Σε διαβουλεύσεις με τη Γερμανία για τα Ευρωτουρκικά-Ελπίδα ΠτΔ για εξελίξεις στο Κυπριακό εντός Απριλίου

Διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο με τη Γερμανία, για ένα πιθανό κείμενο αναφοράς στις ευρωτουρκικές σχέσεις, το οποίο ενδεχομένως να ενταχθεί στα συμπεράσματα αυτής ή επόμενης συνόδου κορυφής, βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρωί της Παρασκευής.

Ο ΠτΔ χαιρέτισε ακόμα τη συμπερίληψη αναφοράς στην κυπριακή πρωτοβουλία για έναν θαλάσσιο διάδρομο για τη Γάζα, στα συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή που εγκρίθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε ακόμα στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο όπως είπε συζήτησαν επόμενα συγκεκριμένα βήματα στο Κυπριακό. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΠτΔ εξέφρασε την ελπίδα εντός του Απριλίου να υπάρξουν εξελίξεις, που να συμβάλουν να διαφανεί πόσο κοντά είμαστε σε μια πιθανή επανέναρξη συνομιλιών.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πού βρίσκεται η συζήτηση που ξεκίνησε μετά την πρόταση της Γερμανίας για συμπερίληψη στα συμπεράσματα παραγράφου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο ΠτΔ ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, πλέον σε τεχνοκρατικό επίπεδο επί κειμένου.

«Όπως σας ανέφερα και χθες είχαμε μια συνάντηση οι τρεις μας, δηλαδή ο Καγκελάριος της Γερμανίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και εγώ. Στη συνέχεια υπήρξαν διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανθρωπιστική παύση που να οδηγεί σε βιώσιμη εκεχειρία ζητούν οι «27»-Η αναφορά στo σχέδιο Αμάλθεια

Αργά το βράδυ, συνέχισε, «συνομίλησα ξανά με τον Γερμανό Καγκελάριο» και πρόσθεσε πως «αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα και ελπίζουμε να υπάρξει μια θετική κατάληξη». 

«Η δική μας θέση, επαναλαμβάνω και αυτό ανέφερα και στον Καγκελάριο της Γερμανίας, τον οποίο ευχαρίστησα για το αυξημένο ενδιαφέρον, που επιδεικνύει στο Κυπριακό», συνέχισε, σημειώνοντας πως η Γερμανία διαδραμάτισε ρόλο στον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, αλλά και στην αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, είναι ότι «εμείς, περισσότερο από οποιοδήποτε κράτος μέλος θέλουμε να δούμε θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά».

Θετικές εξελίξεις, συνέχισε, «που περνούν και μέσα από το Κυπριακό, μέσα από μια αν θέλετε βήμα με βήμα προσέγγιση, μια προσέγγιση, η οποία μέσα και από ένα ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καθώς «έχει τα εργαλεία η Ευρωπαϊκή Ένωση», να οδηγήσουν «σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων». 

«Θα δούμε σήμερα πώς θα καταλήξουν οι διαβουλεύσεις που όπως σας ανέφερα βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει κείμενο, ο ΠτΔ ανέφερε ότι «συζητούμε ειδικά από χθες το βράδυ και συγκεκριμένο κείμενο σε επίπεδο των δύο», ενώ όπως είπε «υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα κράτη μέλη», «άρα σε περίπτωση που υπάρχει μεταξύ μας μια κοινή προσέγγιση, ενδεχομένως θα τοποθετηθεί κάτι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». 

Σημείωσε πως χθες προσεγγίστηκε και από άλλους αρχηγούς κρατών μελών, «όπως για παράδειγμα τον Γάλλο Πρόεδρο που ενδιαφέρεται και για τα ευρωτουρκικά και για το Κυπριακό» και ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις διαβουλεύσεις με τη Γερμανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ειδική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σχέδιο «Αμάλθεια»

«Να δούμε πώς θα εξελιχθεί σήμερα και αναλόγως είτε θα υπάρξει κάτι στο τραπέζι είτε θα είναι σε ένα επόμενο Συμβούλιο, έχουμε και τον Απρίλιο Συμβούλιο» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Στις δηλώσεις του χαιρέτισε «πρώτα και πάνω απ΄ όλα τη χθεσινή συμπερίληψη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κυπριακή πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα», τονίζοντας πως θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», όχι μόνο στα συμπεράσματα, αλλά και στις παρεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Όλοι οι αρχηγοί κρατών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της χώρας μας και θεωρώ ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» καθώς αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή. 

Αυτό ήταν κάτι στο οποίο, συνέχισε, «και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και στην παρέμβασή του, αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση αναφέρθηκε», προσθέτοντας πως αναμένει ακόμη περισσότερη στήριξη από τους εταίρους στην πρωτοβουλία. 

Αναφορικά με τη συζήτηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «μια πολύ καλή συνάντηση». 

«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά συζητήσαμε και τα επόμενα, τα συγκεκριμένα επόμενα βήματα και ελπίζω σύντομα, εντός του Απριλίου να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις. Εξελίξεις οι οποίες θα βοηθήσουν να δούμε πόσο κοντά είμαστε στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά», εξήγησε.

Σχολιάζοντας τέλος το θέμα της ασφάλειας και της άμυνας για το οποίο υπήρξε επίσης κατάληξη σε συμπεράσματα την Πέμπτη, ο ΠτΔ έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη και εξέφρασε την ικανοποίησή του «και για την ανακοίνωση της Προέδρου της Επιτροπής ότι σε περίπτωση επανεκλογής της θα προχωρήσει και με τον διορισμό Επιτρόπου για θέματα Άμυνας».

«Είναι ένας τομέας που εντάσσεται και στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που ως Κύπρος  «είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές και χαίρομαι χθες γιατί υπήρξε μια γενικότερη συναντίληψη για την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει ακόμη περισσότερο στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας, να επενδύσουν και όλα τα κράτη περισσότερο», αλλά και «να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε αυτό που όλοι λέμε, τον γεωπολιτικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» συνέχισε, επισημαίνοντας πως «αυτός ο γεωπολιτικός ρόλος περνά μέσα και από μια ισχυρή και βούληση αλλά και πολιτικές πράξεις, ενέργειες ενίσχυσης του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

Θέματα γεωργίας-ευρωζώνης στη δεύτερη ημέρα της συνόδου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με κύρια θέματα συζήτησης την αγροτική πολιτική και την κατάσταση στην ευρωζώνη, καθώς και θέματα που αφορούν τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ, συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα την Παρασκευή η σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση για την αγροτική πολιτική αναμένεται να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που απαιτούνται για ενίσχυση της βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, ιδιαίτερα όσον αφορά μικρομεσαίους αγρότες.

Πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας της συνόδου, οι ηγέτες των 27 είχαν συνάντηση με αρχηγούς κρατών και Kυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν, Νορβηγία), με την ευκαιρία της 30ης επετείου των σχέσεων με τα κράτη αυτά.

Μετά τη συνάντηση με τους ηγέτες του ΕΟΧ και τη σύνοδο της ευρωζώνης, οι ηγέτες αναμένεται να παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της συνόδου αναμένεται ενδεχομένως να συζητηθούν και θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που κυκλοφορούσε την Πέμπτη, υπήρχε αναφορά στην κατάσταση στη Ρωσία και στη Λευκορωσία. Παρέμενε επίσης ανοιχτό το πρωί κατά πόσο θα υπήρχε κάποια προσθήκη για το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Πηγή: KΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Σε εξέλιξη το Εθνικό Συμβούλιο-Δεν διαφαίνεται τριμερής πριν τον Οκτώβριο
Ζητά επανεξέταση της απόφασης για «Famagusta» από το Netflix η ΠΣΕΚΑ
To blame game ΕΟΑ-Ένωσης Δήμων για τις επικίνδυνες οικοδομές και η πρόταση Ιωάννου στο τραπέζι
Ανταλλάζουν απόψεις για το Κυπριακό ενόψει Νέας Υόρκης Πρόεδρος και κόμματα
Για ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Γεωργίας συζήτησαν ΠτΒ και νέος πρέσβης
Καλεί τις Κυβερνήσεις να δράσουν τώρα για μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων η Λαγκάρτ
Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη για GSI ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Επιμένουν για το Famagusta και προκαλούν οι Τούρκοι-«Μαύρη προπαγάνδα, φανταστική εκδοχή γεγονότων»
Παραμένει κολλημένος στα δύο κράτη ο Τατάρ-Καλεί την Αγγλία να επανεξετάσει την πολιτική της
Μ. Κλεάνθους: Στόχος η φωνή της ΔΗΠΑ να γίνει πιο αποτελεσματική