Επανέλαβε προσήλωση στις διαπραγματεύσεις ο ΠτΔ στον ΓΓ-«Όλες οι ανησυχίες μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι»

Τον ρόλο της Κύπρου στην προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τις μέχρι στιγμής προσπάθειες της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, συζήτησαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά το γεύμα εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των κρατών μελών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για την εν εξελίξει πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας «Αμάλθεια» και για τη διευρυμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Κύπρο, στην παρουσία 36 κρατών, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο θαλάσσιος διάδρομος, τόνισε ο ΠτΔ, αποτελεί μια συμπληρωματική επιλογή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εντατικοποίηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο του ΟΗΕ και ιδιαίτερα της Ανώτερης Συντονίστριας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανοικοδόμησης για τη Γάζα, Σίγκριντ Καγκ, και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την στήριξη προς την πρωτοβουλία.

Ο ΓΓ αναγνώρισε την αξία και σημασία της εφαρμογής της πρωτοβουλίας και εξέφρασε τη στήριξη του ΟΗΕ, όπως επίσης και προς όποια άλλη δίοδο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, πρόσθεσε στη γραπτή του δήλωση ο κ. Λετυμπιώτης.

Επίσης, αναφέρεται, ο ΠτΔ εξέφρασε την ικανοποίησή του στον κ. Γκουτέρες για τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής του απεσταλμένης, καθώς η σημερινή συνάντηση ήταν η πρώτη μετά την ανακοίνωση του διορισμού της. Επανέλαβε για ακόμη μια φορά την διάθεση για ειλικρινή και στενή συνεργασία με την απεσταλμένη στο πλαίσιο της αποστολής της. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η προσήλωσή του παραμένει αναλλοίωτη και αμείωτη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά, ενώ σημείωσε την εποικοδομητική στάση που η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να επιδεικνύει για τη δημιουργία κατάλληλου θετικού κλίματος που θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στην αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλος της ΕΕ και την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ μπορούν να απαντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την προσήλωσή του στις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και τη στήριξή του στο έργο και τις προσπάθειες της κ. Ολγκίν, με την οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και ενημερώνεται για τις επαφές και τις συναντήσεις της, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συζητά με Γκουτέρες, θέτει ως όρο πρόοδο στο Κυπριακό για Ευρωτουρκικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Αναγνώρισε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό καθώς και πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την προσωπική απεσταλμένη του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον διορισμό της κ. Ολγκίν ο οποίος όπως είπε δείχνει την προσήλωση του κ. Γκουτέρες στο Κυπριακό, ενώ του μετέφερε την προσήλωση της κυπριακής πλευράς στο πλαίσιο Γκουτέρες και την ετοιμότητα της πλευράς μας για επιστροφή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΠτΔ υπενθύμισε στον ΓΓ του ΟΗΕ την ανακοίνωση των μονομερών μέτρων υπέρ της βελτίωσης της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων παράλληλα με την ανακοίνωση του διορισμού της κ. Ολγκίν. Ο κ. Γκουτέρες αναγνώρισε πως ήταν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, είπαν οι εν λόγω πηγές.

Όσον αφορά τη συζήτηση για απεσταλμένο της ΕΕ για το Κυπριακό, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για θετική προσέγγιση, υπενθυμίζοντας πως σε προηγούμενα συμπεράσματα υπήρχε αναφορά στην ανάγκη πρώτα διορισμού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται κανονικά το σχέδιο Αμάλθεια-«Στόχος να δοθεί βοήθεια σε 500χιλιάδες αμάχους»
Βασιλείου: Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών στις 19:30 της Κυριακής
Ο ΕΟΑ Λευκωσίας εξηγεί στους πολίτες με ενημερωτικό φιλμάκι πως η ζωή τους θα καταστεί πιο εύκολη
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Αισιόδοξος ο Στεφάνου για τις εκλογές-«Οι κάλπες θα αναδείξουν το ΑΚΕΛ ισχυρό και δυνατό»
Σε ανασύσταση της λειτουργίας της Διπλωματικής Ακαδημίας προέβη το ΥΠΕΞ
Μερικώς τερματισμός των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα
Νέα ερωτηματικά για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα-Κάνουν λόγο μέχρι και για δύο εκατομμύρια
Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος Δρομολαξιάς-Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου