Το δεκαήμερο... μνημόσυνο της πίστης, το ιερό blame game και ο ασήκωτος σταυρός για Αστυνομία και Ιερά Σύνοδο

Μετά από ένα σοκαριστικό δεκαήμερο, όπου η κοινωνία και οι θεσμοί της, έζησαν ένα πρωτοφανές για τα κυπριακά χρονικά σκάνδαλο, ενδεχομένως από τα μεγαλύτερα που βίωσε και η ίδια η Εκκλησία της Κύπρου στη μεταπολεμική ιστορία της, οι θεσμοί μετά από μια περίοδο αμηχανίας και ολιγωρίας, ξεκίνησαν έρευνες σε πολλαπλά μέτωπα.

H Αστυνομία, διεξάγει δύο παράλληλες έρευνες. Aπό τη μια για τις καταγγελίες που περιέλαβε στην κατάθεση του ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, εναντίον των μοναχών της Μονής Αββακούμ κι από την άλλη για τις καταγγελίες των μοναχών, εναντίον του Μητροπολίτη Ησαΐα. Τις αστυνομικές έρευνες συνδράμουν και οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορίζονται ποινικοί ανακριτές με οδηγίες Χαρτσιώτη για το σκάνδαλο-Αγγίζουν την πιθανή εμπλοκή αστυνομικών

Η Αστυνομία, υπό το βάρος μάλιστα ισχυρισμών για συμμετοχή μελών της, αλλά και της ολιγωρίας που επιδείχθηκε, την οποία ωστόσο η ηγεσίας απορρίπτει, έχει ενώπιον της μια ιδιαίτερα σύνθετη και ευαίσθητη υπόθεση. Τόσο από οικονομικής άποψης, λόγω της διακίνησης τεράστιων χρηματικών ποσών, τα οποία μέσα κι από τους διαλόγους που δημοσιοποίησε ο REPORTER, υπάρχει αναφορά από εμπλεκόμενους πως επρόκειτο για μαύρα, όσο και από ποινικής άποψης, οι υποθέσεις και τα αδικήματα που διερευνώνται, είναι πολύ σοβαρά και επιφέρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης, αν αποδειχθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι διάλογοι για την απόκτηση €300,000-Συζήτηση για «μαύρα», «εικονικά» συμφωνητικά και απόκρυψη χρημάτων

Έχοντας όλα τα φώτα της προσοχής στραμμένα πάνω της, αυτή τη φορά, οι Αρχές καλούνται να τα κάνουν όλα καλά. Από τη ΜΟΚΑΣ, η οποία θα εμπλακεί στις έρευνες, λίγες μέρες μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για την υπόθεση της Ουκρανής, μέχρι τους ανακριτές, που καλούνται να ξετυλίξουν τον μίτο της Αριάδνης και να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα, που στη βάση όλων όσων έχουν γίνει ήδη γνωστά, θα βγάζει νόημα. Θα πρέπει με απλά λόγια, αν υπήρξε απαγωγή, να διωχθούν οι εμπλεκόμενοι κι από την άλλη, αν κάποιος «κολύμπωνε» τον σταυρό μέσα σε ένα υγρό και το παρουσίαζε ως σταυρό που μυροβλήζει και συνεπώς, είναι θαύμα, επίσης θα πρέπει να τιμωρηθεί. Από τη στιγμή μάλιστα, που φαίνεται πως λάμβανε χρήματα, εκμεταλλευόμενος την πίστη των ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Νηστεύει» τις ενέργειες η Αστυνομία, διστακτικότητα στους χειρισμούς-Η ολιγωρία και η παρέμβαση Χαρτσιώτη

Η εκκλησιαστική πτυχή

Από την άλλη πλευρά, την δική της έρευνα, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στα οικονομικά και ποινικά αδικήματα που διερευνά η Αστυνομία στη βάση των καταγγελιών που έχει ενώπιον της, αλλά διευρύνεται και στα εκκλησιαστικά ζητήματα που προκύπτουν, ηθικής και σεξουαλικών αδικημάτων, διεξάγει η Εκκλησία.

Τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια σφαίρα υπήρξε πραγματικά ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες. Από τη μια οι καταγγελίες για απαγωγές, απειλές και βιαιοπραγίες, αλλά και καταθέσεις που έβλεπαν αυτούσιες το φως της δημοσιότητας, και από την άλλη, τα βίντεο και οι διάλογοι που καταδεικνύουν και το πραγματικό μέγεθος του σκανδάλου, συνθέτουν ένα σκηνικό, που το υγιές κομμάτι της κοινωνίας, το οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάτι δεν πάει καλά, όχι μόνο στο Φτερικούδι, αλλά ευρύτερα στην Εκκλησία.

Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ιερά Σύνοδο και τον Αρχιεπίσκοπο. Ο ίδιος στην πρώτη του αντίδραση χθες, έσπευσε να δώσει διαβεβαιώσεις πως η απόφαση του είναι να διερευνηθούν πλήρως σε όλες τους τις διαστάσεις τα όσα σκανδαλίζουν τους πιστούς το τελευταίο δεκαήμερο.

Η ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου, πάντως, αν ελέγχεται για κάτι, είναι ότι πριν μια εβδομάδα, όταν ακόμα οι διαστάσεις του σκανδάλου ήταν στα σπάργανά τους, κατά τη διάρκεια της Ιεράς Συνόδου της Παρασκευής, έφτασαν ένα βήμα πριν την καθαίρεση των δύο μοναχών, πριν αποκτήσουν σφαιρική άποψη για τα γεγονότα. Στη βάση των όσων τους παρουσίασε ο Μητροπολίτης Ταμασού, ήταν έτοιμοι να λάβουν απόφαση καθαίρεσης. Ωστόσο, ευτυχώς για το κύρος της Εκκλησίας, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και έτσι δεν έλαβαν απόφαση εν βρασμώ.

Πλέον το μέλλον των δύο μοναχών, αλλά και ενδεχομένως όσων άλλων κληρικών, υψηλόβαθμων ή χαμηλόβαθμων εμπλέκονται στην υπόθεση, θα κριθεί στο Εξαμελές Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι έρευνες της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας. Μια διαδικασία που σαφώς θα είναι πολύ πιο χρονοβόρα, από ότι θα ήθελε η ηγεσία της Εκκλησίας.

Το γεγονός, ότι τόσο η Αστυνομία όσο και η Εκκλησία διεξάγουν παράλληλες έρευνες, αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό και τις προσπάθειες των δύο στρατοπέδων να επηρεάσουν την άποψη της κοινής γνώμης. Μπορεί για τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, η δημοσίευση ενός βίντεο, ή μιας κατάθεσης που διαψεύδει το περιεχόμενο του βίντεο, να αποτελεί μια νίκη. Μεγάλος ηττημένος όμως, αυτού του οργιώδους blame game που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η ίδια η Εκκλησία. Κι αυτό πιθανώς να έπρεπε να είναι και προτεραιότητα της Ιεράς Συνόδου, έτσι ώστε να σταματήσουν οι διάφορες διαρροές, που τίποτα δεν προσθέτουν στην ουσία των ερευνών. Αν και η ιστορία έχει αποδείξει, πως στην Κύπρο του 2024, είναι καλύτερα τα στοιχεία να είναι προσβάσιμα σε όλους, έτσι ώστε αυτοί που έχουν την τύχη των ερευνών αλλά και των διώξεων, να γνωρίζουν πως θα τους ασκηθεί κριτική, αν οι ενέργειες και οι αποφάσεις τους, δεν βγάζουν νόημα. Έχουν δηλαδή να σηκώσουν ένα βαρύ σταυρό, εάν θέλουν να βγουν εξαγνισμένοι και καθαροί από τα κουμπωμένα και βρώμικα ύδατα του Φτερικουδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπρος πίσω η υπόθεση της Μονής-Οι όροι εντολής της Ανακριτικής Επιτροπής, το κατηγορητήριο και ο Εισαγγελέας

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι