Έστρωσαν το χαλί σε Πελεκάνο κι ΕΛΑΜ οι αποφάσεις της Πινδάρου-Τα δεδομένα της ενδεχόμενης συνεργασίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αυριανές εξελίξεις, σε ότι έχει να κάνει με τη συμμετοχή ή όχι του Μάριου Πελεκάνου, ως αριστίνδην υποψηφίου, στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ για τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Ενδιαφέρον, που αγγίζει, τρεις διαφορετικές πτυχές: Το ΕΛΑΜ, τον ίδιο τον Μάριο Πελεκάνο, αλλά και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ως άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος, στέλεχος του οποίου και μάλιστα υψηλόβαθμο, ήταν ο κ. Πελεκάνος, μέχρι πριν ένα μήνα.

Ξεκινώντας από τον ίδιο τον Μάριο Πελεκάνο, είναι γνωστό ότι ο ίδιος επιθυμούσε να δώσει τη μάχη για μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που κατέθεσε την υποψηφιότητα του για το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, την ώρα που οι πληροφορίες ήθελαν μέλη της ηγεσίας, να μην είναι ιδιαίτερα θερμή με αυτό το ενδεχόμενο.

Ο Μάριος Πελεκάνος

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε στο Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποφάσισε την εξάδα των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, που άφησε εκτός εξίσωσης τον κ. Πελεκάνο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη πυροδότησε τις εξελίξεις με τον ίδιο να παραιτείται, καταγγέλλοντας παρασκήνιο πίσω από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Πολιτικού Γραφείου. Εξάλλου, ήταν οξύμωρο και για τους τρίτους, να βλέπουν τον πρώτο σε σταυρούς αντιπρόεδρο του κόμματος να μένει εκτός ψηφοδελτίου και να μπαίνουν σε αυτό στελέχη, όπως ο Χρίστος Αγγελίδης.

Πολιτικά, ο Μάριος Πελεκάνος δεν έκρυψε ποτέ τις απόψεις του για ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως αυτά των ΛΟΑΤΚΙ και το Μεταναστευτικό. Ο ίδιος έχει έντονες και συγκεκριμένες απόψεις, για τις οποίες δεν έδειξε διατεθειμένος να κάνει εκπτώσεις και για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και ως αντιπρόεδρος, έδειχνε σαφώς απομονωμένος σε σχέση με την ηγεσία, ακόμα και την Πρόεδρο, της οποίας οι απόψεις είναι σαφώς πιο προοδευτικές. Εντός του ΔΗΣΥ, ο Μάριος Πελεκάνος, εξέφραζε αυτό που αποκαλείται «λαϊκή δεξιά». Ένα σημαντικό και καθόλου εξαιρετέο κομμάτι της βάσης, που για δεκαετίες, ακόμα και τα πέτρινα χρόνια πριν το 1993, στήριξε και κράτησε το κόμμα ζωντανό.

Στο ενδεχόμενο που αποδεχθεί την πρόταση του ΕΛΑΜ, τότε ανοίγει ο δρόμος, με σοβαρές πιθανότητες για τον ίδιο, να βρεθεί στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου. Αφενός, θα πρέπει να δώσει την προσωπική μάχη, έτσι ώστε άνθρωποι που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ να τον στηρίξουν και αφετέρου, να πείσει και τη βάση του ΕΛΑΜ για τις προθέσεις και την συνταύτιση του με μια σειρά από βασικές θέσεις του κόμματος. Επιπλέον, θα πρέπει να σταθμίσει τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, σε σχέση με την πολιτική του καριέρα, αφού εάν κι εφόσον κατέλθει ως υποψήφιος με άλλο κόμμα, τότε θα ενεργοποιηθούν οι πειθαρχικές ποινές που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Ο ΔΗΣΥ

Η παρουσία του Μάριου Πελεκάνου ως αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, εξισορροπούσε κάπως την κατάσταση και για αυτό κρίθηκε απαραίτητη, ενώ τέτοια ήταν και η στόχευση του με την πρόθεση του να βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο. Να εκπροσωπήσει, δηλαδή, και να διατηρήσει στο κόμμα, μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων προερχόμενων από τη λαϊκή δεξιά. Πλέον, στον ΔΗΣΥ, όχι μόνο έχασαν τον Μάριο Πελεκάνο από την ηγεσία, αλλά κινδυνεύουν να τον δουν να είναι υποψήφιος με το ΕΛΑΜ. Το κόμμα δηλαδή, που ο ΔΗΣΥ τα τελευταία δέκα χρόνια, βλέπει να αποτελεί τη βασική δεξαμενή, που καταλήγουν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του.

Σε μια περίοδο που η Πινδάρου δείχνει να έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να συγκρατήσει τη βάση του κόμματος, η οποία διασπάστηκε βαθιά με τα γεγονότα πριν και μετά της Προεδρικές Εκλογές, λόγω της απόφαση του Πολιτικού Γραφείου και ενδεχομένως του παρασκηνίου που ο Μάριος Πελεκάνος κατήγγειλε που τον άφησαν εκτός ψηφοδελτίου, καλείται σήμερα να διαχειριστεί μια νέα κρίση και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή.

Ο κίνδυνος, ο Μάριος Πελεκάνος να αποδεχθεί την πρόσκληση και να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, να μεταφέρει μαζί του και μια υπολογίσιμη μερίδα δεξιών ψηφοφόρων, είναι εκεί και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια του κόμματος για πρωτιά στις Ευρωεκλογές.

Το ΕΛΑΜ

Από την άλλη πλευρά, στο ΕΛΑΜ, γνωρίζουν ότι η πιο σημαντική, διαθέσιμη και εύκολα προσβάσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων, που θα προσδώσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο κόμμα, είναι αυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης που έγινε στον Μάριο Πελεκάνο, θα αποτελούσε ένα σημαντικό μπουστάρισμα, αφενός για να επιτευχθεί ο στόχος εκλογής Ευρωβουλευτή για πρώτη φορά, αφετέρου για να πιάσει το κόμμα, επίσης για πρώτη φορά, διψήφιο ποσοστό σε εκλογική διαδικασία.

Σε συνδυασμό, ότι ήδη στο ψηφοδέλτιο του κόμματος συμμετέχει ο τέως χρηματοοικονομικός επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, καθώς και τρία πολύ προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, με προσβάσεις στην κοινωνία της Λευκωσίας (Γεάδης Γεάδη), της Λεμεσού (Πόλυς Ανωγυριάτης) και της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου (Λίνος Χατζηγεωργίου), δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, για επιτυχή έκβαση των εκλογών.

Για το ΕΛΑΜ, υπάρχει όμως και ένας κίνδυνος, όχι άγνωστος για το κόμμα. Υπάρχει το σχετικά πρόσφατο παράδειγμα του Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο οποίος κι αυτός βουλευτής και στέλεχος του ΔΗΣΥ ο οποίος λίγα χρόνια μετά την αποχώρηση του, κατήλθε στις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές, ως υποψήφιος με το ΕΛΑΜ. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πως ο στόχος για να «κουβαλήσει» ψήφους από τη δεξαμενή του ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ ο κ. Θεμιστοκλέους επιτεύχθηκε. Ταυτόχρονα όμως φάνηκε πως ως πιο προβεβλημένος από τα στελέχη του ΕΛΑΜ που βρίσκονταν στο ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, τον βοήθησε για να αναδειχθεί πρώτος και να εκλεγεί.

Αμέσως μετά τις εκλογές, προέκυψαν τα πρώτα προβλήματα, αφού, πρώτον ο κ. Θεμιστοκλέους δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος του πυρήνα του ΕΛΑΜ και όπως διαφάνηκε πολύ σύντομα, δεν μπορούσε να συνεργαστεί και να ακολουθήσει την τακτική που η ηγεσία του κόμματος επεδίωκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του και το ΕΛΑΜ, παρά την εκλογική επιτυχία να εκλέξει τέσσερις βουλευτές, κατέληξε με τρεις και χωρίς εκπροσώπηση στη δεύτερη μεγαλύτερη Επαρχία, τη Λεμεσό.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά το ΕΛΑΜ, το θέμα προσεγγίζεται κι από μια άλλη όψη. Αυτή της «κανονικοποίησης» του. Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη, ακροδεξιά κόμματα, είτε κυβερνούν, είτε βρίσκονται στον προθάλαμο, το ΕΛΑΜ γνωρίζει πως σε κάποια στιγμή, θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του σε νέα στελέχη και πρόσωπα που δεν ήταν την τελευταία δεκαετία μέλη ή υποστηρικτές του. Σε αυτή την προσπάθεια, η ένταξη του Μάριου Πελεκάνου και μια ενδεχόμενη επιτυχής συνεργασία, θα ήταν μια καλή άσκηση και για τις δύο πλευρές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους