Άκουσε επανάληψη θέσεων, διατηρεί την αόριστη αισιοδοξία της Ολγκίν

Τίποτα νεότερο δεν προσέθεσε στο καλάθι των συμπερασμάτων της, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, από την πρώτη ημέρα, του δεύτερου γύρου επαφών της στην Κύπρο. Από τη μια άκουσε το γνωστό αφήγημα του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος με τον ξύλινο λόγο του επανέλαβε τα περί κυριαρχικής ισότητας κι από την άλλη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, να δηλώνει την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο να ζητά να δει αλλαγή στη στάση της άλλης πλευράς, πριν κάνει το επόμενο βήμα, επενδύοντας περισσότερο στα ευρωτουρκικά.

Σε αδρές γραμμές, κάπως έτσι περιγράφονται οι δύο συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα στη Λευκωσία η Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία πάντως, προσπαθεί, μέσα κι από τις λακωνικές δηλώσεις που συνηθίζει να κάνει, ύστερα από τις συναντήσεις, να προσδώσει μια νότα αισιοδοξίας, η οποία πάντως δεν αποτυπώνεται και στις δηλώσεις των συνομιλητών της. Δεν μπορεί, δηλαδή να δικαιολογηθεί η δήλωσή της, πως ήταν παραγωγική η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, όταν ο ίδιος αμέσως μετά δήλωνε πως επανέλαβε τη θέση του ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό θα πρέπει να βασίζεται «στην αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ανταλλαγή απόψεων με Ολγκίν-Ρίχνει τα ευρωτουρκικά στο τραπέζι ο Πρόεδρος

Είναι γεγονός πάντως, πως η Κολομβιανή διπλωμάτης, με τη στάση και τις ενέργειες της, φαίνεται πως κερδίζει θετικές απόψεις ανθρώπων που συναντώνται μαζί της, αφού δείχνει αποφασισμένη, να μη λειτουργήσει «δημοσιοϋπαλληλιστικα» και στο τέλος να κηρύξει το αδιέξοδο της προσπάθειας της, αλλά αντιθέτως, σε αυτά τα πρώτα στάδια, επιδεικνύει σημαντικό ενδιαφέρον, επενδύει στις γνώσεις που αποκομίζει και ζητά να ακούσει απόψεις, όποιες κι αν είναι αυτές, για να δημιουργήσει μια σφαιρική άποψη, ενώ διατηρεί την αισιοδοξία της, έστω κι αν όταν κλήθηκε να προσδιορίσει από που πηγάζει, δεν απάντησε κάτι συγκεκριμένο.

Μια σφαιρική άποψη, που φαίνεται πως θεωρεί, ότι θα της επιτρέψει να κατανοήσει το πρόβλημα και συνεπώς να εντοπίσει τη λύση του. Ένα εγχείρημα βέβαια, που με δεδομένες την εκτός πλαισίου επιμονή, που επιδεικνύει η άλλη πλευρά, μοιάζει ακατόρθωτο.

Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτή την πρώτη συνάντηση, αρχικά ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των επαφών της κας. Ολγκίν, σε Άγκυρα και Λονδίνο. Αυτό που διαφαίνεται, μέσα από πληροφορίες, είναι πως στη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, στην Άγκυρα, η οποία θεωρήθηκε «κλειδί», για την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η κα. Ολγκίν, δεν άκουσε κάτι διαφορετικό, από όσα άκουσε και από τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα. Η μόνη διαφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι πως οι θέσεις Τατάρ, αναπτύχθηκαν από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, κάπως πιο στρογγυλεμένα, χωρίς όμως σημαντικές διαφορές.

Σήμερα και αύριο, η προσωπική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει συναντήσεις με τα κόμματα, τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις, θα αποκομίσει μια πλήρη εικόνα για το πώς το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο, αντιλαμβάνεται τη λύση του Κυπριακού και πόσο έτοιμο είναι να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει έναν κύκλο συναντήσεων και με την κοινωνία των πολιτών, ενώ επιδίωξε να συναντηθεί και με δημοσιογράφους, έτσι ώστε να ολοκληρώσει τον κύκλο των ανθρώπων που καθημερινά ασχολούνται με το Κυπριακό και έχουν αλλά και επηρεάζουν την άποψη της κοινής γνώμης.

Πλέον στη δεύτερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει με τους ηγέτες την ερχόμενη Πέμπτη, η κα. Ολγκίν, αναμένεται να μπει στα πιο βαθιά, πέραν από της ενημέρωσης που έκανε χθες και να δώσει το στίγμα των προθέσεων της το επόμενο διάστημα. Αυτό που έγινε γνωστό πάντως, είναι πως μετά την αναχώρηση της από την Κύπρο, την Κυριακή, αυτή τη φορά, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και ενδεχομένως και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να καταγράψει τις απόψεις των «σημαντικών παικτών», που θα μπορούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να λειτουργήσουν υποβοηθητικά.

Εξάλλου, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφενός έχει ρίξει στο τραπέζι το θέμα του Ευρωπαίου απεσταλμένου, για το οποίο πριν μια εβδομάδα δήλωσε ότι το συζητά με τον Σαρλ Μισέλ, αφετέρου, είναι γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι ευαίσθητος στα ευρωτουρκικά και στο παρελθόν, αποδείχθηκε πως με συγκεκριμένες χώρες, όπως η Γερμανία και μπορεί και επιδιώκει να έχει άριστες σχέσεις. Συνεπώς, ουσιαστικά, η κα. Ολγκίν σε αυτό το ταξίδι της, θα επιχειρήσει να καταγράψει ποια δυναμική θα μπορούσε να προσδώσει η εμπλοκή είτε κάποιων χωρών μεμονωμένα, είτε της Ευρώπαϊκής Ένωσης, ως οντότητα.

Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο REPORTER, αναμένεται να εγκατασταθεί στην Κύπρο η στενή συνεργάτιδα της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, Patti Londono, η οποία διετέλεσε υφυπουργός, όταν η ίδια ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας και έχει εργαστεί και στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας της στα Ηνωμένα Έθνη. Η κ. Londono θα υπάγεται απευθείας στην απεσταλμένη του ΓΓ και όχι στο γραφείο των Καλών Υπηρεσιών και αναμένεται να λειτουργεί ως «τα μάτια και τα αυτιά της» στην Κύπρο και να αποτελεί σημείο επαφής. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να πραγματοποιήσει και η ίδια κάποιες επαφές, σε επίπεδο διαπραγματευτών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως το επόμενο ταξίδι της κας. Ολγκίν στην Κύπρο, θα είναι εντός Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανέλαβε τις γνωστές απαιτήσεις για εμπλοκή σε διαπραγματεύσεις ο Τατάρ, εξέφρασε ελπίδα για παραγωγική βδομάδα η Ολγκίν

Δειτε Επισης

Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ
Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt