα ληφθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, δεδομένου της εμπλοκής του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, η απάντηση ήταν: «Ως προς το δεύτερο ερώτημα σου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας δεν χειρίζεται το θέμα».

Η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας σε ότι αφορά την εισήγηση της Αρχής, νομικοί εξηγούν πως έχει τη σημασία της. Και αυτό διότι, ενδεχομένως να δημιουργήσουν ζήτημα για επόμενους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν για άλλες υποθέσεις, οι οποίοι θα αρνούνται να καταθέσουν ή να συνεργαστούν με την Αρχή, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε η Αρχή κατά της Διαφθοράς-Διαβιβάζει έγγραφα για ποινική δίωξη Κατσουνωτού, δημοσιοποιεί το κόστος της έρευνας

Δειτε Επισης

Τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Εστία-Ετοιμότητα Κύπρο για παροχή βοήθειας σε πολίτες τρίτων χωρών
Παγκόσμιος συναγερμός για την επίθεση στο Ισραήλ-Οι συνέπειες του χτυπήματος και ο φόβος της επόμενης ημέρας
Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν-Γιατί δεν ήθελε να αιφνιδιάσει η Τεχεράνη
Ο χάρτης με τα πυραυλικά χτυπήματα του Ιράν στο Ισραήλ
Δεν υπάρχει επίσημο αίτημα για ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία-Σε εγρήγορση η Κυβέρνηση
Εκτροπή προς Κύπρο για έντεκα πτήσεις με προορισμό το Τελ Αβίβ λόγω της πυραυλικής επίθεσης
Συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ο ΠτΔ λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Στην πρίζα ξανά οι Κεντρικές Φυλακές-Χάθηκε ασύρματος από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας
Η στιγμή της σύλληψης Καραχάν και Τάττη-«Η ελευθερία της έκφρασης δέχεται απανωτά κτυπήματα» (pics)
Έκανε σύντομο απολογισμό και έθεσε νέους στόχους στο διάγγελμά του για την Ανεξαρτησία ο ΠτΔ