Αββακουμικοί Vs Ταμασιακοί: Ο ανελέητος Ιερός πόλεμος και το ερώτημα ποιος παραβίασε την 9η εντολή

Όσο περνάει ο καιρός, σε συνδυασμό με τις εκατέρωθεν αποκαλύψεις για τα τεκταινόμενα στην Μονή στο Φτερικούδι, τα οποία έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τόσο πιο πολύ ξεκαθαρίζεται το γεγονός πως πλέον πρόκειται για βεντέτα μεταξύ των δύο πλευρών, με τα δεδομένα ωστόσο να αφήνουν άπαντες εκτεθειμένους. Από την μια, οι Αββακουμικοί και από την άλλη οι Ταμασιακοί, επιδίδονται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, με ότι αυτό συνεπάγεται, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας αλλά και της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας, το κύρος της οποίας έχει πληγεί με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η άλλοτε οικογένεια, έχει μοιραστεί στα δύο, με τα εμπλεκόμενα στρατόπεδα να ανταλλάζουν άμεσα ή έμμεσα κατηγορίες, με την βεντέτα να γυρίζει τον χρόνο πίσω, κατά το 2023, οπότε άρχισαν οι ρωγμές στη σχέση του Μητροπολίτη Ταμασού με τον Ηγούμενο Νεκτάριο. Ήταν τότε, που από την μία άρχισαν να διαδίδονται φήμες από τους κατοίκους της περιοχής και να φθάσουν πληροφορίες ενώπιον του Ησαία, ο οποίος παράλληλα, περί αρχές του 2023, σύμφωνα με την δική του εκδοχή, ενημερώθηκε από άλλο μοναχό, για οπτικοαουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο.

Στην αντίπερα όχθη, οι Αββακουμικοί υποστηρίζουν πως όλα ξεκίνησαν, όταν άρχισαν να αρνούνται την παράδοση χρημάτων που απαιτούσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, στον οποίο, όπως κατήγγειλαν δημόσια, έδωσαν μέσα σε σακούλες, το χρηματικό ποσό των 450 χιλιάδων ευρώ, για προεκλογικούς σκοπούς. Επιπρόσθετα, τον κατηγορούν πως «ενορχήστρωσε και κατασκεύασε την εκκλησιαστική δίωξη του Ηγούμενου Οσίου Αβακούμ Νεκτάριου και του Αρχιμανδρίτη Πορφύριου, με την κατάχρηση της εξουσίας του ως κυρίαρχος Μητροπολίτης Ταμασού», ενώ κάνουν λόγο για έφοδο από κουκουλοφόρους, απαγωγή και εξαναγκασμό σε παραδοχή για τα όσα τους καταλογίστηκαν από τον Ησαία.

Πέραν της οικονομικής πτυχής και των γεγονότων που έλαβαν χώρα το απόγευμα και το βράδυ της 5ης Μαρτίου 2023, στην Μονή Αββακούμ και στην Μητρόπολη Ταμασού, στο κάδρο βρίσκεται και το οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο κατατέθηκε τόσο στην Ιερά Σύνοδο όσο και στην Αστυνομία, καθώς και το βίντεο με τον ξυλοδαρμό γυναίκας, ενώ στην εξίσωση προστέθηκε και καταγγελία από νεαρό που ισχυρίστηκε πως έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Τα οικονομικά θέματα

Ο βασικός άξονας της κατάθεσης του Μητροπολίτη Ταμασού, ήταν οι πιθανές οικονομικές ατασθαλίες από τους εμπλεκόμενους μοναχούς και η απόσπαση χρημάτων από πιστούς, καθώς και η οικειοποίηση χρημάτων, τα οποία ο Ησαίας αναφέρει πως είναι περιουσία της Μητρόπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση του οι Ησαίας, έδωσε έμφαση στα όσα καταγράφει οπτικοακουστικό υλικό, με τους διαλόγους μεταξύ των μοναχών και της λογίστριας, αναφορικά με την απόκτηση 300 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για τους διαλόγους που έφερε στο φως ο REPORTER, και σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται, οι εμπλεκόμενοι συζητούσαν για την κατάρτιση «εικονικού εγγράφου», ώστε να φαίνεται πως επρόκειτο για δάνειο που πήραν οι μοναχοί από γυναίκα, το οποίο θα έπρεπε να αποπληρωθεί σε διάστημα τριών ετών. Επίσης, στην ίδια συζήτηση γίνεται λόγος για μαύρα χρήματα που βρίσκονταν στο χρηματοκιβώτιο, το οποίο, όπως καταγράφεται, σχεδίαζαν να το θάψουν, αφού υπήρχε φόβος για επικείμενη έφοδο από τον Μητροπολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι διάλογοι για την απόκτηση €300,000-Συζήτηση για «μαύρα», «εικονικά» συμφωνητικά και απόκρυψη χρημάτων

Από την άλλη, η πλευρά των μοναχών, διαμηνύει πως τα χρήματα προέρχονται από δωρητές που ήθελαν να συμβάλουν στις προσπάθειες για δημιουργία υποδομών για άπορους ή ευάλωτες ομάδες. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως έχουν στα χέρια τους σχετικές βεβαιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, στηρίζοντας τους μοναχούς και ζητώντας την ίδια ώρα από την Μητρόπολη, τα χρήματα τους πίσω.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν οι ισχυρισμοί πως οι μοναχοί οικειοποιούνταν έσοδα από την Μονή, ενώ στο κάδρο βρίσκονται και οι εισφορές που δίνονταν από πιστούς, μέσω τραπεζικής εφαρμογής, καθώς και η απόκτηση ακινήτων, τα οποία ο Μητροπολίτης Ταμασού, ανέφερε στην Αστυνομία πως ενδεχομένως να αποκτήθηκαν από χρήματα της Μονής, τα οποία στην ουσία είναι περιουσία της Μητρόπολης.

Σε ότι αφορά τα χρήματα που φέρεται να έλαβε ο Ησαίας, για τα οποία η πλευρά των μοναχών υποστηρίζει πως υπάρχουν σχετικά μηνύματα με τις «απαιτήσεις», ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, πέραν του ότι απορρίπτει το ύψος του ποσού, ισχυρίζεται πως επρόκειτο για χρήματα που δανείστηκε και επέστρεφε σταδιακά.

Οι κάμερες

Αποτελεί πλέον αδιαμφησβήτητο γεγονός, η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στην Μονή, το οποίο εκτός από εικόνα, κατέγραφε και ήχο, κάτι που εγείρει θέματα που εμπίπτουν πλέον και στην Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αυτό που κάνει το εν λόγω ζήτημα ακόμη πιο σοβαρό, είναι ότι υπήρχε κάμερα στο γραφείο του Ηγούμενου Νεκτάριου, όπου πραγματοποιούνταν μεταξύ άλλων, και εξομολογήσεις πιστών. Ακόμη και όλοι οι εμπλεκόμενοι να είχαν δώσει την συγκατάθεση τους για εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης, το γεγονός πως οι κάμερες κατέγραφαν ήχο, συνεπώς και τις εξομολογήσεις των πιστών, αυτό από μόνο του εγείρει τεράστια θέματα που χτυπούν κόκκινο καμπανάκι. Και πόσο μάλλον, όταν σε αυτό το οπτικοακουστικό υλικό, ενδεχομένως να είχαν πρόσβαση και τρίτα πρόσωπα. Κάτι, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στην παρούσα φάση, ειδικότερα όταν έγινε γνωστό πως στις διαδικασίες εμπλέκονταν διάφορα πρόσωπα.

Η πλευρά του Μητροπολίτη Ταμασού, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει πως το σύστημα παρακολούθησης εγκαταστάθηκε στις αρχές του 2023, με την συγκατάθεση των μοναχών, καθώς στην Μονή υπήρχε χρηματοκιβώτιο. Επιπρόσθετα, είναι η θέση του Ησαία, πως οι μοναχοί γνώριζαν για τους χώρους που τοποθετήθηκαν και δεν επρόκειτο για κρυφές κάμερες, ενώ υποστηρίζει πως στο σύστημα είχαν πρόσβαση οι πρωταγωνιστές.

Από την άλλη, οι μοναχοί κάνουν λόγο για παραβίαση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ενώ σε σχέση με τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, υποστήριξαν πως πρόκειται για χαλκευμένο υλικό και για κραυγαλέα σκηνοθεσία.

Από εκεί και πέρα, ερώτημα παραμένει αν οι κάμερες κατά την διάρκεια της «εφόδου» στην Μονή, συνέχιζαν να καταγράφουν, ώστε να διαφανούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το απόγευμα της 5ης Μαρτίου. Αν η καταγραφή διακόπηκε, τότε προκύπτει ενδεχομένως ζήτημα, αν όχι, οι ανακριτές της Αστυνομίας και οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν, έχουν την ευκαιρία να εξακριβώσουν τα όσα ισχυρίζονται οι μοναχοί. Αν και οι κουκουλοφόροι επιβεβαιώθηκαν από βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπου καταγράφεται να παραλαμβάνουν το χρηματοκιβώτιο, οι ανακριτές μπορούν να διακρίνουν τα υπόλοιπα πρόσωπα που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Πάντως, η Αστυνομία σε ότι αφορά το εν λόγω θέμα, δηλαδή κατά πόσο κατέγραφαν οι κάμερες και αν παραλήφθηκε το οπτικοακουστικό υλικό από την Μονή, δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση, ενώ την ίδια γραμμή ακολουθεί και για τις κάμερες που διαθέτει η Μητρόπολη Ταμασού, όπου επίσης εκτυλίχθηκαν γεγονότα. Και στους δύο χώρους, οι κάμερες ενδεχομένως να δώσουν απαντήσεις σε διάφορες πτυχές, αφού θα πιθανόν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ισχυρισμούς, κάτι που θα έλεγε κανείς πως έπρεπε ήδη να γίνει, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Νηστεύει» τις ενέργειες η Αστυνομία, διστακτικότητα στους χειρισμούς-Η ολιγωρία και η παρέμβαση Χαρτσιώτη

Κλειδί οι μαρτυρίες και οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Σε ότι αφορά τα οικονομικής φύσεως ζητήματα, αφού τα θέματα ηθικής είναι καθαρό θέμα που απασχολεί την Εκκλησία, η Αστυνομία αναμένεται να προχωρήσει στην άρση τραπεζικών λογαριασμών, ενώ όπως ανέφερε, δεδομένη θεωρείται και η εμπλοκή της ΜΟΚΑΣ.

Από το Αρχηγείο για κατάθεση συνεχίζουν να περνούν διάφορα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι πρωταγωνιστές, ωστόσο σημαντικά είναι και τα όσα υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, που είχαν μεταφέρει πληροφορίες σε σχέση με ακίνητα, στον Μητροπολίτη Ταμασού.

Από εκεί και πέρα, σημαντικές κρίνονται οι καταθέσεις δύο μοναχών. Ο ένας γιατί εμπλέκεται σε συνομιλία που παραδόθηκε στην Αστυνομία και αφορά χρήματα της Μονής και ο άλλος, γιατί ήταν το πρόσωπο που στις αρχές του 2023, ενημέρωσε τον Ησαία για συνομιλία ομοφυλοφιλικού χαρακτήρα, με τον Μητροπολίτη να του δίνει οδηγίες για παρακολούθηση του περιεχομένου από τις κάμερες.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται και σε ότι αφορά την πιθανή εμπλοκή αστυνομικών, καθώς και στα ερωτήματα που προκύπτουν. Από την μία είναι οι ισχυρισμοί για εμπλοκή αστυνομικών που ήταν εκτός υπηρεσίας και ενδεχομένως να κρύβονταν πίσω από τις κουκούλες και από την άλλη, είναι τα μέλη που αποστάλθηκαν με οδηγίες από την ηγεσία της Δύναμης. Σε ότι αφορά το δεύτερο μέτωπο, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτω υπό ποιες συνθήκες αποστάλθηκαν οι αστυνομικοί, ποιος ήταν ο ρόλος τους και ποιες οδηγίες είχαν. Και όλα αυτά, την ώρα που το φως της δημοσιότητας είδαν εικόνες με κουκουλοφόρους και οχήματα χωρίς πινακίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το δεκαήμερο... μνημόσυνο της πίστης, το ιερό blame game και ο ασήκωτος σταυρός για Αστυνομία και Ιερά Σύνοδο

Ομερτά μέχρι νεωτέρας

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, με τους δύο μοναχούς να αναμένεται να καταθέσουν εντός των ημερών, ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των καταθέσεων.

Πάντως, σε ανακοίνωση τους ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, ανέφεραν πως δεν προτίθενται να προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, καλώντας παράλληλα όλους «σε ειρήνευση εν όψει και της Σαρακοστής».

Όπως ανέφερε, «επειδή δημοσιογράφοι επεδίωξαν να μιλήσουν με μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, εμείς, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Ανακριτικής Επιτροπής, δηλώνουμε κάθετα και κατηγορηματικά ότι δεν προτιθέμεθα να προβούμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις για την εν λόγω υπόθεση». Προστίθεται ότι «αφού τελειώσουμε την διαδικασία καθώς ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας μας, θα παραδώσουμε όλο το υλικό μαζί με το πόρισμα στο Εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο για τα περαιτέρω».

Η Ανακριτική Επιτροπή απευθυνόμενη προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας και προς όλους καλεί όπως «ειρηνεύετε και όπως εισέλθετε στο προκείμενο στάδιο της αγίας και μεγάλης τεσσαρακοστής με νηστεία και προσευχή, προετοιμάζοντας όλοι τους εαυτούς μας στην συνάντηση μετά του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού στο Πάθος του, στον Σταυρό του και στην Ανάστασή του».

Πάντως, δεδομένου των καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, στο τέλος θα διαφανεί ποια από τις δύο πλευρές παραβίασε την ένατη εντολή. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά τού πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για το σκάνδαλο της Μονής-Ζητά να σταματήσουν οι διαρροές από τους εμπλεκόμενους

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Χάθηκαν τα ίχνη 16χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)