Ανθρωπιστική παύση που να οδηγεί σε βιώσιμη εκεχειρία ζητούν οι «27»-Η αναφορά στo σχέδιο Αμάλθεια

Η ΕΕ ζητά να υπάρξει «χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή ανθρωπιστικής παύσης» που θα οδηγήσει σε «μια βιώσιμη εκεχειρία», στο πλαίσιο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Όπως προστέθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων την Πέμπτη το απόγευμα, η ανθρωπιστική παύση θα πρέπει να οδηγήσει επίσης στην «χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Το κείμενο των συμπερασμάτων «καλωσορίζει» την πρωτοβουλία Αμάλθεια.

Η συμφωνία σε συμπεράσματα για τη Μέση Ανατολή ήταν αποτέλεσμα μιας δύσκολης συζήτησης λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων διαφόρων κρατών μελών. Μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν και προτροπή στο Συμβούλιο της ΕΕ να προχωρήσει με την επεξεργασία κυρώσεων κατά της Χαμάς καθώς και εξτρεμιστών εποίκων για την αύξηση της βίας στην Δυτική Όχθη, ενώ καταδικάζεται και η απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Λίγο πριν, είχε ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγμάτευσεων με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σε συνέχεια της σύστασης από την Κομισιόν, καθώς και συμπεράσματα για τη διεύρυνση. Στη συνέχεια ανακοινώθηκε και η επίτευξη συμφωνίας σε συμπεράσματα για την άμυνα και την ασφάλεια.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται μεταξύ άλλων η ανάγκη να υπάρξει «πλήρης, γρήγορη, ασφαλής και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση» μέσω «όλων των διόδων». Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλωσορίζει την πρωτοβουλία Αμάλθεια που ανοίγει θαλάσσιο διάδρομο για έκτακτη βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα, η οποία συμπληρώνει τους χερσαίους διαδρόμους οι οποίοι παραμένει ο κύριος τρόπος για παράδοση των όγκων (βοήθειας) που χρειάζονται». Χρειάζονται επιπρόσθετες χερσαίες διαδρομές και διελεύσεις, αναφέρει.

«Ισχυρή και ενωμένη δήλωση των ηγετών της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή απόψε στο #EUCO» έγραψε στην ανάρτησή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως η ΕΕ «ζητά την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή ανθρωπιστικής παύσης που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη εκεχειρία».

«Η πλήρη και ασφαλής ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα είναι απαραίτητη για την παροχή σωτήριας βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό εν μέσω μιας καταστροφικής κατάστασης στη Γάζα» πρόσθεσε ο κ. Μισέλ.

Στο σχετικό κεφάλαιο των συμπερασμάτων αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την χωρίς προηγούμενο απώλεια ανθρώπινης ζωής.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την χωρίς καθυστέρηση εφαρμογή ανθρωπιστικής παύσης που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη εκεχειρία, την χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας» αναφέρεται.

Οι ηγέτες επίσης παραπέμπουν σε προηγούμενα συμπεράσματα με τα οποία καταδικάζουν τη Χαμάς για τις «βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις» της 7ης Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «κατά τρόπο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Επίσης καλούν την Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες να επιτρέψουν την πρόσβαση για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Οι 27 επίσης «καλούν το Συμβούλιο να επισπεύσει τις εργασίες για την υιοθέτηση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά της Χαμάς».

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την βαθιά ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τις δυσανάλογες επιπτώσεις σε αμάχους, ειδικά σε παιδιά» καθώς και για τον «επικείμενο κίνδυνο λιμού που προκαλείται από την μη επαρκή είσοδο βοήθειας στη Γάζα».

Οι ηγέτες ζητούν επίσης χωρίς καθυστέρηση μέτρα που να αποτρέπουν περαιτέρω εκτοπισμό πληθυσμού, και «προτρέπει την Ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποιά θα μπορούσε να χειροτερεύσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και να εμποδίσει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας». Οι 27 καλούν επίσης όλα τα μέρη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Όσον αφορά την UNRWA, οι 27 τονίζουν πως οι υπηρεσίες της είναι απαραίτητες, και καλωσορίζει την γρήγορη έναρξη της εσωτερικής έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη για τις κατηγορίες κατά μελών της υπηρεσίας για φερόμενη συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά επίσης «να σταματήσει χωρίς καθυστέρηση η βία στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ» ενώ «καταδικάζει έντονα τη βία από εποίκους» και προσθέτει πως «οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν».

Οι 27 καλούν ακόμη το Συμβούλιο «να επισπεύσει την εργασία για την υιοθέτηση σχετικών στοχευμένων περιοριστικών μέτρων» και «καταδικάζει αποφάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για περαιτέρω επέκταση παράνομων οικισμών σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη», προτρέποντας το Ισραήλ να αντιστρέψει αυτές τις αποφάσεις.

Πηγή: ΚYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ειδική αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σχέδιο «Αμάλθεια»

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι
Κατήγγειλε σωματική επίθεση από τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ-Έδωσε στοιχεία στις Αρχές
Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιο «ωκεανό» που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της Γης
Ορκίστηκε για την πέμπτη θητεία του ο Πούτιν-Ηχηρή η απουσία ευρωπαίων αντιπροσώπων
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών
Έχασε τρία δάχτυλα από το δεξί του χέρι ο 14χρονος που ακρωτηριάστηκε από κροτίδα στα Χανιά
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τη συμπλοκή στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν δύο όπλα