Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους

Λιγότερο από 100 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, το παγκόσμιο πρακτορείο επικοινωνιών BCW, προχώρησε σε αξιολόγηση των 705 Ευρωβουλευτών, των οποίων η θητεία τους ολοκληρώνεται κι επίσημα την πρώτη Ιουλίου. Η έρευνα, ουσιαστικά εξετάζει την κοινοβουλευτική αλλά και δημόσια επιρροή τους τα τελευταία πέντε χρόνια, δίδοντας την ευκαιρία στους πολίτες των κρατών μελών, να έχουν μια εικόνα για το έργο που ο κάθε ένας από τους εκπροσώπους της χώρας του, παρήγαγε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η έρευνα, ουσιαστικά εξετάζει τον βαθμό με τον οποίο επηρέασαν τα πράγματα, τόσο εντός του Ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσα στους συναδέλφους τους και τις πολιτικές τους ομάδες όσο κι ανάμεσα στους πολίτες των χωρών τους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, τα αποτελέσματα, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απογοητευτικά, παρά το γεγονός ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, βρίσκονται στο δεύτερο μισό του πίνακα, πίσω από εκατοντάδες συναδέλφους του, από μεγαλύτερες και σαφώς πιο προβεβλημένες χώρες, που οι Ευρωβουλευτές, έχουν τα μέσα και τη δυνατότητα να κάνουν πιο εμφατική την παρουσία τους.

Κοινοβουλευτική επιρροή

Σε ότι αφορά τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, ο Λουκάς Φουρλάς του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΕΛΚ, αναδεικνύεται πρώτος ανάμεσα στους έξι Κύπριους, καταλαμβάνοντας την 411η θέση για την κοινοβουλευτική επιρροή. Ακολουθούν στην 428η θέση ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κώστας Μαυρίδης, στην 515η θέση ο Δημήτρης Παπαδάκης, στην 579η θέση ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, στην 587η θέση ο Γιώργος Γεωργίου και στην 620η θέση η Ελένη Σταύρου, η οποία ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως ανέλαβε ως Ευρωβουλευτής τον Νοέμβριο του 2022.

ScreenHunter 1528

Αντίστοιχα, ο Λουκάς Φουρλάς λαμβάνει βαθμολογία 32,7, ο Κώστας Μαυρίδης 31, ο Δημήτρης Παπαδάκης 26,4, ο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ 22,4, ο Γιώργος Γεωργίου 21,6 και η Ελένη Σταύρου 19,2. Σημειώνεται ότι οι βαθμολογίες έχουν κλίμακα 0-100.

Δημόσια επιρροή

Σε ότι αφορά τη δημόσια επιρροή ιδιαίτερα ψηλά, στην 171η θέση, βρίσκεται η Ελένη Σταύρου, ενώ ακολουθούν στην 320η ο Γιώργος Γεωργίου, στην 370η ο Λουκάς Φουρλάς, στην 506η ο Δημήτρης Παπαδάκης, στην 533η ο Κώστας Μαυρίδης και στην 539η ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

ScreenHunter 1527

Ειδικότερα η Ελένη Σταύρου λαμβάνει βαθμολογία 5,6, ο Γιώργος Γεωργίου 4,1, ο Λουκάς Φουρλάς 3,8, ο Δημήτρης Παπαδάκης 3,1, ο Κώστας Μαυρίδης 3 και ο Νιαζί Κιζίλγιουρέκ 2,9.

Η μεθοδολογία

Σε σχέση με τη μεθοδολογία που ακολουθείται, ουσιαστικά η BCW, αξιοποιώντας τα δεδομένα που λαμβάνει, επιχειρεί να δημιουργήσει δείκτες επιρροής των βουλευτών, λαμβάνοντας υπόψη, την επιτυχία που είχαν οι προτάσεις που προώθησαν, η συμμετοχή τους στις ψηφοφορίες, τον αντίκτυπο των αποφάσεων τους. Ουσιαστικά μελετάται η ικανότητα τους να ηγηθούν, η σύμπλευση τους με συναδέλφους τους, το νομοθετικό τους έργο, τα χρόνια εμπειρίας του, η επιφάνεια τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η προβολή τους από μέσα ενημέρωσης.

Η δεύτερη έρευνα από το EuMatrix

Ενόψει των Ευρωεκλογών, ανάλογη έρευνα πραγματοποίησε και το EuMatrix, το οποίο ουσιαστικά, δημιούργησε λίστες, με τους 100 ευρωβουλευτές, με τη μεγαλύτερη επιρροή σε συγκεκριμένους τομείς. Σε καμία από αυτές τις λίστες, δεν βρίσκεται κανένας Κύπριος Ευρωβουλευτής.

Ωστόσο στην αξιολόγηση που γίνεται για την επιρροή της κάθε χώρας της ΕΕ, σημειώνεται πως, οι επιδόσεις των Κυπρίων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκονται σε χαμηλότερες βαθμίδες, αν και υπάρχουν τομείς πολιτικής στους οποίους βαθμολογούνται καλύτερα.

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα στρατηγικούς τομείς, όπως η άμυνα, η εξωτερική πολιτική και τα θέματα διεύρυνσης, όπου το αποτύπωμα της Κύπρου, είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος της. Επίσης, στην θητεία του ΕΚ που ολοκληρώνεται, δόθηκε περισσότερο βάρος και στα θέματα υγείας με το EuMatrix να το αποδίδει αυτό στην παρουσία της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου.

Σε ότι αφορά την μεμονωμένη αξιολόγηση των προσώπων, ο Δημήτρης Παπαδάκης είναι ο Κύπριος ευρωβουλευτής που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση ανάμεσα στους έξι για την πολιτική επιρροή, σύμφωνα με το EuMatrix.

Ποιοι επαναδιεκδικούν

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν μέχρι σήμερα τα κόμματα, από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, Λουκάς Φουρλάς και Ελένη Σταύρου θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, όπως και οι συνάδελφοί τους από το ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγιουρέκ. Στο ΔΗΚΟ αν και δεν έχουν ληφθεί η τελικές αποφάσεις, θεωρείται σίγουρο ότι ο Κώστας Μαυρίδης θα επαναδιεκδικήσει. Σε ότι αφορά τον Δημήτρη Παπαδάκη, έχει εκφράσει την πρόθεση του να μην επαναδιεκδικήσει.

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων