Απαντά σε έξι σημεία για Φυλακές ο Κληρίδης-Διορισμός αστυνομικού, έγκλημα και επίκληση φόβου για καταγγελίες

Θέση στα όσα εκτυλίσσονται γύρω από τις Κεντρικές Φυλακές, στη σκιά και της παραίτησης του αναπληρωτή Διευθυντή Ιωάννη Καπνουλλά, μετά από ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε, παίρνει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων αλλά και δικηγόρος, Αλέξανδρος Κληρίδης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ασχολείται εκτενώς με τα θέματα και τις νομοθεσίες που αφορούν το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, στην βάση και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών.

Ο Αλέξανδρος Κληρίδης, δίνει απαντήσεις σε έξι σημεία, αναδεικνύοντας από τη μια το γεγονός ότι ο διορισμός αστυνομικού στη θέση του Διευθυντή Φυλακών συγκρούεται με τις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ από την άλλη επαναλαμβάνει το ρόλο του Σωφρονιστικού Ιδρύματος, που είναι είναι αντίθετος με αυτό της Αστυνομίας, η οποία όπως τονίζει, έχει την απόλυτη ευθύνη για την πάταξη των παράνομων ενεργειών, όπου και αν αυτοί συμβαίνουν.

Από την άλλη, τοποθετείται και στις αναφορές ότι πρόσωπα φοβούνται να προβούν σε καταγγελίες για παράνομες ενέργειες, παραπέμποντας στην υπόθεση της Άννας Αριστοτέλους κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, η οποία, όπως τονίζει, δεν στηρίχθηκε από τους αρμόδιους, αντιθέτως, όταν προέβη σε καταγγελίες για παράνομες πράξεις.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Κληρίδης, αναφέρει:

Αστυνομία στις Φυλακές: Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί των Φυλακών απαγορεύουν ρητά την ανάμειξη της Αστυνομίας και του στρατού με διοίκηση της φυλακής. Το ίδιο εντοπίζεται και στην νέα νομοθεσία περί Φυλακών που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. Ότι δηλαδή δεν μπορεί η διοίκηση της Φυλακής να έχει σχέση με Αστυνομία και στρατό. Είναι άλλος και διαφορετικός ο σκοπός των δεσμοφυλάκων. Η ίδια η πολιτεία θα έπρεπε να διεκδικεί να μπει άτομο ανεξάρτητο για να εξασφαλίσει την προστασία των διαδικασιών.

Κινητά: Ισχύει ότι δεν είναι στο παρών στάδιο ποινικό αδίκημα για ένα κρατούμενο να έχει στην κατοχή του κινητό τηλέφωνο. Είναι όμως απαγορευμένο αντικείμενο στη βάσει εσωτερικών κανονισμών φυλακής και άρα πειθαρχικό παράπτωμα για τον κρατούμενο. Στη νέα πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής από το 2019 υπάρχει αναφορά ότι το κινητό θα είναι ποινικό αδίκημα.

Έρευνες στις φυλακές από Αστυνομία: Εννοείται ότι όταν εκδοθεί ένα ένταλμα έρευνας από Αστυνομία για συγκεκριμένη τοποθεσία τότε αυτό θα πρέπει να εκτελεστεί και μάλιστα άμεσα ή το συντομότερο δυνατό. Όμως δεν γίνεται εντάλματα έρευνας να εκτελούνται ως γενικές επιδρομές πάταξης εγκλήματος γενικά και αόριστα. Η νομιμότητα του εντάλματος πάντα θα εξαρτηθεί που την αναγκαιότητα και την αναλογικότητα.

Επίκληση φόβου να καταγγέλλουν παράνομες πράξεις: Ξεχάσαμε πολύ γρήγορα τι έγινε με την τότε Διευθύντρια που η ίδια κατήγγειλε παράνομες συμπεριφορές και είδαμε την συμπεριφορά των αρμόδιων και τι έκαμαν να την προστατεύσουν. Τίποτε. Αν δεν μπόρεσε η ίδια η πολιτεία να προστατεύσει την ίδια την Διευθύντρια με μια τόσο καθαρή καταγγελία που τόλμησε να κάνει και που τελικά φάνηκε ότι είχε και δίκαιο, τι περιμένουμε που τους υπόλοιπους;

Έγκλημα από Φυλακές: Η πάταξη του εγκλήματος είναι δουλειά της Αστυνομίας και όχι της Φυλακής. Η δουλειά της φυλακής είναι ο σωφρονισμός και η αναμόρφωση με στόχο την επανένταξη. Αν η Αστυνομία θεωρεί ότι οργανώνεται έγκλημα από οποιαδήποτε τοποθεσία τότε οφείλει να κάμει έρευνες στα πλαίσια που της επιτρέπει ο νόμος και να κάμει ότι περνά από το χέρι της να προστατεύσει την κοινωνία και να φέρει το έγκλημα με μαρτυρία ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δεν είναι όλοι όσοι βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές (υπόδικοι / κατάδικοι) το ίδιο πράμα και να παρουσιάζουμε τις Φυλακές ως ένα εκκολαπτήριο εγκληματιών. Το 90% των ανθρώπων στις Κεντρικές Φυλακές είναι άτομα τα οποία τα έφερε με τέτοιο τρόπο η ζωή τους που βρέθηκαν μέσα και το μόνο που θέλουν είναι να αναμορφωθούν και να απολυθούν σε μια καλύτερη κοινωνία με ελπίδα να μπορέσουν να σταθούν εντός αυτής ως λειτουργικά μέλη της.

Αλλαγές δημογραφικού κρατουμένων: Η φυλακή του πέρσι δεν είναι η ίδια με του φέτος και ίσως δεν θα είναι η ίδια του χρόνου. Πλέον η φυλακή έχει γεμίσει με αλλοδαπούς επί το πλείστον με κατηγορίες περί μετανάστευσης. Την ίδια ώρα ακόμα και άλλα αδικήματα όπως ναρκωτικά και πάλι πλέον διαπράττονται από άτομα ιδιας προέλευσης. Άτομα τα οποία δεν ξέρουν ελληνικά ούτε αγγλικά. Που δεν μπορούν να επανενταχθούν και που πολλές φορές η πολιτεία δεν συμφωνεί να τους απελάσει. Τούτα τα άτομα ναι έχουν πιο ψηλό δείκτη επικινδυνότητας αφού με το σημερνό σύστημα δεν έχουν ούτε ελπίδες για απόλυση και τυγχάνουν και άνισης μεταχείρισης.

Δειτε Επισης

Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 58χρονου-Εντοπίστηκαν έξι φυτά κάνναβης (pics)
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες