Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό

Την κοινή προσέγγιση Μάλτας και Κύπρου στο μεταναστευτικό σημείωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μάλτας, Angelo Farrugia, σε συνάντηση που είχε το απόγευμα με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Από την πλευρά της η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι επιβάλλεται ενισχυμένη συνεργασία, συντονισμένη δράση και αυξημένη αλληλεγγύη, ιδιαίτερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ με ίδια χαρακτηριστικά.

Ο κ. Farrugia βρέθηκε στην Κύπρο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της κ. Δημητρίου, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς που διοργάνωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων για την 20ή επέτειο από την ένταξη της Κύπρου και άλλων εννέα χωρών, περιλαμβανομένης της Μάλτας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). 

Κατά τη συνάντηση που είχαν μεταξύ τους, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Βουλής, υπογραμμίστηκε η εγγύτητα Κύπρου και Μάλτας, στη βάση κοινών αρχών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ως μικρών νησιώτικων κρατών μελών της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας. Ειδικότερα, όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία των δυο χωρών τα τελευταία είκοσι χρόνια, σημειώθηκαν τα οφέλη που αποκόμισαν οι δύο χώρες συμμετέχοντας ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, στο διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και στις υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωσή της προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα Κοινοβούλια των μικρών κρατών στη διαχείριση καίριων ζητημάτων, όπως το μεταναστευτικό, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

«Οι σύνθετες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, «επιβάλλουν ενισχυμένη συνεργασία, συντονισμένη δράση και αυξημένη αλληλεγγύη, ιδιαίτερα μεταξύ των κρατών μελών με ίδια χαρακτηριστικά»

Από την πλευρά του, ο κ. Farrugia σημείωσε την κοινή προσέγγιση των δύο χωρών σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και άλλα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ και τόνισε τη σημασία συνένωσης δυνάμεων προς διασφάλιση της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του σχεδίου «Αμάλθεια», για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Μάλτας και Κύπρου, εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύσταση πρόσφατα αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε η βούληση και ετοιμότητα των Προέδρων των δύο Σωμάτων για εντατικοποίηση του διαλόγου και των ανταλλαγών, τόσο στο επίπεδο των Ομάδων Φιλίας όσο και σε διάφορα άλλα επίπεδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος καταγγέλλει 989 εναέριες και 45 θαλάσσιες παραβιάσεις από Τουρκία στον ΟΗΕ
Ο καθένας στον δικό του ΚΕΝΤΡ(ικ)Ο δρόμο στις Βουλευτικές αλλά με ευδιάκριτα σημεία διασταύρωσης
Ξανάρχισε το τροπάρι με τους σφετεριστές ο Τατάρ-Ξεκίνησε blame game ενόψει Νέας Υόρκης
Εξαιρετικές οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο, τα καλύτερα έπονται»
Στη λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα ο Φειδίας-Έλαβε συνέντευξη από τον Τατάρ
Συναντήθηκε με τον Ντάουτι η Ολγκίν-Πήρε διαβεβαιώσεις από Βρετανία για στήριξη των προσπαθειών της στο Κυπριακό
Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα το 2024-Ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια
Στηρίζει Ερχιουρμάν για «πρόεδρο» ο Τσελέρ-Έλαβε πλήρη εξουσιοδότηση από το ΚΚΔ
Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
Δεν επηρεάζεται άμεσα από πιθανή συμφωνία Βρετανίας-Γαλλίας για το Μεταναστευτικό η Κύπρος