«Νηστεύει» τις ενέργειες η Αστυνομία, διστακτικότητα στους χειρισμούς-Η ολιγωρία και η παρέμβαση Χαρτσιώτη

Αποσβολωμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί για δέκατη ημέρα τα τεκταινόμενα γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ. Μια υπόθεση που όπως εξελίχθηκε, έχει αρκετές διαφορετικές πτυχές, που αγγίζει το θεολογικό κομμάτι, το εκκλησιαστικό, το οικονομικό, το πολιτικό και φυσικά το αστυνομικό.

Αν το εν λόγω σκάνδαλο δεν είχε να κάνει με την Εκκλησία, τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ διαφορετικά. Και αυτό διότι, πέραν των μειωμένων αντανακλαστικών των Αρχών που δεν ήθελαν να επέμβουν αυτεπάγγελτα, παραμένοντας έτσι σε ρόλο θεατή, οι χειρισμοί που έγιναν σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι με άλλες περιπτώσεις, αφού άπαντες ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνουν υπόψη το γεγονός πως πρόκειται για θέματα πίστεως.

Το ίδιο έπραξε και η Ιερά Σύνοδος που από τη δεύτερη μέρα, επιχείρησε να κλείσει το θέμα, ακολουθώντας την πρόταση του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, για καθαίρεση των μοναχών. Το γεγονός ότι ακολούθησε ένα ντόμινο εξελίξεων, αφενός υποχρέωσε την Ιερά Σύνοδο να μην λάβει μια απόφαση ελαφρά τη καρδία, αλλά να ακολουθήσει κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται από τον Καταστατικο Χάρτη της Εκκλησίας και αφετέρου αποκάλυψε την εμπλοκή και άλλων οργανισμών στην όλη υπόθεση, από την εμπλοκή της Αστυνομίας, μέχρι και αρχηγού κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο σκαμνί και οι Αρχές για την παρουσία τους στην Μονή-Τα ερωτήματα και η ενδεχόμενη ανάγκη για ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειωθεί, πως όση δύναμη και επιρροή κι αν διαθέτει η Εκκλησία της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, δεν διαθέτει κανενός είδους ασυλία. Τίποτα και κανένας δεν εμποδίζει τους θεσμούς, είτε αυτή είναι η Αστυνομία, είτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είτε οποιαδήποτε άλλη δημόσια υπηρεσία, από το να πράξουν τα αυτονόητα από τη στιγμή που υπάρχουν υπόνοιες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Αντικρουόμενοι χειρισμοί

Και πλέον μετά από δέκα μέρες, δεν υπάρχουν μόνο υπόνοιες, αλλά υπάρχουν και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι, αλλά και ντοκουμέντα, με ήχο και εικόνα που δείχνουν ενδεχόμενη διάπραξη διαφορών αδικημάτων, από ξυλοδαρμό, μέχρι ψεύτικά θαύματα με μύρο που αναβλύζει από τον Σταυρό, αφού πρώτα «κολύμπησε» μέσα σε κάποιο υγρό, σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Γεωργίου.

Και ενώ υπάρχει καταγγελία, ενώ υπάρχουν βίντεο, σοβαροί ισχυρισμοί και διάφορα στοιχεία, δεν καταγράφονται ουσιώδεις εξελίξεις από πλευράς Αστυνομίας, πέραν της λήψης καταθέσεων από εμπλεκόμενους, σε όποια πλευρά και αν ανοίκουν. Κάτι που αντικρούεται με τους χειρισμούς των Αρχών σε άλλες υποθέσεις, όπου όχι μόνο υπήρχαν συλλήψεις για αποφυγή επηρεασμών μαρτύρων ή καταστροφή τεκμηρίων, εκτελέστηκαν άμεσα εντάλματα έρευνας για κατάσχεση στοιχείων που ενδεχομένως να σχετίζονταν με την υπόθεση. Ενδεικτική είναι η μόλις χθεσινή περίπτωση, όπου μετά από έρευνα, στην βάση πληροφορίας (όπως ανακοινώθηκε), στην κατοχή δύο προσώπων εντοπίστηκαν 161 χιλιάδες ευρώ και επειδή δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις, συνελήφθησαν.

Σε αυτή την περίπτωση, ενώ υπάρχουν εκατέρωθεν σοβαροί ισχυρισμοί, δεν έχει γνωστοποιηθεί ότι εκτελέστηκαν καν οποιαδήποτε εντάλματα, σε οποιοδήποτε χώρο, σε οποιοδήποτε υποστατικό, για αναζήτηση και κατάσχεση στοιχείων, με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού ως γνωστόν, η παρέλευση του χρόνου δεν λειτουργεί υπέρ των ανακριτικών Αρχών.

Με ρυθμούς... χελώντας οι Αρχές

Αντιθέτως. Για δέκα ολόκληρες μέρες, διεξάγεται δημόσια μια δίκη. Μια δίκη που δείχνει χρηματοκιβώτια να πηγαινοέρχονται με κουκουλοφόρους, μια δίκη με πολιτικά πρόσωπα και πρώην αρχηγό Αστυνομίας να παραδέχονται την παρουσία τους σε ανακρίσεις που έγιναν μέσα σε κτίριο Μητρόπολης, μια δίκη με βίντεο από ψεύτικά θαύματα, κατηγορίες για παραποίηση βίντεο, ξυλοδαρμούς, κατασκευές κτιρίων χωρίς καμία άδεια και τόσα άλλα.

Μάλιστα, αυτό που προκάλεσε εντύπωση, είναι ότι η Αστυνομία διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα για το βίντεο από το χτύπημα με το ζωνάρι μοναχού σε γυναίκα, την ώρα μάλιστα που η μία εκ των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, ανέφερε πως έδωσε όλα τα βίντεο στις Αρχές. Ωστόσο, η Αστυνομία δεν γνώριζε αν είναι μέσα στα βίντεο που της παραδόθηκαν. Και οι παραδοξότητες δεν τελειώνουν εδώ. Η Αστυνομία αναζητούσε την γυναίκα για κατάθεση, η οποία εμφανίστηκε αυτοβούλως στα social media, αναφέροντας πως δεν έχει οποιοδήποτε παράπονο και πως επρόκειτο για μια διαφωνία που επιλύθηκε. Και όμως, υπάρχει συνέχεια. Λίγες ώρες μετά, το φως της δημοσιότητας βλέπει η κατάθεση της που έδωσε στην Αστυνομία, αναφορικά με χρήματα που έδωσε στον μοναχό. Και πρόκειται για την ίδια γυναίκα που αναζητούσε η Αστυνομία για το βίντεο!

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ψάχνει κανείς να δει τι έπραξαν οι αρμόδιες Αρχές. Όσο κι αν ισχυριστεί κανείς πως η Αστυνομία, αναφέρει πως οι εξετάσεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, διαπιστώνεται, σε σύγκριση πάντα με άλλες υποθέσεις, μια διστακτικότητα, που κάποιοι την ερμηνεύουν, ως απότοκο του γεγονότος ότι στην υπόθεση εμπλέκεται η Εκκλησία και διάφορα υψηλόβαθμα μέλη της πυραμίδας.

Θα μπορούσε η Αστυνομία να προβάλει ως άλλοθι, ότι γίνονται προσεκτικές κινήσεις λόγω των αντικρουόμενων ισχυρισμών, ωστόσο αυτοί οι ρυθμοί των ερευνών, ενδεχομένως στο τέλος να λειτουργήσουν σε βάρος των ερευνών. Κι αυτό διότι δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να πει κανείς, πως όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε, από την αποκάλυψη του σκανδάλου μέχρι σήμερα, δεν καταστράφηκαν ή αποκρύφθηκαν στοιχεία ή μαρτυρίες. Εξάλλου, η Αστυνομία πολλές φορές, είχε προτάξει το αφήγημα περί αιφνιδιασμού, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, με βάση την ταχύτητα των αποκαλύψεων, η μια πλευρά γνωρίζει τα όπλα της άλλης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη, θα μπορούσε να ειπωθεί από πλευράς Αστυνομίας, πως είναι δεκάδες τα βίντεο που θα πρέπει να ελεγχθούν, ωστόσο ο συνήγορος του διαβόλου διερωτάται. Δεδομένου πως πρόκειται για μια υπόθεση που εκθέτει ένα θεσμό και που έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δεν θα μπορούσε ο Αρχηγός να επιστρατεύσει όσους ανακριτές χρειάζεται, για να μελετήσουν το βίντεο και τα πρώτα στοιχεία, ώστε να προβούν σε άμεσες ενέργειες;

Όλα δείχνουν δηλαδή πως ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις με μια αποφασιστική έρευνα της Αστυνομίας, δέκα μέρες μετά, φτάσαμε στον διορισμό ποινικών ανακριτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορίζονται ποινικοί ανακριτές με οδηγίες Χαρτσιώτη για το σκάνδαλο-Αγγίζουν την πιθανή εμπλοκή αστυνομικών

Έκανε το βήμα ο Χαρτσιώτης

Εξάλλου κι αυτή η εξέλιξη με τον διορισμό ποινικών ανακριτών, ως ένα βαθμό αποτελεί εκ νέου άδειασμα του Αρχηγού Αστυνομίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αφού ο Στέλιος Παπαθεοδώρου θα ήταν ο πρώτος που εδώ και δέκα μέρες θα έπρεπε να ενεργήσει, ώστε να διερευνηθεί άμεσα τόσο η υπόθεση, όσο και οι ισχυρισμοί για πιθανή εμπλοκή αστυνομικών. Θα αποτελούσε, άλλωστε, ευκαιρία για τον ίδιο να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί του Σώματος και να διεξάγει έρευνες που θα οδηγήσουν όσους υπέπεσαν σε ποινικά αδικήματα ενώπιον της Δικαιοσύνης, όποιοι και αν είναι αυτοί. Και όλα αυτά, την ώρα που η προϊστορία λειτουργεί εις βάρος του, όπου και πάλι έσπευσε να αμυνθεί των κατηγοριών, όπως και σε αυτή την περίπτωση, χωρίς όμως να προχωρήσει στην δέουσα έρευνα.

Ανταυτού, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής αστυνομικών, από τις πρώτες κιόλας μέρες, άγνωστο στη βάση ποιας έρευνας, ενώ φαίνεται να μην είχε ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης για την εμπλοκή δύο αστυνομικών κατόπιν οδηγιών. Μετά την αποκάλυψη του REPORTER, η Αστυνομία αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει, ωστόσο σε δηλώσεις που είχε προβεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, έδειξε να μην είχε γνώση. Κάτι, που επιβεβαιώνεται με την χθεσινή τοποθέτηση του Μάριου Χαρτσιώτη, ο οποίος, θέλοντας να ξεκαθαρίσει την θέση του, ανέφερε πως «εγώ προσωπικά το συγκεκριμένο γεγονός ως υπουργός δεν το είχα υπόψη μου, γιατί όπως μου λέχθηκε όλες οι επιχειρήσεις που γίνονται καθημερινώς μπορεί να είναι εκατοντάδες σε όλη της επικράτεια».

Μάλιστα, είχε αναφέρει πως αφού, έλαβε γνώση των ισχυρισμών, θα ζητούσε από τον Αρχηγό ενημέρωση και πλήρη διαλεύκανση των πληροφοριών, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρά κάτω και δεδομένου πως ενδεχομένως να δημιουργούνταν σκιές γύρω από τις έρευνες των αστυνομικών για την πιθανή εμπλοκή των συναδέλφων του, επικοινώνησε ο ίδιος με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας τον διορισμό ποινικών ανακριτών. Κάτι που ενδεχομένως να έπρεπε να πράξει με κάποιο τρόπο ή έστω να εισηγηθεί, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος θα έπρεπε να ήταν ο πρώτος που θα ήθελε να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Περαιτέρω, ο υπουργός Δικαιοσύνης, έκανε ακόμα κάτι που δεν έχει κάνει αυτές τις δέκα μέρες, ο Αρχηγός της Αστυνομίας. «Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ανακριτική ομάδα ώστε να μπορέσει να ερευνήσει σε βάθος όλες τις πτυχές της υπόθεσης, περιλαμβανομένων και των ισχυρισμών για εμπλοκή εν ενεργεία αστυνομικών οργάνων», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Και μετά από αυτό, διερωτάται κανείς, πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα καταφέρει η ηγεσία της Αστυνομίας να ανταποκριθεί στην αποστολή της, να εμπνεύσει τα μέλη της και να επιτρέψει στην κοινωνία και την πολιτεία να την εμπιστευτούν, χωρίς να αναγκάζεται να παρέμβει ο υπουργός Δικαιοσύνης για να υποδείξει τα αυτονόητα. Και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει οδηγίες στον Αρχηγό ο υπουργός Δικαιοσύνης, από τον περασμένο Ιανουάριο που ανέλαβε καθήκοντα, για αυτονόητα ζητήματα που θα έπρεπε να ενεργήσει προ πολλού ο Αρχηγός. Όπως για παράδειγμα, λήψη μέτρων για την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος, μέτρα για την οπαδική βία κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας